Expeditionen

The expedition : the forgotten story of a polar tragedy
Bok av Bea Uusma
Augustpriset 2013 - Årets svenska fackbok Motiveringen lyder: "Ingenjör Andrées expedition mot Nordpolen har fascinerat generationer i mer än hundra år. Alltifrån hur det kunde gå så snett till orsakerna till de tre äventyrarnas död på Vitön. Författaren och läkaren Bea Uusma har genom egen forskning och med ett starkt personligt engagemang kastat nytt ljus över denna tragiska polarexpedition. En estetiskt tilltalande bok som presenterar fakta och teorier på ett nytt, spännande och tänkvärt sätt." Juli 1897. Ingenjör Andrées expedition ger sig iväg i en vätgasballong med riktning Nordpolen. En djärv idé, chanslös från start. Snart befinner sig tre män, med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, mitt i en vit mardröm. I trettiotre år undrar en kvinna vart hennes fästman tog vägen. År 1930 hittas männen på en öde glaciärö i ishavet. Deras infrusna dagbok meddelar: nödlandning på isen efter tre dagar i luften. I månader drar de sina flera hundra kilo tunga slädar och försöker ta sig tillbaka till fast mark. På Vitön upphör plötsligt alla anteckningar. I över hundra år har läkare, polarhistoriker, författare och journalister försökt lösa gåtan vad som hände på Vitön. Varför dog expeditionsmedlemmarna innan de ens packat upp slädarna, med varma kläder ouppackade, med matkonserver oöppnade, med tre fungerande gevär och lådvis av ammunition? I Expeditionen. Min kärlekshistoria letar författaren och läkaren Bea Uusma efter sanningen om expeditionens öde. Hon gräver i arkiv och i polartrakternas permafrusna jordlager. Hon reser i Arktis och till Nordpolen. Hon träffar efterlevande, rättsläkare, osteologer, kriminaltekniker och brottsplatsutredare och söker svar i laboratorieprov, packlistor och i det enda som finns kvar av Andrée själv några nagelfragment som fastnat längst in i hans handskar. Resultatet är inte enbart en bok som kullkastar gamla teorier och ger nya svar på vad som egentligen hände. Berättelsen om världens mest misslyckade polarexpedition rymmer även en konsertpianist vars händer inte kan sluta skaka och en spådam i en cykelkällare i Bredäng. Men det är också en historia om Bea själv. Varför blir en ovanligt bekväm person som hatar att frysa besatt av en hundra år gammal polarexpedition och ägnar sitt liv åt att följa i dess igensnöade fotspår? Ständigt på rätt plats, men i fel tid. Expeditionen. Min kärlekshistoria ges samtidigt ut i två utföranden: en textbok i mjukband och en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial.
Bea Uusma har skrivit om sin resa till Nordpolen och vill ta reda på vad som hände Andre år 1897 då han lyfte i en vätgasballong för att ge dig ut på en polarexpedition. Bra finner nya bevis och tillbakavisar tidigare teorier om vad som hände.
Fängslande berättelse om Andrées polarexpedition som företogs 1897. Vad dog de av? Med denna fråga för ögonen för man följa Bea Uusmas sökande efter svaret.
Otrolig bok. Gillade verkligen hur Bea vävde in sina egna känslor i informationen kopplat till expeditionen. Man känner kylan och kan se isbjörnarna framför sig. Tänker fortfarande på den stora frågan :)
En riktigt bra och välskriven reportage bok. En historia jag inte kände till sen innan men författaren lyckas dra in en och väcka många tankar. Känns mera som en skönlitterär bok än som en fackbok.
Blev fast i denna bok. Älskar hur hon lyckas kombinera historia, fakta, nördighet OCH humor. Jag tycker om böcker som får mig att vilja veta mer och läsa på själv. Och det gjorde definitivt den här.
En av mina favoritböcker! Bea Uusma lyckas verkligen överföra sin fascination för ämnet på läsaren och får mig att känna djupt med expeditionens deltagare och fästmön som blev kvar i ovisshet. Så fascinerande berättelse! Dessutom ger hon en ny förklaring till hur expeditionen slutade och förklarar varför andra teorier inte stämmer - jag tror hon har rätt!
Jag blev tipsad om denna bok, och det är jag tacksam för! Den handlar om ingenjör Andrées misslyckade expedition till Nordpolen.
Nu har jag lyssnat klart. Wow! Det är författaren själv som läser!
Jag blev helt uppslukad! Man blir så imponerad av Bea Uusmas outtröttliga efterforskningar och hennes besatthet i att bringa mer klarhet i vad som egentligen hände med expeditionen och dess deltagare.
Så fantastiskt bra! Boken finns bla som en påkostad illustrerad utgåva med foton, teckningar, kartor och ett omfångsrikt extramaterial. Den vill jag ha!
Och nu vill jag åka till Gränna!
I juli 1897 lämnade Andréexpeditionen Svalbard. Ledd av den svenske ingenjören S. A. Andrée seglade en vätgasballong genom den arktiska luften, och ballongens tremannabesättning hoppades kunna bli de första människorna på Nordpolen. Men Andrée och hans kollegor Frænkel och Strindberg nådde aldrig fram till sitt mål. Vätgasballongen kraschade och de var tvungna att påbörja en mödosam vandring över glaciärerna, i ett klimat som blev allt kallare. Efter flera månader nådde de Vitön, öster om Svalbard, men bara några dagar efter ankomsten dit tycks något ha hänt. Anteckningarna i deras dagböcker, som de tidigare skrivit flitigt i, upphör tvärt, och det finns efter det inga spår av männen i livet. När deras kroppar hittas över trettio år senare är det ingen som med säkerhet kan säga varför de dog.

.

Bea Uusma, läkare och författare, har länge haft ett brinnande intresse för Andréexpeditionen. Hon har ägnat många timmar åt att läsa på, gräva i arkiv och till och med besöka Arktis för att bringa klarhet i gåtan kring expeditionen. I den här Augustprisbelönade boken berättar hon om sina efterforskningar från sitt eget perspektiv, och med hjälp av de ledtrådar som finns att tillgå pusslar hon ihop Andrée, Frænkel och Strindbergs livsöden.

.

Expeditionen var en helt fantastisk läsupplevelse - omskakande och uppslukande! Trots att jag innan läsningen tog sin början hade extremt lite kunskap om Andréexpeditionen gjorde Uusmas intresse ett starkt intryck på mig. Jag rycktes med i hennes outtröttliga sökande efter ett svar på gåtan och stora delar av boken var minst lika spännande som valfri thriller.
Balansen mellan Uusmas personliga upplevelser och hennes redogörelse för rena fakta var välavvägd. Hennes passion för ämnet lyste genom raderna, vilket gjorde läsningen särskilt intressant.
Expeditionen är så himla välskriven, språket är lättillgängligt och boken som gjord för att sträckläsas. Jag tror säkert att många av er redan läst den - men om inte så är det ett starkt tips!
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5.