Pensionat Pomona, #3

Vägen till äppelriket

Bok av Anna Fredriksson
Vanja har en succéartad vernissage i Köpenhamn, dit en man från hennes förflutna kommer. Under tiden har Sally problem att nå fram till modern och börjar själv söka sin okända morbror. Pensionatet driver hon med kärleken Peter. Dottern Josefin har en vintagebutik men kunderna uteblir. Folk på orten ser henne och Harald som avvikande och hon gör allt för att passa in. Sista delen i serien om Pensionat Pomona.
Denna sista del i trilogin om Pensionat Pomona har jag sett fram emot och den gjorde mig inte alls besviken. Jag tycker att det blev ett tillfredställande och fint slut. I tre böcker har vi fått följa tre generationer kvinnor: mormor Vanja, dottern Sally och dotterdottern Josefin och deras problem att hantera sina relationer sinsemellan.

I denna avslutande del får vi följa med Vanja till Köpenhamn på utställning där det på vernissagen dyker upp en man från det förflutna. Sally driver sitt pensionat med viss möda och bestämmer sig även för att försöka få reda på mer om sitt eget ursprung trots sin dåliga relation med modern. Josefin öppnar vintagebutik på Vallmogården och försöker också leva på vad gården ger, men hur ska hon få kunder och komma in i samhället?
Tredje och avslutade delen om Pensionat Pomona, böckerna om tre generationer kvinnor, dotter, mamman och mormodern. Tre kvinnor som håller på att lära känna varandra i den trevliga och speciella miljön Kivik.
Man missar alltför mycket om man inte läser de två första böckerna först. Här knyts påsen ihop och vi får veta hur mormorns liv var som barn när hon växte upp, först på barnhem, och sen i fosterfamilj.
Det är en mysig feelgood, bra verklighetsflykt om man behöver det och allra roligast att läsa om Pensionat Pomona, tycker jag. Lite seg i starten och vissa längre dialoger som var sega, men i det stora hela var det lättläst och intressant.
Var lite seg i början, men sen blev jag fast. Denna del var det något mera intrig i och det var kul att få veta mer om Vanja. Miljön, vad kan man säga om den? Jo, att man måste åka till Österlen. Hade gärna viljat se en del till!
Neeej, den får inte vara slut😥😭 åh vad jag vill ha mera utav denna fantastiska bokserie. Så himla mysig och härlig feelgood serie. Ett bra och fint slut och jag är så glad att jag fick läsa dessa böcker. Älskar karaktärerna även denna gång, underbara, härliga. Lagom långa kapitel med ett enkelt språk vilket gjorde att den vart fort utläst även om jag drog ut lite på det för att jag inte ville att den skulle sluta. Bra miljöbeskrivningar. Älskar omslaget och titeln på boken. Har du inte läst denna serie så har du verkligen missat något.
Avslutande delen i denna trilogi som väver samman tre generationer kvinnor liv, Vanja, hennes dotter Sally och barnbarnet Josefin. Gillar författarens alla böcker, hon har en sällsynt förmåga att skriva på ett sätt som både berör och stannar kvar. Rekommenderar varmt!
Avslutande del av serien Pensionat Pomona. Sally söker fortfarande svar på en del frågor kring modern Vanja. Josefin blir vän med ett par hon möter på fest. Men allt är inte vad det ser ut att vara...
Vägen till äppelriket är en bok om relationer, och att alla hanterar kärlek och konflikter på sitt sätt.
Tredje och avslutande delen om pensionat Pomona.
Sally börjar nysta i Vanjas barndom. Hon upptäcker en massa saker som hon berättar för Vanja. Vanja slår bakut.
Vanja träffar en ungdomsromans Leif. Josefine och Harald vill lära känna folk i bygden. De delar i en cykelmiddag. Då börjar saker hända.
Trevlig och mysig avslutning.
Sista delen i en trilogi. Man får följa tre generationer kvinnor och deras relationer. Det är välskrivet och man får fundera kring hur människors val kan påverka andra. Man ska nog ha läst del ett och del två först.
Den avslutande romanen i Anna Fredrikssons i Pensionat Pomona-trilogin bjuder på allt vi tyckt om i de två första delarna: österlensk romantik, flergenerationsdramatik med lite egenföretagarpepp som dekoration.

Trilogin handlar om dotter Josefin, mamma Sally, mormor Vanja och den komplicerade relation de har efter de svek de utsatt varandra för. Josefin bedriver självhushåll tillsammans med sin älskade Harald med hjälp av svärföräldrarna samt ett äldre grannpar. Sally flyttar också till Kivik när hon får ärva sin föredetta svågers hus och Vanja lämnar Köpenhamn, hyr in sig på en gård och blir äkta österlenkonstnär.

I den avslutande delen sliter mor och dotter med varsin verksamhet och blir utsatta av ortsbor med för mycket makt. Mormor Vanja blir återupptäkt som viktig radikalfeministisk konstnär i Danmark, ställer på nytt ut i Köpenhamn och tvingas ta itu med ett förflutet som spökar.

Jag tyckte väldigt mycket om hela serien, inte minst för att jag delar Josefins ambitioner, bor på Österlen och har drivit café just i Kivik. Att bli serverad så mycket igenkänning är halva nöjet för mig. Den andra halvan ligger i att nysta i de komplexa mor-dotter-förhållandena Fredriksson mejslat fram. Visst har kvinnorna både drömjobb/ drömverksamheter, kälekstrubbel OCH befinner sig i en romantisk omgivning på Österlen, men fokus är alltid på relationerna dem emellan. Anna Fredrikssons trilogi klarar Bechddel-testet big time!