Skuggjägaren

Camilla Grebe bok 1 2019
Camilla Grebe

"Skuggjägaren" av Camilla Grebe tilldelades pris som "Bästa Svenska Kriminalroman" av Svenska Deckarakademin år 2019. Boken handlar om två nästintill identiska mord som sker med flera decenniers mellanrum. Det första skedde redan år 1944. Boken skildrar samhället och polisväsendets, framför allt kvinnliga polisers, utveckling från andra världskriget fram till idag.

8 utgåvor
Välj utgåva
SkuggjägarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789174334494
SkuggjägarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176472903
SkuggjägarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146235552
SkuggjägarenSvenska - Pocket
ISBN: 9789146236399
SkuggjägarenSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178273997
SkuggjägarenSvenska - E-bok
ISBN: 9789146235576
SkuggjägarenSvenska - Pocket
ISBN: 9789146237082
SkuggjägarenSvenska - Inbunden
ISBN: 9789143015072
Och vilken bok! Spännande in till sista sidan. Skuggjägaren är en otäck historia som kryper under skinnet på mig och jag måste bara veta hur det ska gå. Tempot är snabbt och boken är lättläst. Det jag gillar mest med historien är hur den är uppbyggd i flera olika delar med start en februarinatt 1944. Jag tycker om att få följa de kvinnliga poliserna som det handlar om, Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och så Malin i nutid. De är alla starka kvinnor som står upp för sig själva.

Jag tycker att Camilla lyckas fånga mig som läsare, språket i boken är lätt att följa och spänningen är hög! Jag har inte läst något av Camilla tidigare, nu är jag nyfiken på hennes tidigare böcker! Jag förstår varför ”Skuggjägaren” är nominerad till årets bok och den kommer definitivt att få en röst av mig.
Boken kretsar kring en seriemöradre som dödar ensamstående mammor och sträcker sig så långt så att vi följer fyra generationer poliskvinnor.
Boken har en lite annorlunda upplägg, varje berättelse för sig, varje historia för sig. Men Camilla har den skicklighet att kunna knyta säcken i slutet, så att ingenting fattas.
Det ligger väldigt mycket research bakom denna bok, och det är därför boken är så välskriven att historien nästan känns levande.
Galet snyggt och osannolikt spännande.
Bra beskrivning av utvecklingen i både samhället och speciellt polisvärlden.
Om du vill läsa en gripande, spännande och framförallt en tänkvärd bok, läs
Har läst 2 av Grebes tidigare böcker och precis som de andra blev jag ej besviken!
Spännande till sista sidan, bra skrivet och en riktig bladvändare.
Älskar boken är uppbyggd kring kvinnorna!
En skickligt ihopvävd historia om jakten på träskmördaren som sträcker sig från 40- talet till nutid. Vi får följa tre kvinnor i olika årtionden som alla jobbar inom polismyndigheten. Alla jagar de träskmördaren som på ett brutalt sätt mördar unga ensamstående mödar genom att bland annat spika fast dom i golvet.

Boken har också en skildring av feministisk historia där vi får följa hur kvinnorna får kämpa för sin plats och hur nedvärderande de blir bemötta av vissa av sin manliga kollegor.

Denna bok föll mig verkligen i smaken. Smart och spännade skrivet. Både en spännande mordgåta och en välbeskriven samtidshistoria om kvinnliga polisers vilkor. Grebbe låter också sina huvudkaraktären råka ut för hemskheter vilket gör boken väldigt oförutsägbar och man vet inte vad som ska hända. Det gillade jag.
En grym bok! Den är väldigt spännande och otroligt skickligt skriven. Det här är den fjärde och avslutande delen i serien och även om böckerna är fristående så skulle jag rekommendera att läsa de i ordning. Jag älskar att man får träffa samma personer i olika skeden av livet i böckerna. Skuggjägaren får 5/5 av mig!
Skuggjägaren av Camilla Grebe är den första av hennes böcker som jag läst, men det är inte den sista. Jag gillade den jättemycket!

Boken är indelad i flera olika delar. Den börjar en februarinatt 1944 då en död kvinna hittas fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. Trettio år senare hittas ytterligare en kvinna mördad i en sömnig Stockholmsförort. Det bisarra tillvägagångssättet är detsamma.

Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för de poliser som arbetar med fallet - Britt-Marie på 1970-talet, Hanne på 1980-talet och Malin, som är verksam idag.

Jag gillar hur man får följa de olika kvinnliga poliserna i både deras jobb och vardag. Alla tre kvinnorna möter motstånd pga att de är just kvinnor. Men de är alla starka kvinnor som står upp för sig själva och inte ger upp. Malin sätter verkligen ner foten och hävdar sin rätt. ???
Skuggjägaren av Camilla Grebe är en spännande bladvändare och fristående fortsättning på Dvalan, Husdjuret och Älskaren från huvudkontoret. Jag har läst alla delar och Skuggjägaren är precis som de andra skriven i ett snabbt tempo och spänningen byggs hela tiden på och får mig att bara vilja läsa vidare. Det är en otäck historia som kryper under skinnet på en och samtidigt ger oss ett stycke samtidshistoria från andra världskriget fram till nutid. Framförallt hur kvinnor kunde ha det. Det handlar om makt, prestige, härskartekniker och sexuella trakasserier och framförallt hur kvinnor fick kämpa för att ta sig in på arbetsmarknaden. Kvinnors utsatthet och den ojämställdhet som fortfarande finns i vårt samhälle löper som en röd tråd genom hela boken.
I mitten av 1940-talet hittas en kvinna mördad, fastspikad i golvet. Då får kvinnor ännu inte jobba som poliser men Elsie blir indragen i fallet genom sin roll som polissyster. Trettio år senare sker ett nytt mord med liknande tillvägagångssätt och sedan upprepas historien under 80-talet och i nutid. Vi får följa polisen Britt-Marie som är inblandad i utredningen 1974, på 80-talet får vi följa profileraren Hanne (som vi mött i tidigare böcker) och slutligen polisen Malin i nutid. Jakten på mördaren får ödesdigra konsekvenser för dem alla. Jag rekommenderar denna bok varmt och förstår att den har blivit nominerad till Årets bok 2020.
"Skuggjägaren" är en deckare skriven av Camilla Grebe. Enligt mig är detta den bästa boken hon skrivit. Den vann även pris som "Bästa Svenska Kriminalroman 2019" av Svenska Deckarakademin. Boken handlar om två spektakulära mord som skedde 1944 samt 30 år senare. Det unika tillvägagångssättet är nästintill identiskt vilket får polisen att tro att det finns kopplingar mellan morden. De poliser som arbetar med morden, då såväl som nu, råkar ut för en rad märkliga händelser.

Boken ingår i Camilla Grebes kriminalkvartett "Flickorna och Mörkret". Böckerna är fristående och "Skuggjägaren" är den fjärde och sista boken. Jag har endast läst den första boken i kvartetten, "Älskaren från huvudkontoret", och den föll mig inte alls i smaken. Den här boken är dock av en annan kaliber. Polisarbetet står i fokus och spänner över flera generationer vilket skapar en intressant samtidshistoria från andra världskriget till idag. Författaren lyckas på ett mycket skickligt sätt väva ihop de olika tiderna så att polisarbetet blir sammanhängande. Dels är det en spännande deckare, men det är även en mycket intressant inblick i hur samhället och polisväsendet utvecklats genom åren. Fokus är främst på kvinnliga poliser och hur de blivit behandlade genom åren. För mig är den historiska skildringen över kvinnliga poliser det absolut bästa med boken.

Boken är lättläst och spännande och den har dessutom ett oväntat slut. Alla som gillar deckare, framför allt svenska deckare, bör läsa denna. En mycket välskriven bok som förtjänar en plats som en klassisk svensk kriminalroman.