Flickan som fick en röst

The Girl with the Louding Voice
Bok av Abi Dare
Flickan som fick en röst är en oerhört gripande skildring av en skyddslös flickas förfärliga umbäranden men också en berättelse om styrka och mod. Karaktärerna känns levande och trovärdiga. Inte minst det ogrammatiska och uppfinningsrika språket skapar en känsla av äkthet och översättaren måste berömmas för sin både respektfulla och inkännande tolkning. Bibliotekstjänst Fjortonåriga Adunni drömmer bara om en sak. Att få utbilda sig. Hennes mamma har alltid sagt att det är det enda sättet att få en röst en möjlighet att göra sig hörd och bestämma sin egen framtid. Men istället för utbildning får hon en make, såld av sin pappa som fru nummer tre till en äldre man som vill att hon ska föda honom en son och arvinge. Hon ser sin dröm sakta vittra sönder och rymmer till stan, med förhoppningen om att få ett bättre liv, och hamnar som hembiträde i en välbärgad familj i Lagos. Både som dotter, undergiven fru och maktlös tjänare får Adunni lära sig att hon är ingen. De olyckliga omständigheter hon hamnar i tystar henne tillfälligt, men inte helt. Och när hon förstår att hon måste stå upp inte bara för sig själv utan även för andra som funnits där före henne och för de som ska komma efter, så hittar hon ett sätt att tala, tills någon lyssnar. Abi Daré växte upp i Lagos i Nigeria men bor nu i Storbritannien. Hon har studerat juridik, projektledning och kreativt skrivande. Flickan som fick en röst vann the Bath Novel Award 2018. Hon bor i Essex med make och två döttrar.
14-åriga Adunni drömmer om att få utbilda sig men istället blir hon bortgift som tredje fru till en äldre man och förväntas föda en son. Boken ger en bild av hur det är att växa upp i Nigeria som fattig ung tjej utan valmöjligheter. En speciell bok där Adunnis språk är en del av läsupplevelsen.
Flickan som fick en röst av Abi Daré.
En oerhört stark och annorlunda skriven roman med ett språk som bitvis får dig att tänka bedömning av nationellt prov, berättande text, på lågstadiet. Måste jag skriva att det är briljant och att jag älskar det, så grundskollärare jag är?
Romanen utspelar sig i Nigeria och  handlar om fjortonåriga Adunni  som älskar kunskap och drömmer om att få utbilda sig och bli någon. Att, som hennes mamma sagt henne sen barnsben, en utbildning är det enda sättet att få en röst, göra sig hörd och få en chans att bestämma vilken väg ditt liv ska ta. Modern dör tidigt och faderns brist på pengar gör att han säljer Adunni åt en äldre taxiförare att ha henne som sin tredje hustru och sonproducent. Att skaffa sig en utbildning är nu omöjligt och Adunni lär sig istället en hustrus alla uppgifter i hem och säng. En tragisk händelse tvingar Adunni till en plötslig flykt. Hon hamnar i storstaden och här är livet väldigt annorlunda mot hur hon tidigare levt. Under slaviska förhållanden arbetar hon i ett välbärgat hem som hemhjälp och hon sliter från gryning till sen natt. Ska oväntade händelser och sann medmänsklighet öppna dörrar för den unga kvinnan från landsbygden? "För morgondagen kommer att bli bättre än i dag, eller hur?"
Åh vad jag rekommenderar er att läsa den här färgstarka berättelsen. Så bra!
Helt fantastisk bok som kommer finnas med mig länge. Jag vill läsa mer om Adunni, flickan som fick en röst efter att ha gått igenom helvetet flera gånger om. Jag älskar denna bok så mycket. Första sidan tyckte jag att språket var lite jobbigt, men det försvann nästan på en gång och gjorde istället boken ännu mer trovärdig. Och språket växten med karaktären. Åh, den här boken har precis allt jag önskar i en bok.
Handlingen är väldigt mörk och speglar hur situationen ser ut för flera unga nigerianska kvinnor. Trots det är boken fylld av hopp och läsningen blir inte allt för tung. Adunni är en otroligt stark person som är driven, målmedveten och har en inre moralisk kompass. Hennes högsta dröm och mål är att få gå i skolan vilket blir en stor drivkraft. Bokens titel syftar till att utbildning är essentiell för att bli lyssnad på och kunna bidra till förändring. Daré inleder vissa kapitel med små fakta om Nigeria vilket bidrar till förståelse för skeendena i boken. Korruption, koloniseringens biverkningar och Nigerias klasskillnader skymtas. En imponerande debutroman. Slutet kan tyckas vara lite väl tillrättalagt men jag gillar ändå att man kan få lite hopp om att saker och ting kan förändras till det bättre. Ett litet minus för hur en osympatisk karaktär gestaltas på ett klichéartat sätt gällande kroppsform
Adunni är fjorton år gammal och hennes stora dröm är få utbilda sig eftersom hennes mamma har sagt att det är det enda sätter att få en röst för att kunna göra sig hörd och bestämma sin egen framtid. I stället för att få gå i skolan blir hon såld av sin pappa som fru nummer tre till en äldre man som kräver att hon ska föda honom en son. När hon med en förhoppning om ett bättre liv rymmer från äktenskapet hamnar hon i Lagos som hembiträde i en rik familj. Som hembiträde är hon helt i händerna på sin arbetsgivare som inte behandlar henne väl. När Adunni ändå inser att hon måste stå upp både för sig själv och de funnits där före henne och de som kommer efter hittar hon ett sätt att tala tills någon lyssnar.

Flickan som fick en röst är den nigerianska författaren Abi Darés debutroman och det är en oerhört stark debut. Det här en berättelse som är väldigt välskriven och som berättar en stark historia som griper tag i mig och som gör det svårt att lägga ifrån sig boken. Även om ämnet är tungt, så flyter språket väldigt lätt. Den här boken är en av de få fullpoängare som jag har läst i år och jag kommer att rekommendera den till alla som vill läsa en riktigt bra roman. Jag ser även fram emot att läsa fler böcker av Daré i framtiden.
En av årets bästa läsningar. Till hösten kommer denna ut på svenska men jag kunde inte vänta. I denna får vi följa Adunnis öde som fattig flicka i Nigeria. Först blir hon bortgift sedan såld som tjänsteflicka.