Portionen under tian: bra mat för dig, din plånbok och planeten

Bok av Hanna Olvenmark
Portionen under tian är en kokbok som förespråkar billiga och klimatsmarta recept. Författaren Hanna Olvenmark är dietist och har drivit den omtyckta bloggen Portionen under tian sedan 2015. Detta är hennes första kokbok och den består av 50 lättlagade vegetariska recept. Portionerna kostar max 10 kronor. Kokboken är även fullmatad med smarta tips och inköpslistor.
Ev av mina favoritkokböcker. Är inte vegetarian men här finns många goda, nyttiga och välbalanserade recept till billig peng. Mitt favoritrecept är lasagnen med linser, ajvar och zucchini på toppen. Sonens kommentar när jag gjorde den första gången var ”den bästa lasagne du gjort”
Portionen under tian är ett välkommet inslag i kokboksvärlden. Författaren Hanna Olvenmark är dietist och brinner för billig och hälsosam mat. Hon vill slå hål på myten att det är svårt, tråkigt eller dyrt att äta gott och hälsosamt. Sedan 2015 driver hon den otroligt populära bloggen och Instagramkontot Portionen under tian med tusentals följare. Kokboken är en naturlig utveckling från populariteten på de sociala kanalerna. Hon kallar sig själv för snåljåp och bevisar varje vecka att det är bra både för plånboken och miljön att äta billigt och smart.

Kokboken består av hennes 50 populäraste recept. Samtliga recept är vegetariska och många är veganska. Det som gör denna kokbok unik är att samtliga recept kostar under 10 kronor per portion. Boken är väldigt praktisk och kommer med inköpslistor och tips. Bland annat sammanställs recepten i 300-kronorsveckor vilket gör det enkelt att storhandla. Tack vare dessa smarta veckoplaneringar garanteras det att du får i dig alla nödvändiga näringsämnen och vitaminer. Dessutom är boken fullmatad med så kallad stay cheap-tips som ger tips för fikat, jobblunchen och utemiddagen.

Denna kokbok är en riktig ögonöppnare och gör så att du kan spara tusentals kronor med smart planering. Hanna Olvenmark är även en hängiven förespråkare att kombinera matupplevelser med naturupplevelser. Därför passar många av recepten utmärkt att ta med sig på vandringen eller picknicken.

Recepten är miljösmarta, billiga, lättlagade och mycket goda. Läsaren får upp ögonen för hur rätter kan förvandlas med enkla knep, exempelvis vissa kryddor som gömmer sig längst in i kryddskåpet. Majoriteten av recepten utgörs av grytor, röror och värmande soppor, vilket passar utmärkt i vårt kalla land.

Det är en mycket inspirerande kokbok som kommer att förändra din matlåda och din plånbok. Den passar alla matlagningsnivåer, men framför allt nybörjare, studenter eller personer som vill få en bättre översikt över sin ekonomi.