Skuggan bakom dig

Bok av Anna Jansson
Kriminalinspektör Kristoffer Bark får tillsammans med sina kollegor ett ouppklarat fall. För tio år sedan försvann läraren och ensamstående mamman Emelie Kartman. Hon återfanns tre år senare på Lanna badgruvas botten, i en tunna genomspikad med hundratalet tretumsspikar. Bark inser att tidigare utredning missat hot som offret utsattes för. Han kommer i kontakt med en sjukskriven kollega och upptäcker att hon trakasseras på liknande sätt. Är hon mördarens nästa offer?.
En spännande fortsättning i en lysande serie. Spänningen byggs upp redan på första sidan och håller mig sedan i ett fast grepp boken igenom. En kollega har fallit offer för en otäck stalker vars enda mål tycks vara att skrämma och försvåra hennes liv. Samtidigt får resten av Barks grupp i uppgift att utreda ett gammalt fall. Ju mer de gräver, ju mer likheter finner de mellan den döda kvinnan och den trakasserade kollegan. Letar de efter en och samma stalker?

Förutom att bjuda på bra underhållning berör boken också ämnen såsom psykisk ohälsa, utmattning och sjukskrivning. Jag som ung utmattad och lång sjukskriven kvinna, uppskattar bokens belysning på ämnet. Anna Jansson lyckas sätta ord på och beskriva sjukdomen på ett sätt som jag själv inte kunnat.

Kort sagt är boken riktigt bra. Jag läste den i ett enda svep, från pärm till pärm.
Rekommenderas för den som gillar deckare
Bok nummer 2 om Kristoffer Bark och hans team. Den här gången är en sjukskriven kollega måltavlan.

Boken ger sig av raketfart. Vi slungas direkt in i en obehaglig prolog och därmed är jag fast. Boken är så bra skriven med starka personligheter, tydliga miljöbeskrivningar och ett språk som gör att jag glömmer tid och rum och vill bara läsa på.
Bokens uppbyggnad är magiskt bra och man hålls på halster från första början till sista sidan. Jag letar gärningsmän i alla hörn men inte hittar jag rätt.
Jag gillade första boken men Kristoffer Bark jättemycket men den här är sååå mycket bättre.
Boken lyfter också delar av samhällets baksida med utförsäkringar, utbrändhet och psykisk ohälsa och hur samhället ibland missar att fånga upp dessa människor.
Att Anna Jansson är en rutinerad författare som vet vad läsaren vill ha råder det inga tvivel om. Jag längtar efter nästa del i serien.
Har du inte läst än så gör det. Jag är redan avundsjuk på dig som har denna olästa pärlan dina händer.
Skuggan bakom dig är bok nummer två i Anna Janssons nya serie om kriminalinspektör Kristoffer Bark. Anna Jansson är ju mest känd för sin deckarserie om Maria Wern som utspelas på Gotland, men förra året kom Dotter saknad som är första delen i hennes nya deckarserie som utspelar sig i Anna Janssons hemstad, Örebro. Huvudpersonen, Kristoffer Bark, är en polis vars privatliv påverkade honom så starkt att han knappt kunde sköta sitt jobb. Hans dotter Vera försvann och var borta i flera år, men hennes försvinnande kunde äntligen lösas i förra boken. Efter hennes försvinnande tvingades han degradera sig och börja jobba i en cold case-grupp med andra poliser som har olika former av problem. I denna nya bok jobbar han fortfarande kvar där och ska precis ta sig an ett nytt fall, den mördade Emelie Kartman som utsattes för hot och trakasserier innan hon därefter blev mördad på ett bestialiskt sätt. Men snart får polisen in ett nytt fall och eftersom polisen har knappa resurser får Kristoffer Barks grupp ta sig an detta. Det visar sig att det nya fallet har flera samband med cold case-fallet och man kopplar ihop utredningarna. I det nya fallet blir en av hans kollegor, Sara som är sjukskriven från polisen för utbrändhet, ta emot hot och trakasserier och hennes man blir mördad. Någon vill henne illa, men vem?

Det är fart och fläkt, högt tempo och spännande. Kanske blir det inte alltid trovärdigt, men det kan man blunda för. Det är många tvister och boken är inte särskilt förutsägbar. Hoten och trakasserierna är en slags psykisk terror som ger gåshud hos mig som läsare. Ofta är sådant betydligt mer läskigt att läsa om än rena våldsdåd. Kristoffers privatliv är bättre i den här boken, han har fått ett avslut med dottern Vera och börjar gå vidare. Han är kär i sin terapeut, en slags olycklig kärlek som han fastnat lite i. Jag skulle dock vilja läsa ännu mer om hans privatliv, lära känna honom lite mer som person. Han har egentligen bara jobbet och terapin, och det känns lite fattigt. Det borde gå att fördjupa sig lite mer i honom som karaktär och vem han egentligen är. Jag är också nyfiken på flera andra karaktärer i hans grupp, som Ingrid och Alex. De hade jag gärna velat läsa mer om. Sara däremot beskrivs som väldigt hjälplös. Visst är hon utbränd och dessutom utsätts hon för stor psykisk press. Men hon har ändå för inte alltför länge sedan varit polis. Hon borde vara en stark person och detta borde glimta fram lite oftare tycker jag. Sist men inte minst så gillar jag verkligen miljöskildringarna. Dels Örebro, en stad jag besökt några gånger och som jag känner igen lite av miljöbeskrivningarna ifrån. Men dels också Hälsingland som får ta en del plats här i boken. Det är ju mina hemtrakter och det är alltid så roligt att läsa böcker som utspelar sig i miljöer där man känner igen sig. Jag ser fram emot att läsa kommande böcker om Kristoffer Bark och tycker att det är kul att Anna Jansson förnyar sig lite, även om jag också tyckte att böckerna om Maria Wern var bra.
Spänningen steg vartefter sidorna vändes. De sista 100 sidorna är nödvändiga att streckläsas.
Det här är del två i serien om Kristoffer Bark. Snäppet bättre än den första boken, Dotter saknas. Det bådas gott inför del tre som jag vill ha nu tack!
Cliffhanger.
Andra boken i serien som utspelar sig i Örebro-trakten. Den här var riktigt bra! Skulle vilja säga att det nog är en av hennes bästa. Det blir ju en hel del dödsfall i boken och man har ingen aning om vem som är mördaren. När också den jag tror är mördaren dör blir jag helt förvirrad. Spänning på hög nivå alltså, en riktig sträckläsare. Jag lyssnade på den och även inläsningen var bra. En bok som passar alldeles utmärkt som ljudbok.

Sara Bredow är sjukskriven p.g.a. utmattning. Hennes man Josef blir mördad vid en familjemiddag och tillvaron för Sara blir svår då hon får förlita sig på hjälp från sin bästa vän Lisa och sin mamma Gunilla. Men vem kan hon lita på och varför mördades Josef?

Kristoffer Bark och hans team får i uppgift att söka efter mördaren. Ledtrådarna som dyker upp för tankarna till ett 10 år gammalt fall då en kvinna mördades, nedstoppad i en tunna där spikar slagits in.
Andra boken i den nya serien om polisen Kristoffer Bark. Barks grupp tilldelas ett gammalt fall med en kvinna som först anmäldes försvunnen och långt senare hittades död. Utredningen var bristfällig och kanske kan man nu hitta nya svar. Samtidigt möter man Sara Bredow som egentligen ska ingå i Barks grupp men är sjukskriven och har en tuff vardag där någon verkar sabotera för henne på alla möjliga sätt. Boken är ganska lång (398 s) och det är inte så svårt att lista ut hur huvudspåret hänger ihop vilket minskar spänningen.
Detta är nog en av hennes bästa. Tycker hennes nya serie är klart bättre än den förra. Spännande till slutet och riktigt bra slut. Kan rekommenderas.
Gillar Anna Janssons nya kriminalserie om Kristoffer Bark. Lättläst och spännande. I Skuggan bakom dig försöker Kristoffer och co att undvika att ett gammalt ohyggligt mord ska upprepas på nytt. Klart läsvärd!
Så spännande från sida 1.Känns så verkligt åh inget påhittat.Spänning på hög nivå.
Mord, manipulation, rädsla och otillräcklighet
Kriminalinspektör Kristoffer Bark får här ett nytt fall, i denna del två av Anna Janssons nya serie ”Bergslagen blå”. Denna är lika spännande som första delen och jag rekommenderar den verkligen!
Ännu en fängslande historia om polisen Kristoffer Bark. Denna gång handlar det om en kvinna som försvann för tio år sedan och som Bark och hans grupp får hand om.
Skuggan bakom dig är en lättläst deckare med bra tempo. Anna Jansson är skicklig på att bygga spänning genom relativt korta kapitel, växelverkan mellan karaktärernas upplevelser och att inte låta läsaren veta mer än karaktärerna. Redan när jag läste första boken i den här serien blev jag förtjust i miljön som jag tycker beskrivs väl. Jag är svag för böcker som utspelar sig på platser jag har någon kännedom om, i synnerhet när de lyckas beskriva platserna väl. Örebro är välkänt, då vi brukar vara där varje sommar med familjen. En del av historien utspelar sig på Orebaden i Hälsingland, och även där har jag varit. Anna Jansson använder alltid deckarformen för att ta upp aktuella fenomen – i Skuggan bakom dig är det välfärdssverige och bidragssystemet som står i fokus. Vad händer när man faller igenom?

Karaktärerna i Bergslagen Blå serien känns intressanta och fräscha. Det är väl inte helt rättvist att jämföra med Maria Wernserien, där det kommit ut 21 böcker, men jag känner en helt annan nyfikenhet när jag läser den här serien. Jag gillar att karaktärerna fått utvecklas sen Dotter saknad, och att det som hände där har fått betydelse för hur de mår och är. Visserligen finns det en anknytning till Kristoffers närmiljö i den här boken också, i och med att Sara ingår i utredningsgruppen, men det är ingen upprepning av första boken. Jag får ett betydligt bättre intryck av Kristoffer i den här boken, men det är fortfarande Ingrid som är min favorit.

I mångt och mycket är Sara huvudpersonen i Skuggan bakom dig. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om henne, ibland irriterar hon mig, ibland så tycker jag det skymtar fram något bra och klokt bakom den utbrända Sara. Ibland känns hennes utbrändhet ologiskt skildrad, dvs vad hon orkar eller inte orkar, men det finns ju heller ingen direkt mall för hur man ska bete sig under de förutsättningarna.
Anna Janssons nya serie om polisen Kristoffer Bark i Örebro. Tycker om denna serie oxå. Det är kalla fall som tas upp igen samtidigt som de länkas till nutiden.