Dina händer var fulla av liv

Bok av Suad Ali
Boken skildrar Nora före, under och efter flykten. Från den privilegierade barndomen i Baidoa och tiden på gymnasiet i Somalias huvudstad Mogadishu, vidare genom de första orosåren i landet när den politiska instabiliteten blev en del av vardagen. Till sist tvingas hon lämna landet och fly till kalla Sverige tillsammans med sin dotter. Hon har förlorat mycket, men som ung änka i Sandviken kämpar hon på genom att städa skolkorridorer.
3 utgåvor
Välj utgåva
Dina händer var fulla av livSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113103693
Dina händer var fulla av livSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789113103839
Dina händer var fulla av livSvenska - E-bok
ISBN: 9789113103822
Boken följer Nora under hennes uppväxt i en välbeställd familj i Somalia. När landet blir allt mer politiskt instabilt blir hon tvungen att fly med sin familj. Resan blir svårare än hon trott med stora förluster och när hon kommer till Sverige vill hon bara dö. Men hon har sin dotter och en familj kvar i Somalia som behöver henne. Hon kan inte lägga sig ner och dö men frågan är om hon verkligen lever.

En ytterst bra bokcirkelbok med mycket att diskutera. Min bokcirkel gav den ett överlag gott betyg. Det är en bok som berör och väcker en hel del funderingar. Vissa delar av berättelsen, exempelvis när Nora kommer till Sverige, hade kunnat vara mer utförliga. Samtidigt finns allt där i ett nedkokt men sprängfyllt format. Karaktärerna är mångfacetterade och verkliga.

För mig vilar berättelsens tyngd främst på frågorna kring tacksamhet. Hur man avkräver tacksamhet för den hjälp som erbjuds. Men för vem är tacksamheten till för? Noras bitterhet över sin situation, och hennes ovilja att visa tacksamhet, är för mig helt logisk och berättigad. Hon har förlorat nästan allt på grund av omständigheter som sträcker sig långt utanför hennes egen påverkan. Samtidigt är bitterheten en återvändsgränd. Den leder inte till något. Ändå kämpar Nora på varje dag i ett kallt och kyligt Sverige. En mycket givande bok som inte viker för svåra frågor.