Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk

Bok av Björn Natthiko Lindeblad
Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut. Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve? Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.
Första gången jag hörde Björn prata var förra året i Sommar i P1 (lyssningsrekommendation 1), och jag blev väldigt tagen av hans ord. När jag i år fick denna bok i födelsedagspresent av 2 vänner (🙏) blev jag otroligt glad. Jag hann dock lyssna på när Björn intervjuades i Värvet (lyssningsrekommendation 2) innan jag satte tänderna i boken. Mycket av det som sägs i programmen går igen i boken, men det gör absolut ingenting. För det går inte att förklara men Björns ord når så djupt i mig. Kanske att vårt land hade behövt fler ledare som levt som buddhistiska skogsmunkar innan de klev in i politiken? Jag vet inte. Vad jag vet är att jag är tacksam för att jag fick denna bok och att jag starkt rekommenderar den till alla som behöver lite visdom och livskunskap i sitt liv. Ord jag tar med mig och verkligen ska försöka leva efter (till min makes glädje) är, "Jag kan ha fel".
Den handlar om meditation, buddhism och hans väg till att bli buddhistmunk i Thailand. Bra med levnadstips. Björn skriver på ett enkelt och inspirerande sätt. Så läsvärd.
Otroligt tänkvärd bok! Kommer bära med mig budskapet länge efter sista sidan. Rekommenderar till alla!
En självbiografi om Björn som på sin utstakade väg som ekonom arbetar i Spanien på ett stort företag och ses som "lyckad" i världens ögon, känner mer och mer att hans själ inte mår bra. Det är som om han spelar teater. Han läser en bok av Robin Sharma "munken som sålde sin ferrari" o känner att han vill prova att leva som munk. Han har tidigare läst mycket om buddismen. Därefter säger han upp sig och lever som munk i 17 år och han delar med sig av sina livsvisdomar och tillkortakommanden på ett roligt och tankfullt sätt.
Han är ödmjuk insiktsfull i sin självrannsakan. Mycket tänkvärd bok som jag vill påstå vinner på att lyssnas på eftersom han själv läser in den.
Jättefin bok om denna mans lärdomar i livet. Jag tar med mig väldigt mycket från den; tankeverktyg, fina berättelser, mantran och ord att leva efter. "Jag kan ha fel", "Tro inte på allt du tänker" och "Du gör så gott du kan" är några av dem. En bok full av visdom och kärlek. Denna bok kommer jag vilja läsa flera gånger framöver för att påminna mig om allt vackert som stod i den. Han är verkligen en inspirerande människa, Björn Natthiko Lindeblad.
Det här är en av de finaste böckerna jag läst, en genuin känsla genomsyrar hela boken. Har lyssnat på flera poddar och sommarprat med Björn så såg verkligen fram emot att läsa den här boken. En självbiografi som berör och bidrar till eftertanke. Det här är en bok som man kommer ha i bokhyllan och bläddra tillbaka i. I biografin vävs kloka tankar och råd in och man fascineras och inspireras. Har ni inte läst den här, så gör det.
En underbar bok som är lätt att ta till sig. Jag kommer att återkomma till boken flera gånger! Det är intressant att följa Björns liv, hur han tog beslutet att bli skogsmunk och hur det livet blev. Så behagligt tempo i boken och fantastiskt roligt med bilder !
Jag har följt Björn en tid och det är en ynnest att få ta del av Björns klokhet. En bok fylld av så mycket, personlig med mycket visdom men också humor och sorg.
Så fort jag hör hans röst så blir jag lugn och vill bara fortsätta lyssna på det han ska säga, tack Björn för allt du delar med dig av!
Jag valde att lyssna på denna bok då ju författaren själv läser den och jag är så väldigt förtjust i hans röst. Och hela hans väsen egentligen.. inte för att jag känner honom.. men vilken underbar människa han verkar vara! En sådan man själv skulle vilja ha i sitt liv. Han har så många olika erfarenheter av livet, både positiva och negativa, och delar mycket frikostigt med sig av allihop. Det är personligt, medryckande, tankeväckande, sorgligt och roligt. En bok för alla!