Sommaren på Park Avenue

Park Avenue Summer
Bok av Renee Rosen
”Park Avenue Summer”, av Renée Rosen, utspelar sig i New York under sent 1960-tal. Alice Weiss flyttar till New York från en liten stad i Ohio 1965 och drömmer om att bli fotograf. Men som kvinna är det få som lyckas. Hon anställs först som sekreterare till den nya chefredaktören på Cosmopolitan - Helen Gurley Brown.
Året är 1965 och Alice Weiss har flyttat till New York för att uppfylla sin dröm: att bli fotograf. När hon oväntat får jobb på tidningen Cosmopolitan som assistent åt chefredaktör Helen Gurley Brown börjar en kamp hon sent kommer glömma. Helen och Alice möts av stor kritik från alla möjliga håll när de vill fylla tidningen med sina banbrytande feministiska värderingar.

Denna härliga bok utspelar sig i magiska Manhattan på 60-talet, det är fantastiska scener som målas upp i huvudet. Läs om starkt kvinnligt systerskap, att kämpa i motvind och att aldrig ge upp.
Alice Weiss, en ung och oerfaren amatörfotograf, flyttar till drömmars stad: sextiotalets New York, hennes. Tack vare en väninna till hennes mamma får hon jobb på en tidskrift på väg att gå i konkurs. Denna tidskriften är... Cosmopolitan.

Cosmopolitan förväntas inte överleva ett år, kanske inte ens de kommande två numren, men ledningen har ändå bestämt sig för att ge den en chans. Som redaktör har de satt Helen Gurley Brown, en kontroversiell figur, författare till boken: "Sex and the single girl". Hon har fått erbjudandet tack vare sin man och förväntas styra Cosmopolitan i samma riktning som den alltid styrts, men Gurley Brown har sina egna idéer om vad för slags tidning kvinnor i New York behöver. Tyvärr verkar många män extremt nervösa att låta en kvinna styra över en tidning för kvinnor.

Boken är lättläst och jag tycker om att bada i tidsandan (min favoritserie är trots allt Mad Men). Huvudkaraktären Alice är inte jättespännande, men Gurley Brown håller intresset vid liv, hennes styrka och envishet som frekvent avbryts av gråtanfall, hennes relation till sin man, hennes inställning till jobb och familj. Boken tar upp och problematiserar varianten av "feminism" som Gurley Brown förespråkar i form av ett litet besök från Betty Friedan. Visst är det bra att kvinnor tar makten över sin sexualitet, men är det verkligen feminism om hon endast gör så för att dra till sig en man?

Den största behållningen med boken är att få veta hur det gick till när en av de mest framgångsrika kvinnomagasinen började på rätt bana. Och så klart, tankarna den väckte om och runt feminism.
1965 flyttar den unga Alice Weiss till New York och får jobb som sekreterare åt tidningen Cosmopolitans chefredaktör Helen Gurley Brown.
Till skillnad från den påhittade karaktären Alice så har Helen Gurley Brown funnits på riktigt. Berättelsen börjar strax efter att Helen har börjat på Cosmopolitan och hon har i uppgift att få tidningen lönsam igen efter år av svikande läsarsiffror. Men jag måste säga att jag inte riktigt fastnar för Helen och hennes vision för tidningen. Hon vill att allt ska handla om sex, hon vill skriva om hur unga kvinnor ska vara sexiga och på så sätt framhäva sig gentemot män och chefer. Det känns ganska långt ifrån hur vi ser på oss kvinnor idag (kan inte låta bli att tänka på Me Too-rörelsen), men det är ändå fascinerande att det fungerade då på 60-talet.
Jag tyckte desto bättre om Alice och hennes historia. Som nyinflyttad i storstaden New York är hon till en början rätt ensam och vilsen. Men tillsammans med kollegor och en granne som hon blir kompis med lär hon sig sakta men säkert känna staden. Hennes största hobby är att fota och hon drömmer om att en dag bli fotograf. Hon lägger mycket tid på att gå runt i stan och fota och utvecklar sin teknik.
Jag tyckte mycket bra om boken och har trivts med att ha varit med på 60-talet några dagar, bland cigarettrök, drinkar, skvaller och tjusigt mode.
New York är rätt stad att befinna sig i för unga kvinnor som Alice Weiss. Det är sommar år 1965 och Alice flyttar till metropolen för att uppfylla sin egen och sin avlidna mammas dröm. Hastigt och oväntat får hon arbete som assistent på magasinet Cosmopolitan, som är i stort behov av förändring då upplagorna sjunker.

Den nya chefredaktören Helen Gurley Brown spelar ett högt och modigt spel för att få tidningen på rätt köl igen. Trots protester fyller Helen och Alice magasinet med banbrytande artiklar om självständiga unga kvinnor och sex. Innehållet chockerar i ett samhälle där kvinnan förväntas bli hemmafru.

Sommaren på Park Avenue bygger på den verkliga historien om den ikoniska chefredaktören Helen Gurley Brown. Det är en dramatisk, intelligent och engagerande berättelse som utspelar sig i en tid då feminismen är på frammarsch.

En bok som fångar mig direkt och tar mig med till 60- talets New York med sina välskrivna miljö och karaktärsbeskrivningar.
En berättelse som bjuder in till att känna den genuina styrka för förändringar som Alice och hennes vänner kämpar för samtidigt som livet bjuder på kärlek, hemligheter, bakslag, framgång blandat med mycket dramatik.
Boken genomsyras av mod och visar att det går att bryta upp från invand trygghet och bryta ny mark i tillvaron.

Helen Gurley Brown var chefredaktör för tidskriften Cosmopolitan i 32 år från 1965-1997.

"good girls go to heaven and bad girls go everywhere"
-- Helen Gurley Brown

En riktig sträckläsare.
Det här är en PÄRLA
Du får dramatik, kärlek och familjehemligheter i en salig blandning.
Berättelsen utspelar sig i New York sommaren 1965, en tid då feminismen är på frammarsch och allt fler kvinnor börjar kräva att fatta egna beslut om sin framtid.
Boken har ett fantastiskt språk, målade miljö och personbeskrivningar, ja, det känns om man är med och hänger med huvudpersonen Alice och hennes vänner där i New York.

Jag sveps med från första sidan och jag läser, lyssnar och lever med historien konstant tills den är slut.
Ja, så är det. Jag var tvungen att ladda ner den på Storytel också för att lyssna när jag lagade mat, körde till jobbet och till och med när jag jag ut för att hämta posten. Då är boken bra!

Den kommer helt klart att platsa på min topp 10 lista för 2020. LÄS och skratta, läs och förundras, LÄS!

Hoppas att fler böcker av Renée kommer att översättas till svenska.
Boken "Park Avenue Summer" är en mix mellan ”Sex and the City”, ”The Devil wears Prada” och ”Mad Men”. Genom Alice Weiss får läsaren upptäcka New York under 1960-talet, från det glammiga och lyxiga till The Villages kreativa konstnärskvarter.

Genom huvudkaraktären Alice Weiss beskrivs dels 60-talets samhällsförändringar i USA i relation till den den feministiska rörelsen under 1960-talet, dels hur det är att som ung kvinna söka lyckan i New York. Boken kretsar kring ikonen Helen Gurley Browns kamp för att förändra Cosmopolitan från en tidning för 50-talets hemmafruar i USA, till det magasin som finns i dag – en tidning som skriver om hur det är att vara ung kvinna, sex, relationer och karriär. Helen Gurley Brown fanns i verkligheten och spelade stor roll i den så kallade andra vågen av feminism.

Boken är lätt att läsa och passar såväl den som är ute efter en bra historisk roman, som den som vill veta mer om Helen Gurley Brown och feminismen under 1960-talet i New York. "Park Avenue Summer" har lovordats i recensioner, och det är lätt att förstå varför. Författaren Renée Rosen lyckas verkligen måla upp och beskriva 1960-talet i New York väl.