Portionen under tian: 300-kronorsveckorna

Bok av Hanna Olvenmark
Portionen under tian: 300-kronorsveckorna är en inspirerande kokbok som består av 12 veckomenyer. För max 300 kronor i veckan kan en hel familj äta god, hälsosam och klimatsmart mat. Totalt finns det 70 vegetariska lättlagade recept, men även många smarta tips och inspirerande bilder. 300-kronorsveckorna är den populära bloggaren och dietisten Hanna Olvenmarks andra kokbok.
Oj vad vi har använt oss av denna kokbok. Det som är så bra är att alla menyerna är anpassade efter årstid och därmed använder sig av de billigaste ingredienserna. Och så är det ju väldigt veganvänligt. Bra bok helt enkelt!
Jättebra kokbok som innehåller färdiga handlingslistor och recept för hela veckor! Toppen att slippa all planering och ändå kunna laga god, varierade och billiga måltider.
Rekommenderas för den som vill äta billigt
Portionen under tians 300krs-veckor är ett bra upplägg för att både få variation på maten och äta billigt!
Rekommenderas för den som vill äta billigt
Bästa sättet att spara pengar, eller leva snålt, är att planera. Tråkigt men sant. Ett av de bästa sätten är att planera ffa maten, och ta med matlådor och mellis när en ska nånstans. Hanna Olvenmarks böcker är superbra, för hennes matlistor inkluderar mat som blir ny mat (dvs rester av t.ex en soppa kan bli en gratäng) och bortsett från utmärkta recept får en alltså lite nytt tänk. Jag rekommenderar också appen Sponsorhuset som ger kickback på många, om ändå nödvändiga, inköp på nätet och dessutom hhälper en att skänka till välgörenhet utan att ta pengar ur egen ficka.
Sista tipset är appen Bower (tidigare PantaPå) där en kan få pengar tillbaka för sånt en pantar, samt rabattkuponger att handla för. Inga stora summor men sammantaget kan de göra rejäl skillnad i en skral kassa!
Det här är, utan tvekan, den bästa kokbok jag nånsin haft. Recepten är billiga, supergoda, klimatsmarta och med tydliga instruktioner. Dessutom innehåller boken planering; matsedlar och inköpslista som gör livet enklare!
300-kronorsveckorna är en smart kokbok av dietisten Hanna Olvenmark. Författaren driver sedan år 2015 den mycket populära bloggen Portionen under tian som förespråkar billig, hälsosam och klimatsmart mat. Detta är hennes andra kokbok och fokus är att en hel familj kan handla näringsrik och god mat för endast 300 kronor per vecka.

Portionen under tian: 300-kronorsveckorna bjuder läsaren på 12 mumsiga veckomenyer. De består av vegetariska recept med säsongens råvaror. Därför är varje veckomeny associerad med en månad. Med andra ord möjliggör denna kokbok en hälsosam och billig veckomeny alla tider på året. Grundidén med boken är att underlätta familjers matinköp och hjälpa dem hålla nere matkostnaderna. 300 kronor för mat till en hel familj under en veckas tid låter nästan för bra för att vara sant, men Hanna Olvenmark bevisar att det är fullt möjligt. Dessutom är recepten näringsrika, goda, varierande och bra för miljön.

Grunden för recepten är storkok. Genom att laga mycket mat samtidigt kan man spara både tid och pengar. Det blir matlådor och restfester, men recepten lämpar sig väl för att värmas upp igen. Det går såklart även att kombinera sin egna inköpslista utifrån de 70 olika recepten som kokboken består av. Linssoppan är en stor favorit, men även grönkålscrêpesen och veganpizzan är riktigt goda. De är mycket enkla att tillaga och det krävs inga förkunskaper. Dessutom står det hur mycket utsläpp som varje recept tillför. Detta är riktigt smart och ligger helt rätt i tiden.

Författarens första bok sålde i över 30 000 exemplar och detta är den efterlängtade uppföljaren. I min mening är denna ännu bättre än den första boken eftersom den har fler recept. Den passar framför allt barnfamiljer, men även andra hushåll. Alla som vill äta hälsosamt, klimatsmart och billigt bör läsa denna inspirerande och fullmatade kokbok.