Mordkonsulten

The postscript murders
Bok av Elly Griffiths
Ny uppslukande mordgåta av författaren till Främlingen »Ett uppslukande kärleksbrev till mordgåtornas värld. | Sunday Mirror »Mitt hjärta bultar fortfarande. Gåshudsframkallande, smart och uppslukande... Jag älskar den!« | Louise Penny om Främlingen »P. S. Tack för morden.« När den nittioåriga Peggy Smith hittas död i sitt hem ser polisinspektör Harbinder Kaur till en början inga skäl till misstankar. Peggys hemhjälp, Natalka, redogör för vad som tycks ha varit en naturlig död. Men det ska snart förändras. Det visar sig att Peggy ljugit om sina hjärtproblem och att hon varit övertygad om att någon förföljde henne. Att hon sedan länge, i hemlighet, agerat »mordkonsult« åt ett antal kända kriminalförfattare, och därför visste mer om mord än vad som är sunt. När Natalka städar ur Peggys lägenhet blir hon hotad till livet av en maskerad, beväpnad inkräktare. Och Harbinder Kaur börjar tänka att det kanske inte existerar något sådant som ettdödsfall fritt från misstankar, trots allt... ELLY GRIFFITHS [f. 1963] är en brittisk kriminalförfattare som belönats med blandannat Mary Higgins Clark Award och CWADagger in the Library Award. Hon debuterademed den hyllade romanen Flickan underjorden, som blev startskottet på serien omrättsarkeologen Ruth Galloway som nu sålti över 3 miljoner exemplar. Mordkonsultenär den andra, fristående boken om polisinspektör Harbinder Kaur, efter bästsäljarenFrämlingen. »En charmig, sprudlande hyllning till kriminallitteraturen och dess färgstarka karaktärer.« | The Times »Bedårande brittisk... Oemotståndligt bra.« | Lotta Olsson, DN, om Elly Griffths Främlingen
En oerhört charmig och trivsam deckare, som har oändligt många kopplingar till böcker, läsning, författare...
Ett gäng udda personer slår sig samman för att själva försöka reda ut vem som kan ha mördat deras vän Peggy, som lite skämtsamt kallar sig för mordkonsulent, eftersom hon ger tips till författare på hur och vilka som ska mördas i deras kommande böcker.
För mig är inte morden det viktigaste (i denna bok eller andra) utan allt annat runt omkring; personbeskrivningarna, miljöerna, relationerna, alla böckerna, ja hyllningen till deckargenren, gärna den äldre. Det är lätt att få känslan av att den lilla gruppen är en nutida Miss Marple.
Jag tror att Elly Griffiths har haft riktigt roligt när hon skrivit denna bok, Mordkonsulten, och dess föregångare, Främlingen. Jag hade i alla fall ett leende i ansiktet för det mesta både då jag läste dessa två böcker med polisen Harbinder Kaur i huvudrollen.

Nej, det är inte i samma stil som succéserien om Ruth Galloway & Co, men jag gillar det! Framför allt gillar jag karaktären DS Kaur. En handlingskraftig kvinna i sin roll som polisinspektör, men forfarande bor hemma hos sina föräldrar och försöker navigera i de förväntningar som ställs på henne som ung kvinna i en brittisk-indisk miljö.

Måste jag välja mellan Ruth och Harbinder väljer jag, utan tvekan, Ruth. Samtidigt hoppas jag få läsa flera böcker även om Harbinder!
Nittioåriga Peggy Smith hittas död på sitt seniorboende i West Sussex. Den gamla damen har varit mycket intresserad av deckare och hennes hem är fullt med böcker där det visar sig att många är dedicerade till henne. Peggy har hjälpt flera författare med intriger och nu verkar någon vara ute efter de författare hon hjälpt. Kanske dog inte Peggy en naturlig död som man först trodde. Kriminalinspektör Harbinder Kaur får ta sig an fallet.

Det är en härligt rapp och humoristisk deckare, en helt annan stil än böckerna om Ruth Galloway som författaren tidigare skrivit. Och det är en underbar samling karaktärer. Harbinder Kaur är enligt egen utsaga "den bästa lesbiska sikhiska kriminalinspektören i West Sussex ". Peggys hemhjälp Natalka från Ukraina är matematiker som handlar med kryptovaluta. Peggys granne Edwin har ett förflutet på BBC och Benedict är f.d munk. Det är egentligen inte deckarhistorien som är viktig här, det är lika mycket en underhållande berättelse om ett udda gäng vänner.
En nittioårig kvinna hittas död på äldreboendet där hon bor. Alla utgår från att hennes bortgång hade naturliga orsaker, men när en av sjukvårdarna ska städa ut hennes rum rånas hon.
Polisen Harbinder Kaur kallas in och hon inser snart att fallet är betydligt mer komplext än de inledningsvis trodde. Kvinnan som dog var nämligen en så kallad mordkonsult, hon hjälpte kriminalförfattare med idéer. Ledtrådarna och misstankarna tätnar.

.

Jag tycker sällan att böcker om poliser är särskilt intressanta, men Elly Griffiths serie om Harbinder Kaur gillar jag skarpt. Böckerna växlar mellan flera perspektiv, även om polisen återkommer i de två delar från serien som hittills släppts är de övriga karaktärerna nya. Dessutom inkorporerar Griffiths kärleken till litteraturen i sina böcker, Mordkonsulten är ett kärleksbrev tillägnat deckarförfattare.
Persongalleriet är brett och karaktärerna engagerar verkligen mig som läsare, ett extra plus är mångfalden som inte har varit särskilt vanligt förekommande i de deckare som jag läst tidigare.
Dessutom är intrigen tät och spänningen genomgående hög, många av vändningarna var oförutsägbara. Jag ser fram emot att läsa mer av Griffiths i framtiden
Boken är otroligt lätt att komma in i, man kastas in i handlingen på en gång. Karaktärerna känns genuina, storyn trovärdig och den allmänna stämningen i boken är...harmonisk eller hur jag ska uttrycka det. Förmodligen beror detta på att i centrum står böcker, litteratur och läsande, men också vikten av att få vara sig själv, att få ta plats. Mordkonsulten är en enda stor hyllning till hela deckargenren och en utomordentlig sådan!