Vid min sida

Stand by Me
Bok av Sheila O'Flanagan
»Fantastisk läsning!« Heat   Dominique har levt sitt liv i en bubbla som fru till en av Irlands mest framgångsrika affärsmän: Brendan Delahaye. Men bubblan spricker när Brendan en dag plötsligt försvinner, lämnar sitt företag i sticket och överger Dominique och deras dotter, som nu tvingas stå till svars för hans handlingar. Ensam och utelämnad måste Dominique kämpa sig tillbaka och utvecklas från en tyst, lydig och ekonomiskt beroende fru till en starkare och lyckligare kvinna. När hon då även hittat en ny man att leva med, snarare än för, dyker Brendan plötsligt upp igen, lika charmig och karismatisk som alltid, och förväntar sig att allt ska bli som förr   Sheila O'Flanagan är en av Irlands bäst säljande författare vars titlar ständigt ligger på de internationella topplistorna. Hon är känd för sina varma relationsromaner som älskas världen över. I Sverige har hon tidigare utkommit med tolv romaner som alla varit stora försäljningsframgångar.   »En suggestiv och underhållande berättelse.« Irish Post »Sheila O Flanagan beskriver fint Dominiques utveckling, från den unga vilsna flickan till den medelålders kvinnan som till slut måste fatta sina egna beslut.« Lotta Olsson, DN »Över 500 sidor njutning. Sheila har lyckats igen! Betyg 5 av 5.« Boklusens hemsida "Underhållande, suggestiv & gripande!" Jennies boklista "Sheila O'Flanagan alltså, vilka böcker hon skriver! ... Helst ville jag bara plöja boken från början till slut, men har lyckats sansa mig och dra ut lite på nöjet." Sofias bokhylla "Jag har läst ännu en fantastisk roman av Sheila O'Flanagan. Jag älskar hennes sätt att skriva. ... Hon sticker ut i feelgoodgenren" Kaisajo "Klassisk feelgood! Gillar hennes [Sheila O'Flanagan] sätt att skriva och hennes karaktärer. ... Härlig till hängmattan i sommar! Betyg 4 av 5, Cissis bokhylla
Dominique träffar sin stora kärlek som ung, Brendan, och snabbt blir hon gravid. Under åren de är tillsammans lyckas Brendan skapa en framgångsrik karriär och de blir paret alla pratar om, de framgångsrika perfekt paret Delaheye.
Men en dag spricker bubblan och det visar sig att Brendans företag har under en tid rasat. I samma veva försvinner Brendan spårlöst. Kvar blir Dominique med sin dotter lämnad bankrutt och med världens ögon på henne.
Jag älskar Sheila O'Flanagan och det här är ännu en av hennes böcker jag bokstavligen slukar. För er som älskar att läsa om kvinnor som tar revansch har ni hittat rätt bok. Boken är över 500 sidor men känns ändå snabb och enkel att läsa där hon växlar ofta mellan karaktärerna. Språket är underhållande, delvis med humor och mycket värme. Jag fastnade för Dominique som huvudkaraktären och fann vinkeln från hennes mamma väldigt underhållande. Den här behövs i feelgood samlingen och se bara på det fina omslaget.
Jag har läst de flesta böcker som översatts till svenska av Sheila O’Flanagan. Hon skriver böcker som både berör och underhåller. Vid min sida börjar lite trevande och har en stunds startsträcka innan jag kommer in i berättelsen. Sen flyter det på fram till mitten då jag tycker det blir ganska segt och berättelsen står mest och stampar. Men ju närmre slutet jag kommer ju mer intressant blir boken. Men det känns som boken är onödigt lång med sina 539 sidor, den hade tjänat på att kortas av lite och en del händelser som inte tillförde historien något kunde ha helt plockats bort. Det är förvisso underhållande läsning men jag är ändå lite besviken, författarens böcker brukar vara mycket bättre än vad den här är. Det är ingen bok som kommer stanna kvar hos mig efteråt, men det behöver ju inte alla böcker göra heller. Ibland är det skönt att läsa en bok som man helt kan släppa när sista sidan är utläst.

2+
En klassisk feelgood med ett visst djup som inte lämnar dig oberörd. Sheila skriver stabilt och om man gillar hennes böcker gillar man troligtvis även denna. Jag kände dock att den här inte riktigt kunde mäta sig med hennes tidigare böcker och den blev därför också lite för lång.
En klassisk lättsam feeelgood, som tyvärr använder de första 200 sidorna till vad som hände innan man kommer till det som boken ska handla om, enligt baksidestexten: att en man plötsligt och oväntat lämnar fru, familj, vänner, företag... när allt går åt fanders med företaget. Där står alla kvar och får ta itu med sånt de inte hade en aning om... Den rika, ganska osjälvständiga frun får upptäcka att hon egentligen är både lösningsorienterad och inte så intresserad av status. Inga direkt oväntade händelser, men samtidigt tillräckligt intressant för att läsa vidare.
Klassisk feelgood ändå! Även Sheila O’Flanagan har jag läst under många år. Gillar hennes sätt att skriva och hennes karaktärer. Detta är liksom ”En bur av guld/Vingar av Silver” en bok som handlar om en stark kvinna som tappar sig själv i tron att hon är beroende av en man. Men när hennes man plötsligt en dag försvinner och låter sin fru reda upp hans röra hittar hon sig själv och sin egen styrka. Denna bok är inte lika hämndlysten dock utan betydligt mjukare. Många relationer att ta hänsyn till vilket O’Flanagan (som vanligt) skildrar på ett intressant sätt. Boken visar på ett ganska öppet sätt också hur snabba vi ofta är på att döma varandra och exkludera när man inte längre passar in i den tidigare mallen. Härlig till hängmattan i sommar! ☀️☀️☀️☀️/5
Sheila O'Flanagan alltså, vilka böcker hon skriver! Jag kan erkänna att jag lite "glömt bort" henne i flödet av alla andra bra böcker, men nu när jag läst Vid min sida känner jag att jag bara måste läsa mer av henne.