Om allt vore annorlunda

Bok av Sanna Mac Donald
Tre generationer, två förbjudna kärlekshistorier, tusen normer att bryta. Det väcks känslor i Rune som han inte känner igen när Evert dyker upp på barnhemmet och Rune, som sedan länge varit biträdenas favorit, börjar bryta mot reglerna han tidigare alltid följt. 70 år senare träffas Anna och Tove. Anna känner sig levande med Tove på ett sätt som hon aldrig upplevt med sin man Mattias. Samtidigt sitter Douglas på ålderdomshemmet på Öland och gläder sig över livet han fick, men sörjer samtidigt det han förlorade. Rune, Anna och Douglas lever i olika tider och på olika platser men deras historier förenar dem på fler än ett sätt. SANNA MAC DONALD arbetar som högstadielärare i svenska och tyska och har i många år föreläst för skolpersonal om hbtq-frågor och normkritisk pedagogik. Om allt vore annorlunda är hennes skönlitterära debut. »Historien vävs elegant samman i slutet och är så välskriven och innehållet fängslande. Sanna Mac Donald är en författare jag tror vi får höra mycket om framöver.« AGNETA NORRGÅRD »Tänk att det här är en debutroman, det är härlig läsning. En riktig liten bokpärla.« ANNETTE JUHLIN, bokbloggare »En lysande, gripande & stark debut!« JENNIES BOKLISTA »Figurerna lösgör sig ur romansidorna, blir levande, drömmarna om kärlek och närhet är våra.« ÖLANDSBLADET »En stark, vardagsrealistisk berättelse om kärlek och mod; skam och skuld, som utspelar sig 2017 och 1937. Språket är följsamt med skicklig gestaltning och ett innerligt gehör för karaktärernas känslor.« 5 av 5 BTJ
En vacker skildring av kärlek som utspelar sig både i modern tid och på 1930-talet. Historierna vävs samman på ett skickligt sätt och lämnar ingen oberörd. Rekommenderar den varmt.
Känsligt, vackert och precist. Det var länge sedan jag läste en så klockren kärleksskildring, det var igenkänning in i minsta tecken, in i minsta beröring. Berörande!
Rune trivs ändå ganska bra på barnhemmet där han varit sedan han var sex år. Nu i slutet av 30-talet är han femton och bland de äldsta. När Evert dyker upp som ny väcks känslor i Rune som han aldrig känt, vänskap, svartsjuka och något nytt obestämbart härligt och förfärligt. För Evert kan han göra vad som helst.
I Stockholm i nutid får vi följa Anna. Hon är lärare, gift tvåbarnsmamma och bor i hus. Hon är förälskad, men inte i maken, det går alltmer på slentrian. Nej hon har förälskat sig i den flera år yngre Tove, som från början gjorde sin praktik på lärarlinjen hos henne på skolan. Hon har svårt att tänka klart och går med skuldkänslor över situationen där alla kräver hennes närvaro.
Douglas sitter ensam på ålderdomshemmet och längtar till huset vid havet och efter den stora kärleken som aldrig fick bli.

En fantastisk bok som jag känner mig varm i kroppen efter att ha läst klart. Det är stora, starka känslor. Glädje, passion, sorg, skuld, nyfikenhet, uppgivenhet...
En otroligt fin kärlekshistoria, eller snarare två. Historien utspelar sig i olika tider och det blir tydligt hur olika synen på homosexualitet är på 30-talet respektive i nutid. Tyckte särskilt mycket om historien som tog platsen i slutet av 30-talet. Gripande! Sorgligt!
Det är inte så ofta numera jag hittar relativt nyutkomna böcker med HBTQ-tema. Därför blev jag glatt överraskad när jag upptäckte Sanna Mac Donalds debutroman Om allt vore annorlunda. Boken kom ut i december 2018 och släpptes i pocket 2019. Den lilla boken har inte mindre än tre olika HBTQ-teman. Är inte det lite typiskt för en debuterande författare, att författaren vill berätta lite för mycket? Ja, men… ibland finns det författare som faktiskt lyckas med detta.

Rune och Evert träffas på ett barnhem där de bor. Ungefär 70 år senare träffas Anna och Tove. Douglas sitter i nutid på ålderdomshemmet och tänker på det liv han har haft.

De tre huvudpersonerna Douglas, Anna och Rune varierar i åldrar liksom i tidsepoker. Författaren lyckas mycket bra med skildringen av homosexualitet mellan män och dessutom i äldre tider. Men när det gäller skildringen av den gifta mamman Annas hemliga förhållande med Tove känns det som att författaren verkligen har erfarenhet av det hon skriver om. För än idag är det inte helt okomplicerat att bryta upp och lämna ett heterosexuellt liv för att följa kärleken. Företeelser, åldrar och tidsepoker till trots… Mycket är förvånansvärt lika. Inte ens tiden har förändrat vissa saker.

Det var synd att jag inte fick recensera den här boken på uppdrag av förlag eller författare för då hade jag skrivit lite mer utförligt. Men jag ångrar inte att jag läste den! Jag gråter faktiskt i slutet.

Mitt omdöme blir det högsta.
Sanna Mac Donald är träffsäker och klockren i sitt språk, det är helt galet att det här är en debut. Berättelsen, berättelserna... Både separata och sammanflätade i sin helhet är de så starka, otroligt berörande. Och äkta. Ämnet så viktigt, och förkrossande att detta varit verklighet för så många. "Om allt vore annorlunda" är en absolut fullträff. Borde bli obligatorisk läsning för unga, och filmatiseras som miniserie. Det tror jag den skulle bli underbart vacker som. Författaren har fångat så mycket inom dessa pärmar, och jag saknar ingenting.
Rune bor på barnhem i slutet på 30-talet. Han är en av de äldre barnen, skötsam, duktig i skolan och tycker om att jobba i trädgården. Ellen visar honom stort intresse, men han är inte alls intresserad.
En dag flyttar Evert in. Han är busig och inte särskilt intresserad av skolarbetet. Det händer mycket saker kring honom och han fångar Runes intresse. Känslorna bubblar och förälskelsen och relationen är fantastisk. Det var förstås inte tillåtet, enligt lag, på den tiden och det får stora konsekvenser för pojkarna.

Anna lever i nutid, med sin make och två barn. Hon har blivit handlöst förälskad i Tove och vet inte vad hon ska ta sig till.Hon smyger undan familjen och lever ett dubbelliv. Istället för att välja mellan sitt första liv och sin kärlek, så försöker hon balansera dem samtidigt. En otrohet som är dömd att misslyckas. Hur ska hon göra?

Douglas bor på ett ålderdomshem, i nutid, på Öland. Han har aldrig varit gift men han har älskat. Han sitter och minns tillbaka på det som varit och sörjer det som han förlorat.

De tre personerna lever i olika generationer, men med samma känslor och de hör samman. På mer än ett sätt.

Det här är en fantastiskt fin bok om känslor, förälskelse och kärlek. Och om rädslor, fördomar och homosexualitet. Att det är det samma att kämpa för sin kärlek trots att två av historiera utspelar sig med 80 års mellanrum.
Jag har lite svårt för Annas otrohet och ovilja att ta tag i sin livssituation.
Om allt vore annorlunda av Sanna Mac Donald är en välskriven och känsloladdad bok som jag varmt rekommenderar. Boken har tre olika spår med var sin huvudperson. Min favorit är barnhemspojken Rune som 1937 lär känna (och blir förälskad i) Evert som är ny på barnhemmet. Med mycket värme och inlevelse skriver författaren om Runes förvirring, hans försök att förtränga och bortförklara känslor som hans samtid ser som perversa och straffbara men som i själva verket bara är den första blixtrande kärleken. De andra huvudpersonerna är Douglas som bor på ett ålderdomshem på Öland och tvåbarnsmamman Anna. Douglas gillar jag skarpt. Han är precis lagom vresig och jag gillar hur det bara hintas lite här och där om hans förflutna. Anna däremot, där tog det emot. Det var jobbigt att läsa om Anna. Hon är otrogen mot sin man med en kvinna som heter Tove. Anna lever med huvudet i sanden och vägrar inse att hennes situation är ohållbar. Istället för att välja mellan maken och flickvännen trasslar hon in sig mer och mer i sina lögner samtidigt som hon tycker synd om sig själv. Tove beskrivs som en fantastisk människa och Mattias är det inte heller något fel på men Anna är faktiskt ganska osympatisk. Det är verkligen skickligt att lyckas få till en karaktär som läsaren ogillar utan att läsaren slutar bry sig om hur det ska gå. Jag bryr mig, men måste pausa läsningen för det är stundtals riktigt jobbigt att läsa om hur Anna ljuger sig allt närmare en oundviklig katastrof. Förbjuden kärlek, homosexualitet i olika tider och samhällsnormers påverkan på individen är tydliga teman som knyter samman de tre olika berättelserna. Att ställa huvudpersonernas liv mot varandra i en jämförelse ger boken ytterligare en dimension. Språket är rättframt och känsloladdat. Läsningen flyter snabbt framåt men det ges även utrymme för eftertanke. Författaren är särskilt duktig på scener där det är lite stelt och jobbigt mellan karaktärerna, där konflikten hänger osagd i luften och stämningen är laddad. Jag uppskattade definitivt den här boken och väntar med spänning på uppföljaren. Om allt vore annorlunda är det perfekta boktipset till läsare som gillar känsloladdade relationsromaner.
Åh!! En sån fin berättelse!! Det är en välskriven historia med en finstämd och varm ton. Att boken utspelar sig både 1937 och 2017 ger perspektiv i handlingen. Det blir tydligt hur mycket som hänt vad gäller samkönad kärlek och rätten att vara sig själv. Både i lagstiftning och samhällets attityd. Tack och lov.
Den här boken rör vid mitt hjärta och jag vill inte den ska ta slut. Som tur är, kommer en uppföljare inom kort, och jag får återse Anna, Rune och Douglas. Om allt vore annorlunda får ☕☕☕☕ + en rejäl påtår samt en 🍰 för det fina omslaget.