Utmattningens labyrint

Bok av Ulrika Malmesved
"Utmattningens labyrint : En patient & en läkare - två perspektiv på en resa genom utmattningssyndrom" är en unik bok i sitt slag där läsaren parallellt får följa Ulrika som drabbades av utmattningssyndrom, samt den läkare som behandlade och samtalade med henne. Ulrika berättar öppenhjärtigt och ärligt om sina erfarenheter av utmattningssyndrom. Om kroppen som varit stressad under alldeles för lång tid utan tillräckligt med återhämtning. Om stressen, prestationsångesten, panikångestattackerna och om rädslan samt tvivlet att inte bli frisk igen. Men, viktigast av allt, om vägen framåt med möjlighet att göra nya val och hitta en öppen dörr till bättre hälsa. Läkaren beskriver parallellt med Ulrikas berättelse om vad som händer i en stressad kropp och vad som är viktigt för att undvika utmattning. Tillsammans ger de ett helt nytt perspektiv samt sätter ord på vad det kan innebära att ta sig igenom utmattningssyndrom. Bit för bit i processen, beskriver de vad som händer känslomässigt, fysiskt och mentalt. En bok som inger hopp om att det går att minska stress, bli lugnare och må bättre. Att det finns en möjlighet att hitta vägen ut ur utmattningens labyrint. Boken är i färg med fotografier och illustrationer.
Stressad, trött och utmattad. En kropp som under lång tid varit stressad utan tid för återhämtning. Jag ska vila sen. Det finns inget sen, för sen skjuts bara upp.

Här får vi följa Ulrikas genom hennes utmattningsresa. Samtidigt får vi parallellt ta del av läkarens reflektioner.

Ulrika berättar öppet och ärligt hur hennes resa varit, och för mig som också gjort resan är det hög igenkänning. Skammen, varför kan inte jag när andra kan, skuldkänslor och mycket mer.

Som sjuk har man ibland svårt att tro att det finns en väg ut. Men den finns, ibland behöver vi bara hjälp att hitta den, och få de verktyg vi behöver för att hitta ut.

Boken visar hur Ulrika hittade vägen ut. Det är skönt att läsa om andra som gjort och gör samma resa, att man inte är ensam i detta. För man känner sig väldigt ensam när man är där.

Här får vi hopp och tro att vi kan må bra igen.

Det är intressant att få följa från två håll, patient och läkare. Läkaren förklarar så man förstår hur vi ska tänka och göra.

Detta är en viktig bok, både för den sjuke själv, men även för anhöriga, kollegor och chefer. Då detta är en sjukdom som oftast inte syns på utsidan är det viktigt att förstå hur den fungerar.

Boken är lättläst med korta kapitel.

Var rädd om dig och ta hand om dig. Du är viktigast.