Ditt hjärta är mitt

Bok av Thomas Bodström och Lana Brunell
Nina, artist och polis, och hennes syster, radiojournalist, dras båda in i mordutredningen på en kvinna i den lilla idylliska staden. Mordgåtan måste lösas och många pusselbitar ska falla på plats samtidigt som invånarna i staden lever sina vanliga liv. När du läser boken får du spänning med många ledtrådar från början till slut.
Otäcka mord & oväntade vändningar boken igenom! Mitt största problem är att jag har svårt att sympatisera med huvudpersonen. Men överlag välskriven & mycket spännande!
Skakande skildring av ett bestialiskt mord.

Detta är en katt och råtta lek, en mordgåta som ska lösas av polisen. Jag lägger pusslet, bit för bit. Det är inte förens de sista kapitlen som jag förstår vem som utför morden. Boken är lättläst med korta kapitel och intressanta karaktärer.
Miljöbeskrivningar är detaljerade och du får en känsla för staden Motala med dess byggnader och historia. För mig som är Motalabo är igenkänningsfaktorn hög.
Ett mord runt mitten av juni i en sommarstad vid vattnet, en hotad cykeltävling och en chef för den lokala livsmedelskedjan som beter sig underligt. Det är några av ingredienserna i Lana Brunells och Thomas Bodströms pusseldeckare som utspelar sig i Motala, Ditt hjärta är mitt.

Polisen Nina Malm sjunger i ett band på fritiden. Mitt uppe i extranumret vid en konsert på en av krogarna i Motala hamn rusar polisen in och behöver Nina. En ung kvinna har nämligen hittats mördad på lekplatsen i Stadsparken. Det blir en tuff utredning som följer och Linda visar sig inte vara det enda offret. Nina sliter dygnet runt. Dessutom har hon sin syster Danny, radioreporter vid Radio Östergötland, i hälarna. Behöver folk i Motala vara rädda för att gå ut? Och är årets Vätternrunda hotad?

Motala kastas direkt mot mig så snart jag öppnar boken och börjar läsa. När jag var barn var lekplatsen i Stadsparken mycket speciell för ungar. Där fanns nämligen en brandbil. Ja, ingen äkta vara, men en mindre modell. Att gå till brandbilen i Stadsparken var nånting extra. Jag är glad att bilen sen länge är borta så att jag får ha mitt oskyldiga barndomsminne kvar. Ett mordoffer, minus ett av sina inre organ, på sagda lekplats…

Nåja, förutom detta kan jag inte annat än bara älska den här boken redan från början. Jag får mig så mycket Motala till livs att det känns som om jag är på plats. Beskrivningarna av stan och dess olika landmärken på kartan, typ hamnen, torget, Statt, Hotell Gripen (= polishuset), Östenssons, kyrkan, Motalabron, Varamon etc, är kanske inte så djupgående för den som aldrig har varit där. För mig är de heeelt tillräckligt beskrivna. Jag är där.

Författarna har i stället lagt mer krut på personer och relationer. Ibland känns det som om de är farligt nära ”alla andra” deckarserier och karaktärschabloner. Lyckligtvis väjer författarna undan i sista sekund (till skillnad från en viss annan lokal författare som enbart känns plump i sina beskrivningar av Motalaborna, nåt jag emellertid endast har uppfattat av baksidestexterna, jag har inte läst en hel bok). Bokens slut är fenomenalt och det blir extrapoäng till författarna dels för att jag inte lyckas lista ut mördarens identitet, dels mördarens identitet i sig.

Den här boken går snabbt att läsa och den har fler bottnar än man först tror. Bitvis kan jag tycka att språket är snudd på lite för enkelt, framför allt i början. Vidare hittar jag grammatikfel – men bara ett och samma på två ställen. Sen funderar jag över bokens… tyngd. Valet av papper gör nämligen boken väldigt tung. Det ger den här deckaren en känsla av skolbok, vilket kanske inte riktigt har varit meningen. Förutom det är det ett papper som gillar mycket och som jag tror att jag själv har valt mer än en gång när jag jobbade med trycksaksproduktion (på bronsåldern).

Jag gillar sammantaget den första delen i Motalaserien mycket trots de små men få skönhetsfelen. När kommer del två???

Mitt omdöme om den här gööörbra boken kan inte bli annat än det högsta.
Det här är första delen i Motalaserien med Nina Malm som är polis sångerska i ett coverband. En juninatt några dagar innan Vätternrundan ska gå av stapeln hittas en ung kvinna brutalt mördad i stadsparken med håret utlagt som en solfjäder. Det är upptakten till en rafflande jakt på en seriemördare i Solfjäderstaden Motala.

När man är född och uppvuxen är det självklart extra spännande att läsa en deckare där man ser framför sig exakt var de är från Ubbes konditori till de röda arbetarbostäderna till Motala verkstad. Pulsen kring Vätternrundan är också fångad och stressen det skapar när flera personer mördas precis som årets höjdpunkt går av stapeln.

Ninas syster Danny är journalist och systrarnas relation kommer i kläm när de bägge är måna om att göra sitt jobb så bra som möjligt. Ninas karaktär växer sig starkare och blir mer intressant ju längre in i intrigen man kommer och jag ser fram emot att läsa mer om henne och de andra karaktärerna igen.

Brunell&Bodström har alla förutsättningar med den här spännande bladvändaren att bli en deckarduo att räkna med. Det är inte för inte som tankarna går till Sjöwall/Wahlöö och deras första deckarroman om ”Roseanna” med Martin Beck, som också utspelade sig i Motala och den här håller samma klass.
Utspelar sig i Motala där det är dags för Vätternrundan. Det inträffar ett antal mord som måste lösas. Poliser som gnabbas. Korta välskrivna kapitel som gör att du inte vill sluta läsa boken.
👣En pusseldeckar för stor bredd av läsare. Mord i Motala där offren får sina hjärtan utskurna & mitt i detta ska Vätternrundan dra igång. 🧩-EN BOK SOM LOCKAR DIG BIT FÖR BIT TILLS DU ÄR FAST-🧩
📚 Älskar förmatet på boken. Varit med om det en gång innan & det tilltalar mig väldigt mycket. Sidorna i boken är även lite tjockare & texten lite större. Detta är en bok som kan vara till oerhörd hjälp för de som ser lite dåligt & även de med dyslexi. Alla ska ju kunna njuta av att läsa. Så STORT plus för det. Det går hela tiden framåt i boken, inga långdragna pauser av babbel utan action all the time. Hoppen mellan de olika personerna görs snyggt & passande. Skapar en lovely spänning ur olika perspektiv. Dessutom sån stor bredd av olika personligheter av bokens karaktärer vilket ökar nyfikenheten ytterliggare. En spännande bok som håller en fast & med ett oväntat avslöjande.
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
"Alltså, hur fan kan vi ha så äckligt kaffe här"
Ditt hjärta är mitt
Utgiven på Dibb förlag, del ett i motalaserien. Med bra tempo framåt och spännande huvudkaraktärer får vi följa några poliser och andra personer i en svensk småstad. Det är en klassisk pusseldeckare med fokus på mordgåtan med en rejäl snurr på slutet, relationer och hur det svenska rättssystemet funkar. Den här första delen väckte som det alltid gör med en välskriven bok mersmak. Jag gillade också att endometrios lyfts i boken, med tanke på hur relativt vanligt det är så tillhör det enda ovanligheter att det nämna i en bok.Det enda jag inte gillade med boken är papperet den är tryckt på, det känns som billigt kopieringsapparaten, bortsett från det så KÖP, LÅNA, LÄS.
Det här är den första delen i Motalaserien, en pusseldeckare och bladvändare och en bok jag hade förmånen att få förhandsläsa för ett par månader sedan.
Det är sommar, Vätternrundan står för dörren i Motala. En ung kvinna hittas mördad och polisen Nina Malm kastas in i utredningen som engagerar nästan hela staden och hotar den stora cykeltävlingen.

Ditt hjärta är mitt är en riktigt bra bok, lättläst med korta kapitel och färgstarka karaktärer. Det är ett bra driv i berättelsen och spänningen håller i sig ända till slutet. Jag gillar hur författarna har byggt upp sin deckare, hur man hela tiden känner sig delaktig i berättelsen.
Jag kunde inte lista ut vem mördaren var, utan boken var oförutsägbar och slutet var oväntat. Boken går snabbt att läsa, då den nästan är omöjlig att lägga ifrån sig, bara en sida till.. bara ett kapitel till.. I ”Ditt hjärta är mitt” ligger huvudfokus på mordgåtan och personliga relationer och jag tycker att Lana och Thomas har skildrat livet i en mindre stad på ett träffsäkert sätt. En bok jag rekommenderar varmt!