En grav för två

En grav for to
Bok av Anne Holt
Efter en karriär som elitidrottare satsar Selma på advokatyrket och blir kändisadvokat. En man vid namn Jan tvingar henne att lämna hela sitt liv, jobb, familj och bostad. Istället tvingas hon bosätta sig i en sunkig lägenhet. En dag kommer Jan tillbaka och ber henne om hjälp; att bevisa hans dotters oskuld i en dopinghärva.
Nja denna boken var inget för mig. Fick inte något riktigt grepp om karaktärerna eftersom de var så många. Handlingen var komplicerad och kändes utdragen.
En klassik deckare som man bara vill läsa vidare. Känns modern och skrivet om händelser/tider man känner igen. Skildrar många olika personligheter även om det är huvudpersonen Selma man lär känna bäst. Dopingskandal inom skidsporten och mord är det det kretsar kring!
Riktigt välskriven historia, med bra person porträtt. Trots att huvudkaraktären Selma har strulat till et lite för sig kan man inte annat än att tycka om henne.
För mig som gillar skidor är det en rolig tvist att historien utspela sig i en miljö med landslags skidåkning.
Vem som har gjort vad är också allt annat än självklart och man får verkligen följa med Selma på en spännande resa där allt klarnas upp efter hand.
Tog lite tid för mig att komma in i boken, men väl där så ville jag gärna stanna kvar
En berättelse som är lite svår i början att hänga med i. Det är ganska många personer och det blir lite svårt att veta en del relationer dem emellan. Efter ett tag blir ändå händelserna och karaktärerna mycket intressanta att följa. Ämnet med dopning i sportvärlden är ett aktuellt ämne. Det är ett ämne som är viktigt att diskutera så att kunskapen sprids.
När dopning diskuteras och tas upp inom fler och fler områden kan det innebära att det förhoppningsvis minskar bland idrottare och detta kan då bli mindre intressant för fler ungdomar att prova.
Berättelsen svänger mellan olika lösningar på vem som kan vara den skyldige och det är inte förrän i slutet som läsaren verkligen får reda på vem som är "skurken". Vilket är precis som det ska vara i en bra och spännande berättelse.
En bok som är väl värd att läsa.
Jag tror att jag har läst varenda bok om Hanne Wilhelmsen, den lesbiska polisen i Anne Holts böcker. Men så kändes det som om karaktären och böckerna kom till vägs ände. Visserligen har Anne Holt skrivit andra bra kriminalromaner och böcker i andra genrer, med andra intressanta karaktärer. Ingen har emellertid riktig fastnat hos mig förrän nu, när jag läst första delen i Selma Falck-serien, En grav för två. Mitt spontanutrop är: Hurra!

Boken inleds med ett antal ingångar som förstås hänger samman. Huvudkaraktären är Selma Falck, en före detta elitidrotare och advokat som har blivit av med jobbet sen det kommit fram att hon ”lånat” pengar. Selma är spelberoende. Men jobbet är inte det enda hon har blivit av med. Hennes familj har vänt henne ryggen och hon har fått flytta med katten till en sunkig hyreslägenhet. Ingen vet riktigt vad som har hänt henne utom Jan Morell. Han har tvingat henne att lämna allt hon äger. Samtidigt ger han henne en chans att starta om. Han ger Selma i uppdrag att utreda sanningen bakom det faktum att hans dotter, en av Norges främsta skidåkare, blivit avslöjad i en dopingkontroll.

Det skulle ha kunnat blivit jobbigt med alla ingångar, men Anne Holt knyter ihop trådarna på ett säkert sätt. Hon är en proffsig författare och denna hennes nya serie tilltalar mig mycket. Kanske är det för att Selma trots allt har en del likheter med Hanne. Båda två är lika kantiga och har svårt med känslor. (Selma kan för övrigt inte gråta – hennes tårkanaler är skadade. ) Även Selma visar sig vara en god utredare.

Jag tycker att Anne Holt har gjort en stark start med sin nya serie och jag gillar Selma Falck. Boken är spännande, trots att det handlar en del om idrott tar just detta ändå inte över. Sen skämmer två korrekturfel också, även om jag skrattar åt det ena där lesbiska Kristina har blivit Kristian. Nåja, det är mänskligt att fela, men förlaget borde har korrläst bättre.

Mitt omdöme blir högt.
En grav för två

Selma har hamnat i en sliten lägenhet med sin katt. Från en bakgrund som elitspelare inom handboll, till en karriär som advokat har hon nu hamnat på botten.

Så en dag kommer just den mannen som som hon mist av allt vill möta och ber om hjälp.

Vi följa elitsatsande skidåkare, i Norge där skidåkning är naturligt för många, men få blir bäst. En hel del fokus på doping där författaren gjort grundlig research.

Vilka har hemligheter, vem har hållhakar på andra.
Samtidigt får vi vet mer om Selma, varför hon numera står ensam där i sin sunkiga lägenhet. Vilket som faktiskt är hennes sanne vän.

Ser fram emot att följa Selma i fler böcker.
Selma Falck har både en framgångsrik karriär som handbollsspelare och stjärnadvokat bakom sig. Nu har hon förlorat allt - karriär, man, familj och pengar - men har fått ett erbjudande hon knappast kan tacka nej till. Om hon lyckats bevisa att Norges främsta kvinnliga skidåkare, tillika dotter till mannen som tagit allt ifrån henne, är oskyldigt anklagad för doping innan det är dags för uttagningarna inför OS får hon en andra chans och sitt liv tillbaka.

Med Selma Falck har Anne Holt skapat ännu en intressant karaktär. I den här boken får man inte veta särskilt mycket om hennes bakgrund men det känns som att hon påminner en hel del om en annan av författarens huvudpersoner - Hanne Wilhelmsson. Om än också väldigt annorlunda.

Man förstår att Therese Johaugs avstängning för doping har inspirerat till boken som ställer o frågan hur mycket ansvar det egentligen är rimligt att lägga på den enskilda idrottsutövaren. Historien om den italienska salvan finns också med i boken med ett lite annat förlopp. Undrar lite hur boken tagits emot i Norge då den inte är nådig mot ledningen för nationalsporten.

Jag älskar ju när aktuella samhällsföreteelser får plats i deckare och speciellt när det görs så bra som här. En skickligt konstruerad intrig där spänningen hela tiden stegras gör det nästan omöjligt att sluta läsa.

Selma Falck seglar definitivt upp som en ny favorit och jag ser fram emot nästa bok i serien som kommer nu i sommar.
Denna bok är som Anne Holts andra böcker mycket bra och välskriven. Den är spännande och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Mord, hämnd, spelmissbruk och professionell skidåkning blandas och fångar dig från första till sista sidan. Hennes sätt att med korta kapitel väva ihop alla intriger och komma fram till ett överraskande slut är perfekt.
Att förlora sin familj, sitt hem, sitt yrke, ja allt, är inte lätt. Det vet Selma Falck för hon har råkat ut för det. Hon har varit elitidrottare och ett tag arbetade hon också som kändisadvokat. Men så hände något. Hon förlorade allt och nu bor hon i en skabbig lägenhet med en katt. Det är hennes enda sällskap och ingen annan vet var Selma befinner sig. Det tror hon i alla fall.

Men en dag ringer det på dörren. Selma öppnar, och vem står utanför? Jo, den sista personen på jorden som hon vill träffa; Jan Morell, den rike och välkände man som var den som fick henne att lämna precis allt. Nu har han ett uppdrag till Selma. Om hon fullföljer det menar Morell att Selma kan få tillbaka sitt tidigare liv. Det handlar om att en av Norges mest framgångsrika skidåkare åkt fast i en dopingkontroll. Den här skidåkaren är Morells dotter. Selmas uppdrag blir att försöka bevisa att dottern faktiskt inte varit dopad. Det måste ske innan uttagningen till OS några veckor senare.

Plötsligt hittas en manlig skidåkare död och han visar sig ha avlidit av samma preparat som dottern haft i sitt blod. Tiden går fort och fler personer riskerar att avlida om Selma inte får rätsida på det hela.

Vad jag tycker om boken
I den här boken skapas fler frågor än man får svar på under sin läsning. I berättelsen blandas polisens, juristers och elitidrottares olika världar samman i en blandning som faktiskt fungerar. Spänningen finns där från första raden i boken, till de allra sista bokstäverna. Slutet bjuder på en del överraskningar men som läsare kan man faktiskt lista ut en del på egen hand. En del miljö- och personbeskrivningar kan bli lite långa och det tycker jag drar ner betyget något.