Om allt vore annorlunda

Bok av Sanna Mac Donald
Tre generationer, två förbjudna kärlekshistorier, tusen normer att bryta. Det väcks känslor i Rune som han inte känner igen när Evert dyker upp på barnhemmet och Rune, som sedan länge varit biträdenas favorit, börjar bryta mot reglerna han tidigare alltid följt. 70 år senare träffas Anna och Tove. Anna känner sig levande med Tove på ett sätt som hon aldrig upplevt med sin man Mattias. Samtidigt sitter Douglas på ålderdomshemmet på Öland och gläder sig över livet han fick, men sörjer samtidigt det han förlorade. Rune, Anna och Douglas lever i olika tider och på olika platser men deras historier förenar dem på fler än ett sätt. SANNA MAC DONALD arbetar som högstadielärare i svenska och tyska och har i många år föreläst för skolpersonal om hbtq-frågor och normkritisk pedagogik. Om allt vore annorlunda är hennes skönlitterära debut. »Historien vävs elegant samman i slutet och är så välskriven och innehållet fängslande. Sanna Mac Donald är en författare jag tror vi får höra mycket om framöver.« AGNETA NORRGÅRD »Tänk att det här är en debutroman, det är härlig läsning. En riktig liten bokpärla.« ANNETTE JUHLIN, bokbloggare »En lysande, gripande & stark debut!« JENNIES BOKLISTA »Figurerna lösgör sig ur romansidorna, blir levande, drömmarna om kärlek och närhet är våra.« ÖLANDSBLADET »En stark, vardagsrealistisk berättelse om kärlek och mod; skam och skuld, som utspelar sig 2017 och 1937. Språket är följsamt med skicklig gestaltning och ett innerligt gehör för karaktärernas känslor.« 5 av 5 BTJ
Det är inte så ofta numera jag hittar relativt nyutkomna böcker med HBTQ-tema. Därför blev jag glatt överraskad när jag upptäckte Sanna Mac Donalds debutroman Om allt vore annorlunda. Boken kom ut i december 2018 och släpptes i pocket 2019. Den lilla boken har inte mindre än tre olika HBTQ-teman. Är inte det lite typiskt för en debuterande författare, att författaren vill berätta lite för mycket? Ja, men… ibland finns det författare som faktiskt lyckas med detta.

Rune och Evert träffas på ett barnhem där de bor. Ungefär 70 år senare träffas Anna och Tove. Douglas sitter i nutid på ålderdomshemmet och tänker på det liv han har haft.

De tre huvudpersonerna Douglas, Anna och Rune varierar i åldrar liksom i tidsepoker. Författaren lyckas mycket bra med skildringen av homosexualitet mellan män och dessutom i äldre tider. Men när det gäller skildringen av den gifta mamman Annas hemliga förhållande med Tove känns det som att författaren verkligen har erfarenhet av det hon skriver om. För än idag är det inte helt okomplicerat att bryta upp och lämna ett heterosexuellt liv för att följa kärleken. Företeelser, åldrar och tidsepoker till trots… Mycket är förvånansvärt lika. Inte ens tiden har förändrat vissa saker.

Det var synd att jag inte fick recensera den här boken på uppdrag av förlag eller författare för då hade jag skrivit lite mer utförligt. Men jag ångrar inte att jag läste den! Jag gråter faktiskt i slutet.

Mitt omdöme blir det högsta.