Serien om Malin Fors, #13

Satanskäftarna

Bok av Mons Kallentoft
Trettonde boken i Mons Kallentofts hyllade serie om kriminalinspektör Malin Fors. Det är vår i Linköping. På ett gammalt slagfält hittas en ung man mördad, och någon verkar ha ätit av hans kropp. Spåren leder Malin Fors och hennes kollegor i flera olika riktningar. Mannen var homosexuell, och i en tid då hatbrotten ökar kan det vara ett motiv. Eller har mordet med hans framgångsrika arbete som kemist att göra? När ytterligare en homosexuell man hittas död, börjar Malin frukta att en sadistisk seriemördare går lös. Medan oron sprider sig i staden för utredningen henne allt längre bort, ut i en värld av hänsynslös girighet. Och i jakten på mördaren tvingas hon möta de egna begär och svagheter som hon förgäves försöker fly ifrån.
Detta är den trettonde delen i serien om kriminalinspektören Malin Fors. Jag är helt fast i den här serien jag gillar allt med den. Malin Fors är en cool kvinna och jag vill veta hur det ska gå för henne både privat och yrkesmässigt. Språket är stundtals vackert nästa lite poetiskt.

Det är vår i Linköping. En ung man hittas mördad på ett fält. Malin Fors och hennes kollegor jobbar brett och ledtrådarna leder dem åt många olika håll. Är det kanske ett hatbrott?
Böckerna om Malin Fors har verkligen fängslat mig. Intressanta karaktärer, bra miljöbeskrivningar och gastkramande händelser. Nu har det kommit till bok 13 och historien är som vanligt bra, spännande, ruggig, obehaglig. Men jag känner att för att personerna ska vara intressanta behöver det nog hända något med eller omkring dem. Det känns som det snurrar i samma hamsterhjul.
Som vanligt när Kallentoft skriver är spänningen på topp. Den här gången är det hatbrott och kannibalistiska inslag som skakar om i ett högt tempo.
Makabra mord, manipulerade drogtester, otrohet och oro för sina barn är inslag som knyter ihop detta till en story utöver det vanliga.
Har man gillat de tidigare böckerna av Mons Kallentoft, så blir man inte besviken denna gången heller. Spännande persongalleri där man får följa de gamla bekantingarna både privat och i yrket . Några överraskningar kan man också utlova. Detta är nog hans bästa bok och kan starkt rekomenderas. Läs !!!
Malin är som vanligt, jag tycker om att hennes privatliv mer blev invävt i historien. Man vill bara att hon ska vakna upp o vara lika bra privat som hon är på sitt yrke. Dock tycker jag att historien känns lite väl fabricerad och snabblöst. Men en bra deckare.
Äntligen en ny bok om kriminalinspektör Malin Fors och hennes kollegor.

En vårdag hittas en ung homosexuell man mördad på Stångebrofältet. Är det ett hatbrott eller har det något att göra med hans jobb som kemist och den medicin som han är med och tar fram. Spåren leder åt olika håll. Samtidigt har Malin träffat en ny man och har fått sitt alkoholmissbruk under kontroll, men hon har inga fler chanser att få. Medans Malins är nykär har hennes kollega Zeke och hans fru problem i sitt äktenskap.

Kallentoft är en mästare i att hålla spänningen hög både i mordhistorien och i relationerna. De flätas ihop på ett genialt sätt. Kallentoft har ett sätt att behandla svenska språket som få har. Korta kärnfulla meningar driver upp tempot och känslan av närvaro. Dessa varvas med längre meningar och miljöskildringar som så väl beskriver olika platser i Linköping. Triggar igång minnesbilder och det är som att gå bredvid Malin. En bok man vill läsa pärm till pärm.

Med den här boken befäster Kallentoft sig som en av mina favorit deckarförfattarna. Cliffhangern på slutet gör att jag vill läsa nästa del nu!
Favoritförfattare… Ja det har jag ganska många. En av de manliga favoriterna är Mons Kallentoft. Och det handlar inte bara om att vi är från samma trakter utan att han faktiskt skriver bra böcker. Jag blev verkligen jätteglad när jag fick veta att Malin Forsserien inte hade avslutats 2018. Hösten 2020 kom den trettonde delen, Satanskäftarna. Detta är också den fjärde delen i sviten som är inspirerad av de fem sinnena.

Linköping och vår. Då hittas en ung man mördad. Hans kropp är skändad och det verkar som om mördaren har bitit honom och ätit av honom. Malin Fors och Zeke får hand om fallet. Den mördade mannen var homosexuell, nåt som kan vara ett motiv. Det verkar ganska troligt när ytterligare en man hittas död på liknande sätt. Även mordoffer nummer två var homosexuell. Samtidigt som Malin och Zeke arbetar med fallet njuter Malin av sin nya relation med Ulf, medan Zekes relation med Karin tycks vara på upphällningen.

Boken är på totalt strax över 300 sidor, vilket jag tycker är en bra längd. Kapitlen är väldigt korta. Detta gör att boken går snabbt att läsa. Lite för snabbt, tycker till och med en sån som jag. Jag hade nog önskat lite mer… fyllighet. Vissa delar av berättelsen, de som handlar om Malins och Zekes relationer, får i mitt tycke aningen för stort utrymme. Jag hade gärna läst mer av huvudberättelsen, den som utgör kärnan i denna kriminalroman.

Som vanligt är det annars välskrivet och jag hittar dessutom bara två (2) korrekturfel. Utöver detta lyckas jag tyvärr lista ut ett och annat i förväg. För övrigt: flyhänt och, också som vanligt, snudd på poetiskt. Och vi som har varit med ett tag vet att kärleken inte bara är vacker utan kan vara jävligt grym också.

Mitt omdöme blir högt.
Det här är den trettonde delen i Mons Kallentofts hyllade serie om kriminalinspektör
Malin Fors.

I boken hittas en ung man död. Vid en närmare undersökning verkar någon människa ha ätit av hans kropp. Har mördaren utövat kannibalism på sitt offer? Det visar sig även att den döda mannen var homosexuell. Kan det vara orsaken då hatbrotten avlöser varandra pga människors sexuella läggning. Mannen arbetade också som en framgångsrik kemist, kan det ha något med hans död att göra?

Men när ytterligare en homosexuell man hittas död börjar Malin Fors med kollegor tro att det är en sadistisk seriemördare. Utredningen tar fart och de stöter bland annat på en värld av girighet, en läkemedelsbransch som testar sina mediciner som inte är rumsrena. Malin mår stundvis dåligt men hon har sin mystiske pojkvän Ulf som hon är upp över öronen förälskad i. Men vem är han? Varför reser han bort så ofta?

Boken är en riktig nagelbitare! Malin Fors är ingen superwoman utan en människa med både fel och brister. Jag föredrar också böckerna som är inspirerande i serien om de fem sinnena och det här är bok nummer fyra. Nu ser jag fram emot att få läsa nästa bok i serien för jag anade en bit in hur vissa delar låg till och de besannades...