En fallen man

Bok av Håkan Lindgren
Oscar överlever fallet från sjätte våningen på hotellet där han jobbar. Men han hamnar i koma - åtminstone är det vad alla tror. Han kan varken röra sig eller tala men han hör allt som pågår, varje samtal från sjukhusbesökarna och vartenda avslöjande om hemligheter och relationer. Snart börjar en tanke ta form. Var fallet kanske inte alls en olycka? Visst har han inte varit Guds bästa barn, men varför skulle någon vilja döda honom? Oscar inser att hans människokännedom inte är så god som han trott, samtidigt ställs han inför en ännu värre insikt - tänk om han aldrig vaknar? EN FALLEN MAN är en nervkittlande psykologisk roman med en annorlunda flugan på väggen-twist. Det är en berättelse om hemligheter, svartsjuka och mörka sidor - vad avslöjar människor när de tror att ingen hör? HÅKAN LINDGREN flyttade till Paris för mer än tjugo år sedan. Från storstadspulsen drog han vidare till en liten by i nordöstra Frankrike där han i dag bor med man och dotter. Båda miljöerna liksom den svenska hemstaden Göteborg utgör scenen för hans skrivande. Håkans skönlitterära debut kom medAtt raka en zebra 2015 och följdes upp av den fristående fortsättningenMoscow Baby två år senare. Han har också gett ut noveller i flera olika genrer.
Oscar är säkerhetsansvarig på ett hotell i Göteborg och en dag faller han från sjätte våningen. Han överlever med en bruten arm, men när han vaknar upp på Sahlgrenska verkar ingen märka det. Det verkar sig inte bättre än att han har drabbats av ett locked-in- syndrom. Han kan inte prata eller röra på sig, men han är vaken, hör alla bekännelser från de som besöker honom och han hinner fundera massor på vad som hänt. Tyvärr kan han inte komma ihåg vad som hände strax innan han föll.
Polisen bedömer det som en olycka och har avskrivit ärendet. Var det verkligen en olycka, eller någon som knuffade honom? Och i så fall vem?
När han så småningom vaknar upp så börjar jakten på riktigt. Många är oroliga över att han lever. Och över vad de sa när de besökte honom, när han låg i koma.

Det är en annorlunda berättelse som leder på konstiga vägar. Den ena är märkligare än den andra. Jag tänkte i början att jag inte skulle orka läsa klart, men efter varje vändning så ville jag bara veta hur det skulle gå. Det finns så många vändningar att jag inte hade kunnat gissa mig till någon av dem.
Boken handlar om Oscar som hamnar i koma efter ett fall från sjätte våningen på hotellet där han jobbar. Där får man följa han tillbaks. Till början är han med och hör men kan inte öppna ögon eller säga något. Men sedan börjar han kunna titta o sedan prata/ börja gå. En försöker ta hans liv igen med kudde
Oscar, snygg och lyckad i andras ögon. Arbetar på hotell Midgård som är på väg att bli ett av stadens trendigaste hotell och gift med Stella. Hon som aldrig behövt anstränga sig särskilt mycket för att få det hon vill ha.

Så hur kommer det sig att Oscar helt plötsligt finner sig en sjukhussäng, tillsynes i koma, utan att kunna komunicera med omvärlden. Oscar kan dock höra allt som sägs runt omkring honom och han förstår snart att han har fallit från sjätte våningen på hotellet han jobbar på.
Men varför befann han sig egentligen i lyxsviten och ramlade han verkligen eller blev han knuffad?

Boken började bra. Jag gillar konceptet att vi får följa Oscars tankar och att han hör, men inte kan kommunicera. Första delen av boken är riktigt spännande och intressant.
Sedan händer tyvärr något och boken förlorar mig som läsare.
Lika spännande som jag tyckte att boken var i början, lika mellanmjölk känns andra delen.
Jag har läst flera bra recensioner av den här boken, men den var inte för mig, tyvärr.
Det här är en lite annorlunda bok och jag blev genast nyfiken när jag hörde om den.

Oscar faller ner från sjätte våningen på hotellet där han jobbar. Han överlever fallet pga att han landar på några markiser.
Men han hamnar i koma och ingen tror att han hör något när han sen ligger på sjukhuset.
Det gör han och han får veta saker som han aldrig kunnat ana om sina syskon, arbetskamrater och även om sin fru som sitter vid hans sjukhusbädd och pratar med varandra.
Ganska snart förstår han att han inte föll ut genom fönstret. Han blev puttad.
Och eftersom den som gjorde det säkerligen kommer komma tillbaka och avsluta det han påbörjade är Oscar livrädd. Han vet inte heller om han någonsin kommer kunna röra sig igen och vakna upp på riktigt.
När sanningen om varför någon ville döda honom sen uppdagas är den värre än han någonsin har kunnat föreställa sig.

Det är en spännande bok och jag gillar den men jag tyckte stundtals att det var lite rörigt med motiv och vem som gjorde vad.
Oscar vaknar upp på sjukhuset efter ett fall från sjätte våningen, på hotellet han jobbar på.

Problemet är att ingen förstår att han är vaken, för han ligger i koma. Även om han inte kan röra sig eller prata, så hör han allt som händer runt om honom.

Han hinner fundera mycket där han ligger. En tanke som kommit flera gånger, är om det verkligen var en olyckshändelse som polisen säger, eller om någon faktiskt knuffade ut honom, och isåfall vem?

Detta är en psykologisk roman som är väldigt intressant. Det är många vändningar som hela tiden förstör mina misstankar. Spänningen finns genom hela boken tillsammans med hemligheter, svartsjuka och mörka sidor.
Boken är väldigt realistiskt skildrad, vilket gör att den kryper in lite under skinnet
En ny författare för mig, men som jag hoppas kommer ut med en ny liknande bok snart.
Tyckte om handlingen, miljöerna tyckte jag var bra beskrivna, kapitlen var bra. Så kryp i soffan med en mjuk filt, en kopp te och läs denna psykologiska roman!
Tidigare i september fick jag via e-post en förfrågan från Hoi Förlag om jag ville recensera två böcker. Jag tackade ja till en av dem eftersom jag kände att den andra boken är av en genre som inte riktigt är min bag. Boken jag tackade ja till var En fallen man av Håkan Lindgren.

Oscar jobbar på ett hotell i Göteborg. En dag faller han från hotellets sjätte våning. Oscar överlever fallet, men hamnar i koma. Det omgivningen inte inser är att Oscar hör allt runt omkring honom trots att han varken kan prata eller röra sig. Han inser att han faktiskt har varit utsatt för ett mordförsök. Dessvärre har polisen lagt ner utredningen. Den enda som vill ta reda på vad som har hänt är Oscars syster Kitty. Eller möjligen också Oscars fru Stella..?

Kapitlen i boken är relativt korta. Såväl tid som berättarperspektiv växlar. Eller egentligen är det inte berättarperspektiv som växlar, utan perspektiv utifrån de olika inblandade personerna. Intressantast tycker jag som läsare är Oscars reflektioner och känslor där han ligger oförmögen att kommunicera med omvärlden. Det är mycket realistiskt skildrat.

Dialogerna tiden före fallet är ibland lite onödigt pratiga. Jag har svårt att se hur alla ord har med nutiden att göra. Jag kan också tycka att det blir lite för många växlingar vad gäller tid och personer/perspektiv. Några färre perspektiv och inblandade personer kanske hade gjort det enklare för mig som läsare att hänga med i svängarna och berättelsen något mer strukturerad. Det känns ibland som om författaren svävar ut lite väl mycket. Nu är emellertid varje kapitel föredömligt märkt med datum och år och även med namn på den person det handlar om. Utom när det gäller Oscar, för han är ju bokens berättarjag.

Jag hittar ett förargligt stavfel. Förutom det är det språkliga helt OK. Det är en van författare som skriver.

När jag recenserar böcker skriver jag ibland om verkens form. Det vill jag göra den här gången också, helt enkelt för att jag tycker att omslaget är så snyggt. Jag gillar så kallat danskt band, men jag gillar även färg och form på omslaget till En fallen man. Det är rent och snyggt och ger rätt känsla, en lite hisnande sådan, inför läsningen.

Mitt omdöme blir högt.