Mannen som hyrde en familj

Bok av Susanne Brijker
Gustav har haft en lång och framgångsrik karriär i sitt liv. En karriär som tar slutar fortare än han hade tänkt sig när han plötsligt drabbas av en stroke. Stroken förändrar hans liv för alltid och han inser hur ensam han har blivit av att bara fokusera på sin karriär.
Gustav fick aldrig någon egen familj. Nu är han sjuk och bor på ett ålderdomshem där han ser de andra brukarna få besök av sina nära och kära. Han tar en tjej till hjälp med att hitta ett castingföretag, han tänker nämligen hyra sig en familj. Efter mycket om och men har han en son med fru samt två barnbarn. Det är början på en känslomässig berg och dalbana där både Gustav och andra får sätta både tålamod och vänskap på prov.
————————————————
Det här är en story utöver det vanliga och jag undrade från start hur i hela friden författaren skulle få till denna story utan att det skulle verka tvivelaktigt. Men det får hon! Det är en söt, viktig och eftertänksam berättelse med både djup och humor. Om de val man gör i livet, om konsekvenserna det ger och om att det aldrig är för sent att förlåta eller att börja om.
Gustav är 83 år och arbetar fortfarande. Mitt under ett styrelsemöte drabbas han av en stroke som gör att hans liv förändras. Gustav är uppvuxen i en stor familj men omständigheter har gjort att han inte har någon egen familj. På äldreboendet där Gustav bor är det status att få besök av nära och kära därför bestämmer han sig för att hyra en familj. Den familjen han hyr är långt ifrån den perfektion som Gustav vill ha.

Mycket humor men också en del allvar. Härliga karaktärer.Jag har både skratta och gråtit en skvätt.
Gustav är 83 år och mitt i ett styrelsemöte får han en stroke. Han som alltid har varit så pigg och kry hamnar nu på ett äldreboende. Han har ingen familj eftersom karriären alltid kommit först och nu är det helt plötsligt lite ensamt. Då får han den briljanta idén, han kan ju hyra en familj!?
Jag tycker att det här är en bra och annorlunda bok, vilken tvistad story!
Gustav är en välbärgad man som borde gått i pension från finansvärlden för längesen.
En dag drabbas han av en stroke, hamnar i rullstol och världen vänds uppochner.
Han hamnar på ett boende där han hör sköterskorna pratar skvaller om en boende som inte har någon familj.
Så vill inte han oxå framstå. Gustaf sätter igång med intervjuer för att skaffa sig en familj.

Boken är rolig, händelserik och kärleksfull. Blodsband är inte alltid de starkaste banden.
Rekommenderar den varmt.
En varm berättelse om hur personer tillhörande olika sociala klasser kan växa ihop och lära sig av varandra. Boken belyser också att bara för att man är gammal betyder inte att man är helt bakom flötet
En bok som verkligen grep tag i mig från allra första sidan. Gustav har tidigare levt ett liv där han tidigare har prioriterat sin karriär i arbetslivet, vilket har fått till följd att han aldrig skaffade en egen familj. När han flyttar till ett äldreboende hyr han en familj och då börjar det hända saker! En bok som är både vacker, sorglig och rolig.
Den här boken är helt fantastisk. Karaktärerna växer och bygger upp relationer genom kapitlen, vilket gör att historian blir så mycket mer känslosam. Att få se Gustavs resa från att vara en vresig man till att öppna upp sitt hjärta till en ny familj är så gripande.

Många skratt men även tårar yttrade sig, vilket är ett tecken på att boken är välskriven. Författaren har skildrat karaktärerna och deras perspektiv på ett underbart sätt och därför är boken så levande.

Jag kan rekommendera den här till alla. Det är en viktig bok som tar upp många viktiga ämnen. Den handlar om ensamhet, kärlek, liv och död men även förutfattade meningar.
Tyckte om denna bok så mycket. I början var den lite seg men den blev bättre och bättre. En klok och envis gubbe med glimten i ögonen. Sträckläste den.
Den lite buttre Gustav har hela sitt liv satt jobbet först vilket gjort att han som 83 åring står helt ensam i världen utan familj. Han får en stroke och kan inte längre bo kvar själv hemma. Han är ekonomiskt oberoende så han tar in på ett finare äldreboende.
En dag hör han sköterskorna prata på expeditionen om att det är dags för vårdmöte och att det vore bra om någon anhörig var med. Har han verkligen ingen? Nej men han får nästan skylla sig själv som satt karriären först. Eller så är han kanske bög?
Gustav blir lite förnärmad men så hör han att det är en annan boende de pratar om.
En annan sköterska frågar honom om när hans son med familj kommer på besök. Han finner sig snabbt och säger snart.
Hur ska han lösa det här då? Jo genom att hyra en skådespelare. Han får tag på Kristoffer men han är singel och utan barn men han har en granne som är ensamstående mamma till två små barn. Det blir perfekt. Gustav har fått sin fina familj. Men det finns de som vill slå den fina bilden i bitar.
En lättläst och rolig bok som ändå har sitt allvar.
Detta är en bok som lämnar en med en viss känsla av vemod, fast ändå med ett leende på läpparna. Jag både skrattar och gråter under läsningen av denna bok. Så fin och varm, men ändå sorglig.
Gustav, som är 80+, är fortfarande aktiv som vd på ett stort företag när han plötsligt drabbas av en stroke. Han hamnar i rullstol och får lämna sin fina villa för ett vårdboende. Där inser han att hans val i livet att satsa på arbetet har gjort honom ensam, fast förmögen. Skulle han med sin förmögenhet kunna hyra in några personer att spela hans familj? En son vill han ha, med hustru och två barn. Går det att ordna tro? Snart förändras livet för dem alla...
En bok som lämnar kvar en feelgood känsla och som får en att vilja fortsätta läsa.
Med en stor dos humor blandas verkligheten för många äldre. De som inte har någon som hälsar på och de som kanske inte har någon familj. Det är en bok som fyller ens hjärta och som får en att skratta och gråta mellan varven. Den påminner mig också om hur mycket jag älskade och saknar min farfar
Många kan känna rädslan över att bli ensam på ålderns höst. Att sitta på ålderdomshemmet och inte ha någon som kommer och hälsar på dig. Det händer Gustav.
Gustav har haft en lång och framgångsrik karriär i sitt liv, han har det gott ställt, ett bra jobb och en stort och fint hus alldeles för sig själv. Men mitt under ett viktigt möte drabbas Gustav av en stroke och ingenting blir sig likt i hans liv längre.
Han som är van att vara självständig och vara den som styr behöver nu hjälp av andra. Efter ett olyckligt fall hemma i huset inser han att det inte finns något annat att göra än att flytta in på ett hem. Han väljer det absolut bästa hemmet som finns att tillgå men väl där inser han hur ensam han har blivit.

Förut kunde han omge sig av kollegor och andra viktiga affärsmän, han var uppvuxen med ett helt dussin syskon och det var alltid liv och rörelse. Nu har han förlorat kontakten med alla syskon och när han försöker återuppta den inser han att ingen är kvar i livet.
På hemmet börjar han fundera över sina livsval och om han hade kunnat göra något annorlunda. För att råda bot på sin ensamhet bestämmer han sig för att han ska hyra en familj.

Författaren har på ett humoristiskt sätt gestaltat dels huvudkaraktären och ett liv i ensamhet. Susanne har verkligen lyckats fånga Gustavs personlighet och hans olika skämt genomsyrar hela boken. Mannen som hyrde en familj är en bladvändare men också en tankeställare om vad som faktiskt är viktigt i livet.