Allt som en gång var

Bok av Sanna Mac Donald
En stark roman om att börja om på nytt, och att våga vara den man egentligen är. Den efterlängtade uppföljaren till Om allt vore annorlunda. Anna har skilt sig från Mattias och kan äntligen satsa på relationen med Tove, kvinnan hon älskar. Hon borde vara lyckligare än någonsin, men ändå är det något som skaver. Hon sörjer Douglas, sin gammelfarbror. Brevet han lämnade efter sig när han dog, innehåller ledtrådar om vad som hände med hans stora kärlek. Kan sanningen om Douglas ge Anna styrkan att gå vidare med sitt nya liv? Ingrid har i tjugo års tid drömt om att få vara med Märta, men hon känner skuld över att det är Everts död som gjort deras relation möjlig. Hon kommer ibland på sig själv med att sakna maken. Utan deras äktenskap att gömma sig bakom måste hon finna modet att våga möta omvärlden på ett helt nytt sätt. Årtionden skiljer Anna och Ingrid åt, men deras liv flätas på ett oväntat sätt samman. De påbörjar på varsitt håll en resa mot att våga stå upp för sig själva, och kommer nära sanningar som både smärtar och stärker. SANNA MAC DONALD arbetar som högstadielärare i svenska och tyska och har i många år föreläst för skolpersonal om hbtq-frågor och normkritisk pedagogik. Hon debuterade med romanen Om allt vore annorlunda. "Mac Donald har lyckats skildra hur relationer inte bara går upp och ner, utan ibland också står still, något som skapar stor igenkänning. Den trovärdiga dialogen i kombination med att läsaren får ta del av huvudkaraktärernas innersta leder till både medkänsla och engagemang för karaktärernas utveckling. Allt som en gång var är en bladvändare med ett lyckligt slut. Det är troligen många som hoppas på ännu en uppföljare." BTJ "Det är här en helt underbar roman! Den har typ "allt" jag önskar av en god bok. Den är spännande, den ger mig HBTQ-historia och den beskriver en nutida relation som jag kan relatera till. Författaren lyckas göra sina karaktärer mycket levande och trovärdiga, såväl de historiska som de nutida. Hon lyckas så bra att jag känner det de känner - känns det som. Toffelomdömet blir det högsta. Det råder ingen som helst tvekan om det." Tofflisen "Jag är djupt berörd av boken och tycker oerhört mycket om karaktärerna. Det är en mycket bra bok som handlar om ett viktigt ämne." Bokslukerskan_73
Allt som en gång var är uppföljaren till Om allt vore annorlunda.

Jag älskade Om allt vore annorlunda, där vi mötte karaktärerna Evert och Rune, Anna och Tove. Dessa möter vi igen i Allt som en gång var och får veta än mer om. Så härligt!

Historien handlar väldigt mycket om att stå upp för sig själv och för kärleken. Detta i nu- och dåtid, eftersom vi också introduceras till Ingrid och Märta som vi får följa under 40- och 50-talet i en parallell historia.

Jag älskar hur boken är uppbyggd, med ett driv framåt genom de olika historierna och tidsepokerna. Det gör den svår att släppa!

Det finns mycket tungt i boken, gällande förtryck av homosexuella i både då- och nutid. Sanna har gjort en gedigen research, vilken avspeglas i känslan av äkthet. Det gör mig så arg att människor kan tycka att kärlek är fel... Jag hoppas att de här böckerna kan hjälpa någon att hitta sitt mod för att våga leva på det sätt som hen önskar och med vem hen vill! 🏳️‍🌈
En stark uppföljare till Om allt vore annorlunda där karaktärerna återvänder och vi får veta mer om vad som hände med Douglas, Evert, Anna och Tove. En välskriven bok som går rakt in i hjärtat.
Åh!! Oj, oj ,oj!! Jag hade höga förväntningar inför uppföljaren till Om allt vore annorlunda. Och kanske var jag lite orolig. Inte för att inte boken skulle vara bra, utan för att jag drivit upp mina förväntningar alltför högt. Men jag hade inte behövt oroa mig. Sanna Mac Donald har överträffat sig själv och har skrivit en berättelse, lika välskriven som den förra och med samma finstämda och varma ton. Jag är tagen och berörd av de livsöden Sanna låter oss ta del av. Känslor har yrt runt och tårar har runnit.
Båda böckerna bjuder en rejäl dos hbtq-historia som ger nyttiga perspektiv. Jag känner beundran för, och tacksamhet till de som gick före och kämpade för ett inkluderande samhälle. Ett samhälle där var och en har rätt att vara sig själv.
Allt som en gång var får full kanna, ☕☕☕☕☕ och en rejäl
🍰 för det fina omslaget.
Allt som en gång var är en fristående uppföljare till Sannas debutroman Om allt vore annorlunda. Läsaren får återigen träffa Anna, som nu separerat från sin man. Trots det vågar hon inte riktigt erkänna kärleken till Tove, i rädsla för vad omgivningen kan komma att tycka. Samtidigt bearbetar Anna också sorgen efter sin gammelfarbror Douglas. Han har lämnat efter sig en låda med brev och fotografier - kanske kan de vara en hjälp i Annas strävan efter att kunna gå vidare i livet?
Parallellt med Annas berättelse får vi möta Ingrid. Hon lever på 1960-talet, och har nyss blivit änka, tillika ensamstående mamma. Detta möjliggör det liv hon längtat efter under de tjugo år som äktenskapet varade, men det är inte utan skuldkänslor som Ingrid äntligen kan få leva med Märta.

.

Allt som en gång var är en oerhört vacker berättelse om kärlek, mod och acceptans. Den går att läsa fristående från Om allt vore annorlunda, men jag skulle varmt rekommendera att läsa båda böckerna då den sistnämnda är en av mina favoriter från i fjol.
Därför kände jag en viss nervositet inför att börja läsa Allt som en gång var, jag hoppades så att den skulle leva upp till mina förväntningar. Denna farhåga var däremot helt onödig, jag fullkomligt älskade den här boken.
Sanna Mac Donald skriver skickligt fram två parallella berättelser och binder varsamt samman den. Karaktärerna skildras med stor värme och närvaro, jag rycks med i deras tankar och känslor, vilka jag upplever som levande. Kronologin i det historiska spåret var dessutom väldigt spännande - vi fick inledningsvis möta Ingrid på 1960-talet och rörde oss sedan bakåt i tiden tillsammans med henne.
Ett genomgående tema i boken är vikten av att våga släppa taget och gå vidare, och jag berördes verkligen av skildringen av Ingrid och Annas respektive kamper. I berättelsen inryms dessutom så många av mina favoritämnen - inte minst skildringen av historiska skeenden som annars inte får ta särskilt stor plats. Särskilt intressant var kontrasten mellan lesbiska kvinnors livsvillkor då, jämfört med nu.
Precis som Om allt vore annorlunda, var Allt som en gång var en bok som jag läste från pärm till pärm, och den rekommenderas varmt. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️/5.
Bokrecension 📚📚 — ”allt som en gång var” boken som handlar om Anna och Ingrid, nu och då.

Eller ja, såklart om dessa två och många andra personer som finns i deras närmaste krets. Den handlar om relationer som spruckit, nya relationer som skapas. Man får följa Anna och hennes liv efter skilsmässan från Mattias och i hennes nya relation med kärleken Tove, Annas rädsla för att komma ut som homo präglar deras relation.

Att dessutom samtidigt få följa Ingrid och hennes kärlekshistoria med Märta, på den tiden då man verkligen såg homosexualitet som något sjukligt ger en verkligen perspektiv på hur fruktansvärt svårt det varit/är för en stor grupp människor som inte vill göra något annat än att leva med den de älskar. ❤️ Jag är djupt berörd av boken och tycker oerhört mycket om karaktärerna. Det är en mycket bra bok som handlar om ett viktigt ämne.
I september månad blev jag tillfrågad om jag ville recensera Sanna Mac Donalds nya bok Allt som en gång var. Självklart ville jag läsa uppföljaren till Om allt vore annorlunda, en bok som jag inte bara slukade i november 2019 utan rördes till tårar av. Det var höga förväntningar jag grep mig an läsningen.

Anna har nu skilt sig från sin man och är fortfarande tillsammans med Tove. Men den mycket yngre Tove har kommit längre än Anna i att leva öppet med vem hon är. Detta påverkar deras relation starkt och det är inte alltid lätt – för nån av dem. Samtidigt vill Anna ta reda på vad som hände gammelfarbror Douglas och hans kärlek Evert. Genom detta tycks Anna få hjälp med den egna relationen och tankarna om att berätta för omgivningen. Parallellt med den nutida berättelsen om Anna och Tove får jag läsa om Ingrid och Märta, två kvinnor som träffades när (manlig) homosexualitet nyligen upphört att vara brottsligt, men fortfarande var mycket skamligt. Ingrid är gift och har en dotter, men hur blir det när hon plötsligt står där som änka, utan att ha den heterosexualla familjen att gömma sig bakom?

Alltså… det här är en helt underbar roman! Den har typ ”allt” jag önskar av en god bok. Den är spännande, den ger mig HBTQ-historia och den beskriver en nutida relation som jag kan relatera till. Jag vill ju läsa om relationer som berör mig, som jag kan känna mig hemma med, som jag kan nicka hummande och igenkännande till under läsningen.

Författaren lyckas göra sina karaktärer mycket levande och trovärdiga, såväl de historiska som de nutida. Hon lyckas så bra att jag känner det de känner – känns det som. Utöver detta är boken välskriven. Den här författaren skriver medryckande samtidigt som det inte finns något att anmärka på vad gäller det språkliga eller grammatiken. Kapitlen är i längsta laget för mig som ibland läser när jag får en stund över. I och med att de är så långa får jag oerhört svårt att släppa boken.

Mitt omdöme blir det högsta. Det råder ingen som helst tvekan om det.