Våroffer

Bok av Anders de la Motte
Fjärde, och sista, fristående delen av Anders de la Mottes årstidskvartett kretsar kring tragedin som skedde våren 1986 intill ett skånskt slott. Under ritualliknande former mördas en sextonårig flicka och styvmodern döms för mordet. Året är nu 2019 och läkaren Thea Lind flyttar in i samma slott. Efter ett underligt fynd fascineras hon allt mer av den gamla tragedin och är övertygad om att hela sanningen aldrig kommit fram.
Träskmarker, en unken djurisk doft, våroffret Elita, Bladmannen på sin galopperande häst, ett kusligt mansansikte... bara efter några sidor var jag som uppslukad av boken.

Läkaren Thea och hennes man David flyttar till hans barndomstrakt i Skåne, David för att öppna en restaurang på slottet där de också bosätter sig. Året är 2019, och Thea blir uppmärksammad på att ett ritualmord hade begåtts på valborgsnatten 1986 strax intill slottet. Hon blir nyfiken och börjar nysta i fallet om 16-åriga Våroffret Elita och upptäcker att vissa delar av ett förhörsprotokoll saknas. Elitas styvbror Leo hade blivit dömd för mordet, men var han verkligen skyldig? Och vad är det David och resten av samhället försöker tysta ner?

Detta är sista fristående delen av årstidsserien: "Slutet på sommaren", "Höstdåd", "Vintereld" och "Våroffer". Spänning på hög nivå och så oerhört bra skriven, och uppskattar ni spänningsromaner är denna bok ett måste.
Thea Lind och hennes man David kommer till Bokelunds slott där Thea ska bli distriktsläkare och David driva restaurangen.

Thea får höra talas om ett mord som skedde på 80-talet och börjar nysta i det.

Det här är en oerhört välskriven och spännande bok som man inte vill sluta läsa.
Även denna bok grabbar tag i dig direkt och du kan inte sluta vända bladen för att veta hur det kommer fortsätta utspela sig
Denna, och hans övriga årstidsböckerna rekommenderas varmt!
En bok som blir spånande redan från de första sidorna. Det har varit svårt att lägga boken ifrån sig på kvällarna, som resulterat i lite för trötta morgnar. En väldigt spännande, ledsam men också en fin historia. Slutet på boken får mig att hoppas på en fortsättning.
Valborgsnatten dödas en 16 årig flicka under ritualliknande former. Brodern döms till dådet och sitter fängslad. Samtidigt försvinner resten av familjen spårlöst.

2019 flyttar Thea Lind tillsammans med sin make David som är bördig från trakten till orten. I samband med en promenad i skogen hittar hon fynd i en gammal ek som har med offret under valborgsnatten att göra. Thea börjar gräva i fallet. Var det ett mord eller en olyckshändelse?

Fjärde och sista delen av Anders de la Mottes årstidskvartet. Början var seg men halvvägs in i boken händer något och jag vill bara fortsätta. Boken är enligt mitt tycke inte den bästa i serien men det innebär inte att den dålig... tvärtom! Anders är mästare på att placera ut små cliffhangers och hans sätt beskriva omgivningarna på tilltalar mig mycket! Har ni inte läst hans böcker ännu tycker jag att det är hög tid!
'Våroffer' av Anders de la Motte.

Under valborgsnatten 1986 dödas en ung kvinna under ritualliknande former. Hennes styvbror döms för mordet och kort efter den unga kvinnans begravning försvinner resterande av familjen.

Våren 2019 flyttar Thea Lind och hennes make in på slottet som ligger beläget den plats där mordet 1986 inträffade.
Under en promenad upptäcker Thea ett märkligt träd, en uråldrig ek, och inte nog med att trädet i sig gör henne nyfiken, hon finner något som får henne att börja gräva i fallet med den mördade kvinnan. 📚

Men stopp! Hallå. What?
De la Mottes utan tvekan bästa bok hittills! 👏🏻 Jag älskar författarens sätt att skriva. Meningsuppbyggnaden. Dialogerna. Miljöskildringar som får mig att känna att jag befinner mig i en film.
Jag ryser. Jag blir rädd. Jag blir ledsen. Jag blir förbannad.

Skicklig. Spännande rakt igenom.
Jag fastnar för ett uttryck som vid flertalet tillfällen kommer upp i boken; "Under valborgsnatten är gränsen mellan liv och död som tunnast." 'Våroffer' av Anders de la Motte får 5 av 5 bokryggar 📚📚📚📚📚 #andersdelamotte #våroffer #5outof5 #spänning #hemmamedenbok #magi
”Naturen är hungrig och Bladmannen rider genom skogarna”

Våroffer av Anders De La Motte är den fjärde boken i årstidskvartetten. Jag har bara läst Slutet på sommaren tidigare men eftersom böckerna är helt fristående behöver man inte läsa dem i ordning. Våroffer var 13 timmars ren läsnjutning, Mirja Turestedt är en av mina favorituppläsare.

Boken handlar om läkaren Thea Lind som våren 2019 flyttar in på ett skånskt slott i det lilla samhället Tornaby. Hennes make David ska öppna en restaurang på slottet tillsammans med sina barndomsvänner. Thea har med sin svärmors hjälp fått jobbet som distriktsläkare i Tornaby. Thea får höra talas om flickan Elita Svart som våren 1986 mördades under en vårofferceremoni av någon som utklädd till bladmannen kom ridande genom skogen. Thea som känner samhörighet med stackars Elita börjar nysta i fallet. Vem var det egentligen som dödade Elita, hennes bror dömdes men var han den skyldige? Theas nyfikenhet uppskattas inte av byborna som försöker få henne att sluta rota i fallet.

Den här boken är en riktig sträckläsningsbok som är spännande från första till sista sidan. Anders De La Motte är en fantastisk berättare och jag kommer definitivt läsa de övriga av hans böcker senare i år. Jag kan verkligen rekommendera denna bok!