Sista tåget till London

The Last Train to London
Bok av Meg Waite Clayton
»Romanen griper tag i läsaren och såväl person- som miljöskildring a r utmärkt. Sista tåget till Londonär en roman som lyfter fram den enskilda människans godhet och mod i en tid som tappat all medmänsklighet.« BTJ Nazisterna är inte mer än högljudda och störande inslag i vardagen för den femtonårige Stephan Neuman och hans bästa vän ofie-Helene. Men de två ungdomarnas sorglösa tillvaro krossas brutalt när nazisterna tar makten i Österrike år 1938. Det finns dock hopp i mörkret. Den barnlösa Truus Wijsmuller, medlem av den nederländska motståndsrörelsen, riskerar sitt liv genom att smuggla judiska barn till angränsande länder. När Storbritannien erbjuder sig att ta emot barnflyktingar från det tyska riket utkämpar Truus en dramatisk kamp för att få ut judiska barn innan det är för sent. Kommer hon att hinna föra Stephan och ofie i säkerhet? Eller tvingas de stanna i Österrike för att möta en livsfarlig och oviss framtid? Sista tåget till London är den amerikanska författaren Meg Waite Claytons bästsäljande roman, som har översatts till ett stort antal språk. Romanen baseras på verkliga händelser och personer i 1930-talets Europa. Det är en stark berättelse om mod, förlust och kärlek. Fler pressröster om boken: »Med sina intressanta karaktärer och drivna tempo bör denna fantastiska roman locka en bred skara läsare.« Library Journal »Fängslande Clayton levandegör Truus mod och driftighet i en tid när gränserna stängs i hela Europa.« BBC »En fängslande, hjärtskärande och inspirerande berättelse om vanliga människor som gör gott i de mörkaste av tider.« Jerusalem Post
Boken utspelar sig under slutet av 30-talet både i Österrike och i Nederländerna. Vi får följa den fantastiska kvinnan "tante Trus", som hon väljer att kalla sig för inför barnen, som hjälpte tusentals barn att ta sig från Österrike till England under kriget. Vi får även läsa om Stephan chokladtillverkarsonen med familj, vars liv förändras drastiskt när tyskarna tar sig in i Wien och hans vän Zofie-Helene.

Själva storyn är både intressant och värd att minnas, men jag tyckte inte alls om hur boken är skriven. Flera historier pågår parallellt och även om man förstår att dessa kommer att vävas samman i slutet så blir det rörigt, framför allt eftersom det känns som att man inte hinner komma in i en historia förrän den bryts och nästa tar vid. Detta främst då många kapitel endast innehåller bara 2-3 sidor.
Boken baseras på verkliga händelser och utspelar sig under en orolig tid i Europa på 1930-talet. Nazisterna tar över makten i Österrike 1938 och den barnlösa Truus som är medlem i den Nederländska motståndsrörelsen riskerar sitt liv genom att smuggla barn till närliggande länder.

Jag hade otroligt höga förväntningar på denna bok då jag sett att den fått höga betyg. Boken är skriven från två parallella historier och som vävs ihop på slutet. Jag gillar att läsa böcker som är skrivna på detta sätt - att läsa växelvis om två historier som sedan vävs samman. Men för mig blev denna bok lite rörig och jag hade svårt att hålla koll på vart och vem det var, det blev bättre efter hand och tyvärr så upplevde jag boken som lite utdragen och seg också. Själva grundstoryn är riktigt bra, den är gripande och känslan som mamma att lämna ifrån sig sitt barn i hopp om ett bättre liv och i vetskapen om att dom troligtvis kanske aldrig mer kommer ses, det är väldigt starkt och berörande. Trots att boken bygger på verkliga händelser och starka skildringar så får boken bara godkänt av mig.
Boken börjar 1936 och tar oss fram till andra världskrigets början, en otroligt orolig tid i Europa.
Det två judiska bröderna Stephan och Walter lever ett rikt liv i Wien, deras pappa driver en chokladfabrik och de bor i ett stort palats. Tillsammans med Stephans bästa kompis Zofie njuter de av livet. Men när Hitler tar över makten i Österrike vänds deras tillvaro hastigt upp och ner. De förlorar fler och fler rättigheter. Rätten att jobba, rätten att bo var de vill, rätten att göra var det vill.
Tante Truus är en nederländsk motståndskämpe som riskerar sitt egna liv för att få ut judiska barn från Tyskland, för att sen ta dem till England och fosterhem som väntar där. När även Österrike tillhör Tyskland gör Truus allt hon kan för att få tillstånd att även få ut barn från Wien. Ett mycket riskfyllt uppdrag.

En mycket spännande och gripande bok om livet i Centraleuropa på 1930-talet. Om kampen mot, men även i vissa fall med, Hitler och hans nazister. Jag tycker det är skrämmande hur långt Hitler hann gå i sin judeförföljning innan kriget, att folket i Österrike inte gjorde mer motstånd då Hitler mer eller mindre bara tog över landet. Jag kan absolut rekommendera denna bok! Den får en stark 4 av mig.
Historien upprepar sig, det är något jag tar med mig från Meg Waite Claytons roman om Tysklands annektering av Österrike, Truus Wijsmuller och de "Kinder transport" denna fick till stånd när hoppet verkade över för de österikiska judarna.

Stephan Neuman, en judisk pojke med teaterambitioner, bor i Wien med sin chokladfabrikör till far, lillebror och rullstolsbundna mamma. Hans närmaste vän, Zofie-Hélène är blivande matematiker och dotter till en journalist som inte är rädd att rapportera det som faktiskt händer. Nazisternas grepp om staden blir starkare och starkare och unga antisemistiska män tar sig allt större friheter. Stephan går från stjärnstudent till paria och när Zofie-Hélènes mamma fängslas behöver även hon hjälp att fly landet.

Berättelsen spänner över tre år, från 1936 då nazisterna endast utgjorde ett obehagligt irritationsmoment för Wiens judar till slutet av decenniet då det blev ohållbart att stanna och samtidigt omöjligt att lämna. För om det är någonting författaren belyser är det alla hinder i vägen för emigration, från den omfattande stölden av judars egendom till omvärldens ovilja att ta emot flyktingar. Många länder tog inte emot de som inte kunde betala sitt eget uppehälle, vilket automatiskt uteslöt alla vars ägodelar konfiskerats. Andra länder var oroliga att flyktingarna skulle bosätta sig beviljade därför inte boende för föräldrar till de barn de tagit emot.

Utöver retoriken gällande flyktingmottagande är även resonemang om Lügenpresse kusligt bekant. Det kanske är att slå in öppna dörrar att påstå att begreppet "Fake news" har fått exakt samma effekt, nämligen att få människor att misstro sanningen och svälja skitsnack från narcissistiska envåldshärskare.

Jag känner för Stephan och Zofie-Hélène, men mest känner jag för deras respektive småsyskon Walter och Johanna. Claytons gestaltning av själva transporterna och av Tante Truus resor över dåligt bevakade gränser är för mig bokens största behållning och de korta kapitlen gör dessutom boken till en riktig bladvändare.
Sista tåget till London är baserad på en sann historia, hur man under andra världskriget räddade tusentals barn undan nazisterna.

Det är en berörande berättelse, en gripande och stark historia som är väl värd att läsa. Boken beskriver ett väldigt oroligt Europa under 1930 talet. Nazisterna får mer och mer makt och förföljelsen av judar blir allt större.

Författaren beskriver livsöden på ett väldigt verkligt sätt, det går att ta på deras rädsla och smärta. Att som förälder tvingas skicka iväg sina barn för att rädda dem och veta att du troligtvis aldrig mer kommer att få se dem, det gjorde ont att läsa.

Boken har ett bra tempo och driv, men känns aningen för lång. Men det är en bra bok, om en kvinna som vågade det inte alla vågade, att rädda oskyldiga barn undan kriget och förföljelse!
Det är 30-talet och Europa är oroligt. Bröderna Stephan och Walter lever ett bra liv i Wien. Men när Hitler tar över makten i Österrike, blir inget längre sig likt.

Truus Wijsmuller är en nederländsk motståndsämpe. Hon kan inte bara se på när oskyldiga barn drabbas. När Storbritanien erbjuder sig att ta emot barn, riskerar Tant Truus sitt liv, flera gånger om, för att hjälpa så många barn hon kan dit.

Stephans, hans bror Walter och Stephans bästa vän Zofie vill komma med tåget innan det är för sent, men det är begränsat med platser, och många vill med. Hur kommer de gå för dem?

Denna bok är baserad på en sann historia, om transporterna som räddade tusentals barn från nazisterna. Det är en stark och mycket gripande berättelse, men även så ledsam. Bara tanken på alla föräldrar som skickade iväg sina barn, och veta att de aldrig får se dem igen, är så fruktansvärt hemskt.
Den berörde mig väldigt mycket.
Vilka underbara kvinnor som hjälpte barnen från krig och elände. Och hur hemska saker som hände i kriget på 30 talet. En bladvändare.