Ensam på Mars

The Martian
Bok av Andy Weir
I framtiden skickas en bemannad expedition till Mars. Mark Whitney är en av astronauterna i besättningen och är specialiserad på biologi. En oväntad storm gör att rymdskeppet tvingas lämna planeten i förtid, och Mark lämnas ensam kvar. Emot alla odds överlever han. Nu måste Mark med hjälp av vetenskap och påhittighet överleva på Mars i väntan på räddning.
Krash på planeten Mars och kampen att överleva tills hjälp kommer. Mycket intressant med Robinson Cruise delen på Mars som känns någorlunda realistiskt men slutet känns totalt scifi och kunde lika gärna bestått av Rymdvarelser och lasersvärd som i Star wars dvs totalt orealistiskt och inte trovärdigt. Dock en spännande bok fram till slutet.
En mycket gripande och bra sci fi om överlevnad, rymden och ensamhet. Samtidigt innehåller den mycket humor.
En trevlig, rolig framtida Robinson Crusoe i rymden. Fast med lite mer utmaningar! Lättläst trots tekniska detaljer.
En trevlig bok. Inte så macho som man först kan tro, utan mer som en slags modern Robinson Crusoe. Filmatiseringen är också helt okej!
Rekommenderas för den som gillar science fiction
Ensam på Mars och dess filmatisering är en av mina absoluta favoriter inom science fiction och kan varmt rekommendera dem båda.
Rekommenderas för den som gillar science fiction
Det här är något för den som gillar SciFi men är trött på dystopier, även om den handlar om att överleva under svåra förhållanden någon gång i framtiden. Vi får följa huvudpersonens tankar och vedermödor medan han försöker överleva på Mars, och får på köpet med oss kunskap om Mars, rymdexpeditioner och hur en rymdstation fungerar. Klassisk Science Fiction med mycket naturvetenskap och teknologi, men samtidigt massor av humor. Filmen är också mycket bra!
Riktigt bra bok! Mycket humor där man inte trodde att man skulle hitta den. Även mycket naturvetenskap vilket jag tycker om! En riktigt bra bok om överlevnad!
Människan har länge haft en dröm om att bosätta planeten Mars och det är just där denna roman utspelar sig. I bokens början håller några astronauter på med att ta prover och utföra sitt dagliga arbete på den lilla basen man byggt upp. Redan tidigt i berättelsen går någonting fel som får katastrofala följder och är själva tråden i boken. Av titeln att döma kan nog de flesta räkna ut att det här är en bok om överlevnad. Det är en mycket underhållande bok och som läsare får man en bra kontakt med huvudpersonen Mark Watney som lämnas kvar ensam på planetens nakna yta. Mycket kommer att kretsa kring hur han både ska klara av att ta sig framåt mellan dagarna, och hur han ska kommunicera med jorden att han fortfarande lever. Här finns en stor dos humor även om den är lågmäld och passar fint in den något skrämmande situationen. Mark visar sig vara väldigt uppfinningsrik och finner lösningar på det mesta. När man är strandsatt på en i närmast död planet gäller det att vrida och vända på det lilla man har. Boken röstades fram som årets bok inom rymdgenren 2014 och har även gjorts som en mycket framgångsrik film, med Matt Damon i huvudrollen.