Thoras arv

Bok av Pia F. Davidson
Det har passerat mer än 70 år sedan Thora fick ett särskilt uppdrag den där dagen då hennes morbror klev in på hennes arbete, Ingeborgs Café. Efter det skulle ingenting bli sig likt. Nu försöker Ethel med hjälp av Morgan bena ut vad de efterlämnande fotona egentligen har för betydelse.
En bok om att få göra upp med sin egen historia och få möjligheten att komma till ett avslut. Saknaden efter någon som försvunnit och kärleken till dem som blivit kvar. En bok som berör!

Vi får träffa Etti som är långt ifrån nöjd med sitt liv; hon har precis fått ta farväl av sin pappa Thor. I och med Thors bortgång så är Etti i stort sett ensam kvar förutom sin gamla faster som är sin pappas tvilling. Etti vill inte ha kontakt med Thora då hennes pappa knappt nämnt sin syster under årens lopp allra minst träffat henne.

Men Thora känner inte likadant; hon känner att hon behöver lätta sitt hjärta för Etti och berätta hennes och sin brors historia. Kosta vad det kosta vill!
Och framför våra ögon utspelar sig en historia som jag tror jag sent kommer glömma. Man blir berörd av framförallt dåtidens karaktärer men även de nutida karaktärerna som växer under bokens gång.

Det här är en bok jag varmt kan rekommendera!
Det är Mors dag och Etti befinner sig på kyrkogården där doften av syrén fyller luften och vemodet fyller henne. Hon befinner sig där för att följa sin älskade far till sista vilan. Plötsligt rasslar det till ifrån en syrénbuske och en stilig medelålders man vid namn Morgan gör entré. Mötet på kyrkogården blir upptakten till en ny och varm vänskap dem emellan.
Parallellt med berättelsen om Etti och Morgan får vi följa berättelsen om Ettis far Thor och hans tvillingsyster Thora under brinnande världskrig i skogstrakterna nära norska gränsen. Vem är vän och vem är fiende i en tid då du inte kan lita på någon?
Vad är det för konstiga fotografier Etti hittat i sin fars gamla lägenhet? Vad är det för hemligheter som familjen ruvar på? Är det alltid bäst att sanningen kommer fram?
En helt underbar berättelse där historia och nutid vävs samman på ett föredömligt vis.  En berättelse om familjeband, kärlek och försoning. Är blod alltid tjockare än vatten?
Jag kunde inte lägga ifrån mig boken. Otroligt spännande! Läs den!
Jag är ett stort fan av historiska romaner och när de dessutom utspelar sig såväl i då tid som nu tid så är det topp!
Särskilt som författaren behärskar den tekniken till fulländning och det gör Pia vill jag lova. Hon knyter ihop säcken på slutet föredömlig.
Man kan nästan känna att det blir som att själv vara med och lägga pusslet och när så boken närmar sig upplösningen så blir jag så glad att den tog en annan vändning än jag hade bestämt mig för att den skulle ta.

En bok fylld av familjehemligheter, kärlek och spänning som är en intressant och spännande bladvändare. Och vilket bokomslag sen, jag älskar det.
Jag har både lyssnat och läst den här boken och Gunilla Leining gör ett mycket bra jobb.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
Jag har lyssnat på Thoras arv efter tips från en vän och den var bra. Riktigt bra. Huvudpersonen är runt 55 tror jag, vilket bara det känns lite ovanligt. Ethels pappa dör och då bestämmer sig hennes faster, pappans tvillingsyster att berätta väl begravda hemligheter för sin brorsdotter. Man är hela tiden nyfiken på att få veta hur allt gått till i historien, men jag föredrar nutidens delar framför tillbakablickarna, även om de såklart har sin del i att sätta ihop historien.
Ethel har nyligen förlorat sin pappa och i hans lägenhet hittar hon gamla fotografier och papper som hon inte förstår sig på. Hennes nyfunna vän Morgan vill hjälpa henne att förstå vad allt detta kan betyda och en familjehistoria med många hemligheter börjar upptäckas.

Boken utspelar sig i olika tidsepoker, nutid och från andra världskriget. Jag gillar att läsa böcker som skrivs på detta sätt och hur de i slutet knyts samman - att läsa om hur pusslet tills slut läggs och jag förstår hur allt hänger ihop. Denna bok är fylld av hemligheter på många olika sätt och det gör att historien blir både intressant och spännande att läsa. Jag hade stundtals ibland svårt att hänga med och hålla ordning på både karaktärer och olika episoder men det klarnar efter en stund och när det väl gjorde det så tyckte jag väldigt mycket om boken och hade svårt att lägga ifrån mig den. En fängslande, intressant och underhållande bok med ett fantastiskt bokomslag
Här har vi en roman som bjuder på spänning i gången tid liksom i nutid. Hemligheter som nystas upp och ändrar historien. Storyn som löper genom tiden med avslöjanden, vänskap och kärlek är engagerande. Det tog dock ett tag innan jag kom in i boken, men den hade något som gjorde att jag fortsatte läsa och snart var jag fast.
Thoras arv får ☕☕☕☕. Läs den vetja!!
Ethel (Etti) har precis förlorat sin pappa. Hennes faster, Thora, som hon inte haft kontakt med under uppväxten, hör av sig till henne och vill träffa henne och prata, berätta sin historia. Etti har ingen lust alls att träffa Thora utan säger nej. Thora påbörjar då ett brev där hon beskriver vad som hänt. Ingenting är som det verkar och saker som Etti tagit för självklara hela sitt liv ändras plötsligt. En bok som förvånar mig då den tar många vändningar. Lättläst och spännande.