Kvinnornas stad

City of Girls
Bok av Elizabeth Gilbert
Den unga Vivian anländer till New York för att arbeta som sömmerska på fasterns ökända teater. Andra världskriget pågår och den stora staden befolkas mest av kvinnor då männen har annat för sig. När en berömd skådespelerska kommer för att uppträda på teatern så blir Vivian alldeles hänförd. Det här är en berättelse om en grupp kvinnor som på många sätt är före sin tid och får betala för det.
Denna bok och i mitt fall ljudbok diskuterade vi med 4goodbookclub och strax innan diskussionerna fick vi ta del av en magisk föreläsning och live chat med Elizabeth Gilbert , författaren av ”Eat, Pray and Love”, ”Kvinnornas stad” och ”Big Magic”. Hon är så inspirerande och äkta. 😍 Det ögonblicket kommer jag att leva på länge. Jag är så tacksam. 🙏🏼⭐️📖

Huvudkaraktären i ”Kvinnornas stad” är 19-åriga Vivian som flyttar till New York på 1940-talet. Hon får bo med faster Peg som driver teatern the Lily Playhouse. Där träffar hon intressanta människor som kommer att förändra Vivis syn på sig själv och livet.

Egentligen är boken utformad som ett brev som Vivian på ålderns höst skriver till någon som heter Angela. Vi får reda på först i slutet av boken vem denna Angela är. Denna berättarteknik med brevform och tillbakablickar gör berättarrösten mer övertygande ändå. Klokt drag.

Upplevelsen av boken var frigörande men samtidigt smärtsam . Vivian är en imponerande kvinna och hon skäms inte för sin frigjorda sexualitet. Hon vill inte binda upp sig utan har gärna sexuella kontakter med många män. Det coola är att hon skäms inte utan står för den hon är och kom ihåg att detta var under andra världskriget och efterföljande tid.

Vänskap kommer i många former och under olika livsfaser. Det gör mig varm i hjärtat att följa hennes relationer.

Ett charmigt inslag eller t.o.m. helt OK kvällsritual hon hade efter arbetsdagen (som sömmerska i en brudklänningsbutik) var att sitta vid ett fönsterbord i ett hotell med en #bok och #drink . 🍸📖😍

De som lyfter boken är de färgstarka karaktärerna, miljöbeskrivningarna samt de teman som Gilbert lyfter.

Jag är så glad att jag hoppade på denna bokcirkel så att jag fick upptäcka denna roman.

Rekommenderas varmt.
New York 1940-talet, färgstark teatermiljö, burleska balettflickor och extravagansa kostymer är det som möter Vivian Morris när hon som nittonåring förvisas till sin faster i New York. Med en tonårings nyfikenhet och känsla av frihet kastar hon sig in i New Yorks virvlande liv och gränserna vad som är tillåtet och inte suddas alltmer ut. I boken Kvinnornas Stad får vi följa Vivian Morris som ser tillbaka och berättar om sitt liv genom ett brev till den yngre kvinnan Angela.

Det är ett sant nöje att få följa Vivians liv och få ta del av New York och dess teatervärld under 1940-talet. Elisabeth Gilbert har skapat en plats med färgstarka personligheter, glamour och glam och en härlig beskrivning av ett dåtida New York. Här är det fritt spelrum, alla får plats och alla får vara med men omvärldens moral och etik kan ge konsekvenser och livet kan vända på ett ögonblick.

Det här är en bok där kvinnorna tar för sig och vågar stå för det dem tror på, de testar sin frihet och lever livets glada dagar oavsett eventuella konsekvenser. Det är glädje och glamour, det är färgstarkt och boken är helt igenom underbar. Elisabeth Gilberts text och berättelse omfamnar en och man dras in i historien och upplever den sida för sida. Berättelsen innehåller även mycket fina och tänkvärda citat från författaren och den ger upphov till tankar kring den kvinnliga frigörelsen och livet som kvinna då som nu. Men framförallt så är det en riktigt underhållande, färgrik och medryckande bok som jag varmt rekommenderar.
Det är 40-tal och unga Vivian lämnar sin barndoms småstad för att flytta in hos sin faster Peg i New York. Peg driver en teater vars utbud riktar sig mot arbetarklassen. Vivian dras in i en värld av balettflickor, fester och män. Gränserna och normerna är helt andra än där hon kommer från. Vi får sedan följa Vivians liv genom gott och ont, under andra världskriget och i efterkrigstidens USA. Vivian väljer att leva sitt liv på ett annorlunda vis om man jämför med de flesta andra kvinnor denna tid.Jag var riktigt peppad på den här boken och hade förväntningar på att bli uppslukad av Vivians livshistoria. Tyvärr infriades detta inte helt. Jag tycker att boken absolut var läsvärd men för mig kändes aldrig Vivian som en helt trovärdig karaktär av någon anledning. Jag hade hoppats på att få en inblick av New York på 40-talet men för mig var miljöbeskrivningarna otillräckliga. Jag kände det aldrig som att jag riktigt var inne i boken utan läsningen blev mer ytlig
Denna fina bok har jag både läst och lyssnat på och jag tycker mig finna någonting nytt varje gång jag tar mig igenom denna text. Boken: Kvinnornas stad, är skriven av min favoritförfattare Elizabeth Gilbert och jag har fadtbat vid ett citat som jag tror kommer att gå till historien. Det handlar om att man inte är en dåliga människa bara för att man inte är en "duktig flicka". Rekommenderar er starkt att ta er igenom boken i höst.
Förstod inte storheten i boken förrän de sista hundra sidorna. Väl värd att läsa och min längtan att någon gång komma till New York väcktes till liv igen.
Både läst Eat pray Love och Big Magic från författaren tidigare som varit ickeskönlitterära böcker. Inte varit något super fan men gillade både relativt mycket och tyckt hon kan skriva. Synopsisen tyckte jag lät bra och boken verkar flera som jämfört med The Seven Husbands of Evelyn Hugo som jag gav fem stjärnor så införskaffade mig boken och började läsa den snart därefter. Fick snabbt veta att boken är en tillbaka berättande historia som är skriven som ett förklarande brev (brev på 500 sidor alltså!?). Tyckte inte historian behövde ha ett tillbaka berättande alls för jag satt och funderade hela boken varför behöver du skriva allt det här? Och när man kom till slutet visade det sig mycket riktigt det behövdes verkligen inte. Blev lovad glamour och 1940-talets New York men fick bara en över glossad version så man ej fick någon smak för det. Var olidligt attläsa första halvan. Nästa halva var läsbar men extremt tråkig. Mysteriet som det hela byggdes upp till var riktigt kasst gjort. Rekommenderas verkligen inte.