Hennes ögon blå

Bok av Lisa Hågensen
År 1671 är häxjakten i full gång. En ung kvinna anklagas för häxeri. Hon fängslas och torteras innan hon lyckas fly. Det hon utsatts för får fruktansvärda konsekvenser flera hundra år senare. 2011 åker Raili till sommarstugan. Allt är inte som det brukar. När särlingen Olofsson dör i Railis och kollegan Ylva försök att lösa mysteriet förvärras situationen och snart jagas Raili och Ylva av en mördare med mörka krafter.
Wow - vilken bok! Det är en fantastisk blandning av thriller och deckare, en kombination som är oemotståndlig. Boken blir bara mer och mer spännande för varje kapitel, som läsare känner man en stor längtan efter att få reda på mer. Att det övernaturliga blandas in gör det hela ännu bättre.

Jag älskar hur dåtid blandas med nutid och hur de olika perspektiven sakta visar sina kopplingar med varandra. Boken är genialiskt skriven, man blir gång på gång förvånad över vändningarna i berättelsen och efter läsningen vill man bara ha mer
Recension 🌸 Hennes ögon blå av Lisa Hågensen

Wow vilken bladvändare händer något hela tiden och man vill bara veta mer.
Mycket lättläst och välskriven.
Jag har sträckläst denna bok.
Så svårt att släppa fångade mig från första sidan till sista.
Jag brukar inte gilla det övernaturliga men det passa bra in i denna berättelse. Och kommer på mig själv att jag gillar det.
Spänning på hög nivå.

Jag rekommenderar dig varmt att läsa denna serie om Raili och Ylva. Detta är del 1 i en trilogi.
4,5/5

Det här blev den åttonde boken jag läser av Hågensen, och hon är en klar favorit med sina Ya-serier, så mina förväntningar var höga. Och de infriades. Jag gillar verkligen både storyn och språket.

I Hennes ögon blå följer vi främst Raili, som arbetar på bibliotek tillsammans med bästa vännen Ylva. Raili har en liten stuga som hon ofta åker till när hon har ledig tid, men den här gången känns inte allt som det brukar. Hon har en obehagskänsla och känner sig iakttagen och som att skogen vill henne illa. Men hon försöker skaka det av sig, tills hon möter ett mysterium – folk verkar glömma bort saker ur sitt förflutna. Samtidigt berättar hennes granne Olofsson om att han tror att andra grannar hade ett barn i början av sommaren, men det barnet är det ingen annan som vet om.

Boken börjar med att Raili kliver in i Olofssons hus efter att hon inte fått tag på honom. Redan här börjar det spännande, med döda kroppar, någon hon måste gömma sig ifrån, och mordbrand. Sedan går vi tillbaka två månader i tiden och får veta bakgrunden till det hela, innan upplösningen. Emellanåt dyker också tillbakablickar från 1600-talet också upp, där Kirsti anklagas för att vara häxa.

Persongalleriet är relativt stort, men eftersom alla kopplas samman på ett bra sätt är det lätt att skilja dem åt. Jag gillar Olofsson och hans bryska och samtidigt lågmälda sätt. Raili är härlig, och hennes relation med Ylva är underbar. Humorn dem emellan, eller Railis egen humor när hon har monologer med sig själv, lättar upp en annars ganska mörk och obehaglig bok, och gör den mer lättsmält.

Det finns drag av övernaturlighet, och jag kan tänka mig att det bara kommer att växa i kommande böcker i serien. Språket är lysande och får pocketboken att kännas lättläst och som att det går fort, trots att den är över 400 sidor. Ser mycket fram emot att läsa den spännande fortsättningen.
Rekommenderas för den som gillar spänning
De övernaturliga är ju både spännande o läskigt... jag som är en räddhare fastnar konstigt nog alltid för dessa 🤣

Raili ser fram emot en sommar ute i sitt Torp... att umgås med vännerna & grannarna Sara o Anders..
Konstiga saker händer... men hon slår bort dom.. lär känna fler grannar som bor på andra sidan sjön...

Historian ger sig till känna o vi får även en inblick om vad som hände på slutet av 1700 talet... det får även Raili och hennes vän Ylva

Tillsammans försöker dom trådar upp de konstiga saker som händer men dom ligger oftast ett steg bakom...... vem då???

En spännande bok som man slukas in i.. även i denna bok läste jag så snabbt emellanåt för att få reda på vad som hände att jag hoppade över meningar haha...
Spännande och ryslig men som ändå är fylld av humor. Vilken konstig blandning som funkar ändå så perfekt att jag kan inte tänka mig något annat.

Jag har sedan tidigare läst Lisa Hågensen böcker Siri och Tatra så när jag började den här boken hade jag höga förväntningar. Jag blev faktiskt lite orolig i början då jag kunde tycka att språket kändes lite konstigt men som jag senare kom att älska. Språket är rappt och fyllt med humor, vilket i början kändes lite konstigt till en thriller men som jag säger nu är det jag föredrar. Jag är ingen Thriller eller deckare tjej men jag älskar den här typen av böcker som är mörka men ändå får dig att skratta ena stunden till att bita dina naglar i nästa. Det här klarar bara proffs av och Lisa Hågensen är verkligen ett proffs.

Jag älskar Raili, finns ingen coolare brud. Jag känner igen mig i henne så mycket, en lite större brud med skin på näsan som jobbar på ett bibliotek. Hon är helt igenom cool och jag är så glad över att det finns mer böcker om henne för jag är inte redo att säga adjö till Raili eller hennes vän Ylva. Det här är vad jag satsar på att vara när jag blir äldre (eller ja, jag är väl där egentligen när det kommer till åldern).
1671 fängslas Kirsti Martasdotter och anklagas för häxeri. Höggravid, torterad och våldtagen rymmer hon och tar sig till Lövaren.

Det är 2011 och Raiili behöver lite lugn och ro, och bestämmer sig därför för att åka ut till sitt lilla torp i Lövaren.

Men det blir inte det lugn hon tänkt sig. Ganska snart känns något fel, väldigt fel. Konstiga saker händer. Men vad, och vem kan hon egentligen lita på?

Detta är en otroligt spännande thriller. När jag väl börjat kunde jag inte sluta läsa. Jag var fast direkt.
Det händer hela tiden oväntade saker som man inte räknat med.

Spänningen blandas med lite humor, samtidigt som den då och då är otäck.

Raiili gillar jag mycket, och det känns som jag är där med henne och försöker förstå vad som är fel.

1600 talets häxeri varvas med nutid. Det mesta är dock i nutid.

Detta är första delen i en serie om Raiili och Ylva.
I januari 2021 fick jag en förfrågan av Hoi Förlag om jag ville recensera en nyutkommen pocketutgåva. Lisa Hågensens bok Hennes ögon blå kom ut redan 2012 och i början av 2021 var det dags att ge ut boken i pocket. Jag försökte ärligt talat komma undan eftersom jag hade fått för mig att boken vänder sig till en yngre målgrupp. Nu har jag läst boken och inser att jag hade fel – det här är helt klart en bok för vuxna läsare.

Boken Hennes ögon blå är författarens debutroman och tillika första delen i serien om Raili och Ylva. Raili är ganska nybliven singel och hyr en stuga vid sjön Lövaren. Där bor ett antal familjer som efter hand visar sig dölja en och annan hemlighet. Gubben Olofsson blir lite av Railis kompis. Det är också troligen Railis utredningar tillsammans med sin kollega Ylva på biblioteket som leder till Olofssons död. Den historien utspelar sig 2011. Parallellt får läsaren sig till livs en berättelse från 1670-talet, en tid när häxjakten är i full gång. En ung kvinna anklagas, hon både fängslas och torteras, men lyckas fly. Detta ska visa sig få konsekvenser flera hundra år senare.

Jag hade som sagt inte så höga förväntningar på den här boken, men jag blev glatt överraskad. Boken är spännande redan från början. Författaren bygger upp en ruggig stämning. Visst finns det övernaturliga inslag, men dessa tar inte överhanden – i alla fall inte helt. Sen tycker jag att boken blir lite seg och berättelsen aningen långdragen nånstans i mitten. Kanske hade den vunnit på att vara 100 sidor kortare.

Författarens starka sida är personporträtten. Genom att levandegöra karaktärerna och visa på hur osäkra våra bedömningar är av andra människor blir berättelsen riktigt kuslig. Men givetvis är det centralfiguren Raili, bokens jag, som är den mest framträdande karaktären och det är genom Railis ögon läsaren får se övriga inblandade.

Den här boken tilltalar mig mycket. Kapitlen är lagom långa, språket flyter på bra utan grammatiska fel eller konstigheter. Dessutom är boken understundom lite rolig, framför allt när det gäller huvudkaraktären Railis insikter om sig själv och uppfattningar om personer i omgivningen.

Mitt omdöme blir högt.
Hennes ögon blå av Lisa Hågensen:

Om boken:

1671 anklagas en kvinna för häxeri. Hon fängslas och torteras, men lyckas rymma och ta sig hem till Lövaren. Ondskan hon utsatts för har dock lämnat djupa sår. 2011 far Raili till sitt torp i Lövaren. Hon ser fram emot lugnet, men någonting är fel. Vad är det för en galen mördare med onda krafter som jagar henne och kollegan Ylva? Raili & Ylva är en ruskig deckarserie med övernaturliga toner.

Vad jag tyckte om boken:

Jag påbörjade boken tidigare idag och blev färdig med den nu ikväll efter att ha kunnat läsa ostört i några timmar efter läggningen.

Den var spännande och olik andra thrillers som jag tidigare har läst vilket gjorde den lite bättre än väntat.
I normala fall brukar jag inte läsa så mycket böcker med övernaturlig handling och även om den lät lockande när den kom så var det först nu som jag var i rätt känsla för att läsa den vilket är viktigt för mig.

Handlingen var väldigt bra och inte förutsägbar som en del deckare kan vara. Att man har blandat in övernaturligt i en deckare var nytt för mig och det är inget överdrivet övernaturligt utan det kändes som historisk fakta som man har vävt in snyggt.

Läsa om händelser som händer mellan två olika tidsperioder var inget som gjorde att man tappade bort sig då det enligt min åsikt var snyggt uppdelat och väl genomtänkt.

Jag ser framemot att läsa nästa del när den kommer för jag måste bara veta vad som kommer att hända efter det spännande slutet.

Hennes ögon blå rekommenderar jag till er som gillar deckare och häxor/övernaturligt.
Året är 1671 och jakten på häxor rasar med full kraft i Sverige. Kirsti Martasdotter anklagas för häxeri, ett brott som hon fängslas och torteras för. Hon lyckas rymma och tar sig tillbaka till sitt hem i Lövaren.

År 2011 ser Raili fram emot en lugn sommar i sin stuga i Lövaren. Det blir inte alls som hon har tänkt sig. Något är inte som det ska runt sjön. Railis annars så lugna tillvaro tar sig en makaber vändning, så semestern visar sig snart bli en riktig skräcksommar.

I Hennes ögon blå får vi följa Kirsti och Raili i deras respektive tidsepoker, där 1600-talets brutala häxprocess ger konsekvenser för människorna på 2000-talet. Det som förenar dem är platsen, Lövaren. Jag har en förkärlek för böcker som väver ihop historiska händelser med nutid, ännu bättre kan det bli om det finns övernaturliga inslag.

Lisa Hågensen har ett lättsamt språk, bra dialoger som skapar trovärdighet och tillför mycket humor till berättelsen. Raili är en mästare på inre dialoger, hon är fantastiskt kvicktänkt med en skämtlystnad som får mig att skratta högt. Det är bra gjort att lyckas få in humor i en i övrigt grym och spännande thriller, och författarinnan klarar det med bravur. Den humoristiska kryddan i kombination med de två kvinnornas spännade berättelser, skapar ett bra tempo och ett driv, så det går inte annat än att bara sträckläsa boken!

Hennes ögon blå är en bok att rekommenera dig som uppskattar välskriven spänning med historiska och övernaturliga inslag, och inte har något emot ett gott skratt mellan raderna.