Urmakarens familj

Bok av Gunilla Tähti Wigge
I den gamla frisörsalongen inreder systrarna Maria och Rosie ett skrädderi. Rosie, som nyligen lämnat England för att bo närmare sin syster i Alingsås är extatisk över deras nya lokaler, och sitt nya liv i Sverige. Hennes förhållande med den stilige urmakaren Anders är bättre än någonsin, och hennes vänner i "Never give up"-klubben börjar sakta men säkert uppfylla de mål som de satt upp för sig själva. Det enda som saknas är att Rosies engelska mamma, Margret, ska våga resa till Alingsås och hälsa på. Mitt i Rosies och Marias lycka börjar dock mörka moln torna upp sig på horisonten, och snart är deras lycka på väg att vända när gamla misstag upprepas. "Urmakarens familj" är en fristående fortsättning på "Hårmästarens familj". Gunilla Tähti Wigge är en svensk författare som delar sin tid mellan Sollentuna och London. Tähti Wigge har tidigare arbetat som journalist och copywriter, både i Sverige och i England. Hon skolar just nu om sig till yogalärare, och är ständigt aktuell som författare med den älskade trilogin om familjerna på Soläng. "Familjerna på Soläng" är en trilogi av fristående feel-good romaner som följer en familj under flera generationer. Gunilla Tähti Wigge är en svensk författare som delar sin tid mellan Sollentuna och London. Tähti Wigge har tidigare arbetat som journalist och copywriter, både i Sverige och i England. Hon är ständigt aktuell som författare med den älskade trilogin om familjerna på Soläng.
Andra delen om familjerna på Soläng. Livet rullar på för halvsystrarna Maria och Rosie i Alingsås. Rosie håller på med sitt tweedskrädderi och hon och hennes urmakare Anders har det bra. Så dyker Anders bror Göran upp helt oväntat och deras liv förändras. Maria fortsätter med sina guidade turer och sitt sökande efter Bens pappa som hon träffade i London. 17 år har gått så det är inte lätt. Så tar Rosie med sig Ben hem till London.

Det här är en bok som bäst avnjutes med några koppar PG-tips. Vardaglig, rolig feelgood och en bit in i boken får jag lyckomystårar i ögonen. Känslan när man vet hur det ska gå, men man hålls på halster lite till innan själva upplösningen kommer.

Hemlängtan till London växer också för Londonskildringarna har de där små detaljerna och känslan som man nog bara noterar om man bott i och älskar London. Underbart att för en kort stund vara i London igen, som jag längtar att få åka dit igen!
Urmakarens familj är den andra boken i serien om familjerna på Soläng. Handlingen utspelar sig både i Alingsås och London. Till skillnad från den första boken, Hårmästarens familj, som har en handling pågående under flera decennier, så är den här koncentrerad kring året 1997. Detta gör att boken får en mer enhetlig handling vilket jag tycker är bra. Jag lär känna karaktärerna bättre och känner därmed ett större intresse och engagemang, och undrar hur det ska gå för dem. Efter en lite trevande start är jag snart fast och vill bara läsa vidare.
Sexton år tidigare kom Maria hem från London där hon precis som sin far drabbats av den stora passionen. Resultatet av mötet med den fantastiska Benedict visade sig senare när hon upptäckte att hon var gravid. De bytte aldrig telefonnummer, och kunde därför inte få tag i varandra. Åren har gått, men Maria har inte gett upp hoppet om att hitta honom. Pojken, som fick namnet Ben börjar nu bli stor och längtar alltmer efter att själv åka till den stora staden där han vet att hans pappa finns. Det är därför hög tid att Maria tar tag i sökandet på allvar.
Urmakarens familj är en fristående uppföljare av Hårmästarens familj som jag tidigare läst, jag gillade den men tycker att den här andra delen höjde sig några snäpp.
Den här boken tar vid något år efter där den förra boken slutar och vi får följa halvsystrarnas Maria och Rosies liv. Deras liv är inte alltid så rak och består av olika hemligheter, det finns inslag av kärlek, vänskap, humor och värme - de perfekta ingredienserna för en feelgood.

Boken är charmig, mysig och lättläst och har ett bra flyt och bättre driv än den förra boken. Korta kapitel som jag uppskattar mycket. Stundtals tyckte jag det var lite rörigt med namnen men de föll på plats efter hand. Jag tyckte mycket om att läsa om Marias resa att hitta sin sons Bens pappa. Ser fram emot att läsa uppföljaren Yogalärarens familj.