Rapsbaggarna

Bok av Karin Brunk Holmqvist
Albert och Henning är två bröder som lever ett stilla liv ute på Österlen. De cyklar till handelsboden och vakar över sitt föräldrahem på avstånd. Plötsligt ser de sitt barndomshem göras om till ett behandlingshem för missbrukande kvinnor och konstiga rundlar dyker upp på rapsåkern bakom huset. Det stilla livet försvinner i samma stund som TV-kameran dyker upp.
En helt underbar bok om ett par äldre bröder som bor tillsammans i en by i Skåne och som bott ihop hela livet.
Bröderna Henning och Albert lever ett stilla liv utanför Onslunda på Österlen. Vardagen består av cykelturer till handelsboden och på avstånd håller de ett öga på sitt gamla föräldrahem. Men förändringar stundar. Barndomshemmet blir behandlingshem för missbrukande kvinnor och rykten går om märkliga rundlar i rapsåkern bakom brödernas uthus. Ett litet missförstånd i TV kameran och Hennings och Alberts lugna liv är ett minne blott. I Rapsbaggarna visar Karin Brunk Holmqvist återigen prov på sin sällsamma förmåga att med fantasi och mycket humor skildra människor när stad möter landsbygd och gammalt möter nytt. I Rapsbaggarna är hon i högform: sprudlande, träffsäker och som alltid med en öm glimt i ögat.

Fick mig många skratt!!
Ja det börjar med en beskrivning som verkligen får en att fryna på näsan. Verkligen fantastiskt bra beskrivet för jag kan tom nästan känna doften isch. Handlar om 2 bröder som bor ihop & jobbar ihop. Utspelar sig nere på Österlen. Varje dag innan de går o lägger sig går de upp i rapsfältet utanför sig. Där kan de se sitt barndoms hem. Just det spelar stor roll i boken. Deras barndomshem. Vad kommer ske där. För det är nämligen till salu.
Karin är fenomenal på att få vardagliga liv att bli spännande och med en liten tvist.
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
" På höstarna låg bethögarna som stora kullar ute på de leriga åkrarna och antecknade sig som alptoppar mot horisonten i skymningsljuset"
Efter ungefär halva boken börjar jag småskratta. Jag har väntat och väntat för jag hade inte förväntat mig annat efter att ha läst potensgivarna av samma författarinnan. Boken är som sagt lite rolig, charmig och väldigt varm. Jag blev på bra humör av att läsa den.
En underbart rolig bok som ger läsarna många härliga skratt. Utspelar sig på Österlen men man kan lätt se karaktärerna i boken i vilken mindre ort som helst i Sverige. Två nyfikna äldre bröder som lever ett stillsamt liv. Ett litet missförstånd vänder upp och ner på deras liv och inget är längre sig likt.

Rapsbaggarna är en bok som passar både kvinnor och män, unga som äldre. En bok som du inte kan läsa på bussen eller tåget, för du kommer garanterat skratta högt😊
Karins humoristiska österlenskildringar är lättsamma och samtidigt roliga att ha som ciceron när man utforskar byggden.
Bröderna Albert och Henning är i 70-årsåldern och lever ett väl inrutat liv på Österlen. Vad gubbarna gör styrs av hur modern och fadern levde sina liv. De ber aftonbön på kvällen och när de slarvar med rutinerna så hör de moderns röst som förebrår dem. De bor i en stuga som godsägaren låter dem bo i mot att de hjälper till med lite av varje. Båda är förtjusta i frun på godset så de ställer villigt upp v.b. Så får de höra att deras föräldrahem en bit bort ska säljas och bli ett behandlingshem för missbrukande kvinnor och livet stökar till sig. Deras rutiner störs och de håller koll på vad som sker genom att besöka en rapsåker och helt plötsligt blir allt annat än vanligt.

Historien är egentligen förutsägbar men författaren har en förmåga att få det lilla att bli intressant och underhållande, allt präglas av humor. Den är väl värd att läsa i hängmattan och ger garanterat flera skratt.
Helt underbar story som lockar till skratt och glädjetårar.Jag kommer på mig med att le för mig själv medan jag läser.