Europa Pandemus

Bok av Peter Westberg
En fredagsnatt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden efter rapporter om en serie attacker som verkar kopplade till varandra. I Spanien vaknar folk upp till en levande mardröm när det visar sig att en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, börjat spridas som en löpeld. När nyheter om katastrofen når ut gör grannländerna vad de kan för att försöka hindra smittan från att spridas över gränserna, men hur kontrollerar man horder av flyende människor? Vad händer när samhället kollapsar? Vad är människor villiga att göra för att rädda sig själva? I "Europa pandemus" får vi följa en kamp för överlevnad i en värld som plötsligt kastats in i ofattbart kaos. En värld där det står klart att hotet inte enbart utgörs av de smittade...
Jag skulle så gärna vilja vara intresserad av zombier, jag har sett massa tv-serier som berör ämnet men jag har aldrig riktigt fastnat så har därför inte plockat upp böcker inom det temat heller. Jag visste inte ens att den här boken berörde det ämnet så när jag börjar inse detta blir jag förvånad över att jag faktiskt tycker om det. Det är inte om monstret som härjar över Europa utan det är att överleva, och vad människor gör för att kunna överleva, en del saker värre än den andra.

I den här boken får man följa i från flera perspektiv som sakta men säkert vävs ihop till en och samma, även fast de utspelar sig under olika tider. Karaktärerna man får följa känns verkliga så när det händer hemska saker för dom så känner man det rakt in i hjärtat. Man önskar dom de bästa och när det inte alltid går så mår man dåligt över vad de upplever, tänker speciellt på barnen som måste växa upp i denna värld. De har sätt och genomgått alldeles för mycket som barn.

Men ursäkta mig, men vad var det för slut? Det kommer bli mer böcker va? För jag har fortfarande SÅ många frågor. Och hur vågar du Peter Westberg döda en del personer? HUR VÅGAR DU?! SKÄMS!
Skämt och side, jag gillade verkligen den här boken skarpt. Jag slukade den som en zombie som fått tag på en hjärna. Läsa den här boken och njut att vi (ännu) inte lever i en tid som denna.
Spanien drabbas helt plötsligt av en smitta som snabbt sprider sig vidare ut i Europa. De som blir smittade blir efter ett tag aggressiva, och ger sig på andra människor. De sliter loss köttstycken som de äter. De är ute efter alla de ser. De friska kämpar för sin överlevnad.

Vi får följa Marta i Spanien, och Georg i Stockholm. Det är två olika berättelser med några månaders skillnad, men som binds ihop i slutet.

Wow, vilken bok. Den fångade mig direkt. Spänning direkt från början ända till slutet, som slutade så spännande att jag hoppas att fortsättning kommer fort.

Den är läskig, otäck och sorgsen, men det finns även vänskap, kärlek och hopp.

Boken är lättläst. Jag sträckläste den, för det gick inte att sluta läsa.
Dystopier är ju my cup of tea. Europa Pandemus är en av mina favoriter i genren. Jag lyssnade på den i januari med stor behållning och nu har jag läst den i fysisk form. Och jag säger än en gång, wow!! Den här boken är så bra med sin rappt berättade story och sina intressanta karaktärer. Den färgstarka och humoristiska Kari, som är med i ett kapitel, är en favorit. Peter Westberg har skrivit en rafflande debut, en dystopi med rejäla doser av humor. Det är en "bara-ett-kapitel-till-bok" som håller mig i ett stadigt grepp från första till sista sidan och som lämnar mig med en känsla av att vilja läsa mer. Och det får jag snart!! Uppföljaren Europa Refugium är på gång och jag är såå förväntansfull. Författaren har utlovat än mer humor och att min favoritkaraktär Kari återkommer och ges mer utrymme i handlingen.
Jag ger boken ☕☕☕☕☕!!
En lysande svensk zombieroman med mörka toner, men ändå med glimten i ögat.

Vi får följa ett par små grupper av vinddrivna människor som ställda inför det omöjliga (en zombie-epidemi) tvingas röra sig från nödbostad till nödbostad och från fordon till fordon i jakten på den trygghet eller de älskade anhöriga som de söker i fjärran. De levandegörs på ett effektivt sätt genom alla de små triviala detaljer som påminner om att de faktiskt är människor med människans alla behov och drömmar - inte känslolösa robotar som bara strävar efter ett uppsatt mål utan att kasta en blick efter sig eller åt sidorna. Det är för övrigt inte bara de aningslöst mordiska zombierna som utgör ett hot i den nya, kalla världen. Människors medvetna ondska - däribland kannibalers - är många gånger ännu farligare.
Jag blev glatt överraskad av Peter Westbergs debutroman "Europa pandemus". Min förväntning var att det skulle vara någon form av zombie-berättelse och egentligen har jag tröttnat på den typen av berättelser. Jag var trots detta ändå villig att ge boken en chans.

Vilken tur att jag gjorde det! "Europa pandemus" är en spännande och medryckande roman om en smitta som spritts i hela Europa och gör de smittade aggressiva och mordiska. De smittade tvekar inte att ge sig på både varandra och osmittade. Kort sagt; de ger sig på allt i sin väg. Jag tyckte att "Europa pandemus" kändes lite som en blandning mellan "28 dagar senare"/"28 veckor senare" och "The walking dead".

Förvisso finns det en del korrmissar (som dock ska ha blivit åtgärdade inför pocket-versionen, enligt författaren själv) och Peter Westberg tenderar att vara övertydlig på sina håll. Vanligtvis brukar jag reta upp mig på sådant, men den här gången kändes det som små bagateller i en i övrigt välskriven berättelse, där författaren varvar mellan två perspektiv; precis vid utbrottets början samt några månader senare.

Spänning var som sagt ingen bristvara och Peter Westberg har skickligt byggt upp den. Redan i första kapitlet satte han ribban för bokens stämning. För mig var just det väldigt jobbigt att läsa och framförallt så tidigt i berättelsen. Epilogen ökade min puls och jag slet nästan mitt hår när jag nått den sista punkten. Vilket förfärligt och samtidigt gäckande slut! Jag ser verkligen fram emot fortsättningen.
Europa Pandemus är en spännande, lättläst och actionfylld bok! Du kommer aldrig kunna slappna av när du läser denna bok, oron och stressen finns i hela kroppen, på ett bra sätt, ända tills boken är slut. Och för ett taskigt skrivet slut av Peter Westberg.. Ingen går någonsin säker i Europa Pandemus!