Skytten

Bok av Jonas Moström
Isabella Falk blir skjuten utanför sjukhuset där hon arbetar som transplantationskirurg. Hon dör. Förövaren springer från platsen men två av vittnena är kommissarien Johan Axberg och Nathalie Svensson, psykiatriker. Det visar sig att Isabella hade blivit hotad av en patient till Nathalie. Kan det bero på att en gängkriminell ledare dog i samband med en operation?.
Välskriven spännande och fängslande från sida 1. Författaren trollbinder sina läsare och man kan inte släppa taget om boken innan man vet det spännande slutet.
Nej, tyvärr. Så många upprepningar av meningen ”att något allvarligt hade hänt”. Första boken jag läst av Moström, men i nuläget blir det inga flera.
Utläst bok - Skytten skriven av Jonas Moström 🍁
Nu har jag läst ut den sjätte boken i denna serie och kan varmt rekommendera denna serie och denna bok. Gillar ni att läsa deckare och böcker där spänningen finns med hela vägen är detta en fullträff. Sättet som författaren skriver på passar mig perfekt, språket flyter på och både beskrivningarna av miljöerna och karaktärerna är kanon 🍂 Sån skön känsla att ibland läsa en inbunden bok blandat med alla pocket och ljudböcker.

Snart är det dags för mig att läsa nästa bok och det ser jag verkligen framemot. Betyget blir 4 av 5 på denna bok 🥰
Jonas Moströms böcker om psykiatrikern Nathalie Svensson och polisen Johan Axberg fångade mig redan när den första delen i serien, Himlen är alltid högre, kom. Böckerna utspelar sig ju i Uppsala där den fiktiva Nathalie - och jag själv - bor och arbetar. Den sjätte och senaste delen i Nathalie Svensson-serien, Skytten, köpte jag i september 2019.

Redan i starten faller jag för boken, trots att det är en mördare som kör en Toyota Yaris efter begånget dåd. Kan han ha snott min bil? Nej, bilen är norpad av en stackars brevbärare i Gottsunda. Den som blir skjuten utanför Sjukstugan i Backen/sjukhuset i stan är kirurgen Isabella Falk. Sagda kirurg är för övrigt Nathalie Svenssons mammas läkare. Mamman är nämligen inlagd och förväntar sig få en del av dotterns lever transplanterad. Nathalie och Johan råkar bevittna skjutningen. Medan Nathalie tar hand om offret tar Johan upp jakten på mördaren. Johan skottskadas själv och mördaren kommer undan. När polisen inser att en av Nathalies patienter har hotat den skjutna kirurgen blir både Nathalie och Johan engagerade i fallet av Uppsalapolisen.

Här är det sannerligen mycket Uppsala – precis som i de tidigare delarna i serien. Nästan lite för mycket. Och biljakterna inne i centrum fortsätter, nåt som i mina ögon är rätt orealistiskt. Eller… genomförbart, men svårt. Persongalleriet är lagom stort och alla porträtteras inte lika ingående, förstås. Ofta är det rätt mycket yta som beskrivs.

Men är boken spännande då? Ja, jag tycker det. Mördarjakten går i en rasande takt (biljaktshastighet?) och historien springer framåt. Det är lättläst/snabbläst, det är inte särskilt djupt, det blir mer djupt när det gäller det medicinska… Det här är kort sagt en underhållande deckare utan alltför stort bråddjup. Jag gillar! Slutet känns lite väl utdraget dock. Det blir ett avdrag för att mördarens bil är silverfärgad på en sida men röd några sidor längre fram. Sånt borde en redaktör/lektör inte missa.

Mitt omdöme blir högt.
Psykiatrikern Nathalie Svensson och kommissarie Joan Axberg befinner sig utanför sjukhuset där Nathalies mamma är inlagd. De har varit ute på ett restaurangbesök under den gråtråkiga kvällen i mars. Men kvällen ska inte visa sig sluta speciellt lyckligt. När de sitter där i bilen ser de plötsligt hur kirurgen Isabella Falk blir skjuten till döds, helt kallblodigt av en person maskerad med en rånarluva. Nathalie försöker rädda sin kollegas liv medan Johan som mött den maskerade personens hatiska blick tar upp jakten.

Det ska sedan visa sig att en av de farligaste patienterna Nathalie har i sin vård har hotat Isabella Falk. Uppsalapolisen bestämmer sig därför för att be såväl Johan som Nathalie om hjälp med att lösa fallet. Det är inte helt lätt att veta vad motivet till dådet egentligen är. Har Isabella Falk något i sitt privatliv som gjort att hon attackerats, eller är det någon form av hämnd? Det kan nämligen inte uteslutas eftersom ett av stadens kriminella gäng förlorat sin ledare under en operation som inte lyckats. Och vad har kirurgen Isabella Falk gjort i Thailand så många gånger? Är det möjligen så att dådet har någon koppling till det?

Vid sidan av fallet har Nathalie också en del egna bekymmer. Henne mamma ligger inlagd på sjukhuset och behöver en ny lever, och det snart. Den enda donator som finns är Nathalie och om hon inte donerar en del av sin lever kommer hennes mamma att dö. Men operationen är inte riskfri för Nathalie och nu har hon fått annat på halsen.

Vad jag tycker om boken
Det här är en bok som jag tycker har allt en deckare bör ha. Som läsare tittar man sig gärna över axeln en och annan gång just för att man känner de där kalla kårarna krypa längs med ryggraden. Spänningen byggs upp på ett bra sätt och den här boken är en riktig blandvändare, för att använda ett gammalt uttryck. Det går helt enkelt inte att lägga den ifrån sig. Att lista ut vem eller vilka förövarna är går inte utan det är först när författaren vill att det ska avslöjas som det går att få reda på. Boken utspelar sig i Uppsala och likt författarens tidigare böcker går det att gå i handlingens fotspår om man så vill. Det här är en bok man verkligen vill läsa fortsättningen till för att få veta hur det ska gå.
Skytten är en bok som handlar om kriminalkommissarie Johan Axberg, samt om psykiatern Nathalie Svensson. Den här boken är den sjätte i serien men den kan också läsas fristående om man så vill. Boken tar sin början i att paret kommer från ett restaurangbesök. De besöker sjukhuset på där Nathalies sjuka mamma är inlagd. Det hela slutar i förskräckelse. De får bevittna hur Isabella Falk, transplantationskirurg blir skjuten till döds av maskerade män. De beger sig iväg till en bil och flyr. Johan tar upp jakten men blir skjuten i axeln. Han måste sedan opereras. Helt plötsligt mördas också advokaten Gustav Rosenqvist på ett liknande sätt. Under tiden Johan och Nathalie försöker lösa fallet ligger Nathalies mamma döende och behöver en levertransplantation. Nathalie kan donera en del av sin lever men hon måste besluta sig för om hon vill gå igenom den processen.

Vad är bra i boken, och vad är mindre bra?
Jonas Moströms böcker har blivit mycket populära under de senaste åren. Det är ingen slump. De här böckerna är mycket välskrivna och innehåller en hel del detaljer. Sjukhusvärlden har blivit standard i böckerna och för den som gillar spännande deckare är den här boken verkligen läsvärd.

Just på grund av att sjukhustemat är stort i böckerna kan det förekomma en del detaljer och ord som inte alla förstår. I övrigt finns det inte direkt något som är mindre bra med boken.

Rekommendationer
Oavsett om du söker en deckare att läsa i soffan under höstmörkret eller om du vill ha en lättsam sådan att läsa i solstolen passar den här boken bra. Spänning och ett stort mysterium blandas med humor och detaljer från Johans och Nathalies privatliv. Det här är en bok för dig som inte direkt vill kunna lista ut vem mördaren är!