Hennes ögon blå

Lisa Hågensen
År 1671 är häxjakten i full gång. En ung kvinna anklagas för häxeri. Hon fängslas och torteras innan hon lyckas fly. Det hon utsatts för får fruktansvärda konsekvenser flera hundra år senare. 2011 åker Raili till sommarstugan. Allt är inte som det brukar. När särlingen Olofsson dör i Railis och kollegan Ylva försök att lösa mysteriet förvärras situationen och snart jagas Raili och Ylva av en mördare med mörka krafter.
5 utgåvor
Välj utgåva
Hennes ögon blåSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177915539
Hennes ögon blåSvenska - Pocket
ISBN: 9789198193008
Hendes blå øjneDanska - Okänt
ISBN: 9788771712025
Hennes ögon blåSvenska - E-bok
ISBN: 9789179315498
Hennes ögon blåSvenska - Pocket
ISBN: 9789175575513
I januari 2021 fick jag en förfrågan av Hoi Förlag om jag ville recensera en nyutkommen pocketutgåva. Lisa Hågensens bok Hennes ögon blå kom ut redan 2012 och i början av 2021 var det dags att ge ut boken i pocket. Jag försökte ärligt talat komma undan eftersom jag hade fått för mig att boken vänder sig till en yngre målgrupp. Nu har jag läst boken och inser att jag hade fel – det här är helt klart en bok för vuxna läsare.

Boken Hennes ögon blå är författarens debutroman och tillika första delen i serien om Raili och Ylva. Raili är ganska nybliven singel och hyr en stuga vid sjön Lövaren. Där bor ett antal familjer som efter hand visar sig dölja en och annan hemlighet. Gubben Olofsson blir lite av Railis kompis. Det är också troligen Railis utredningar tillsammans med sin kollega Ylva på biblioteket som leder till Olofssons död. Den historien utspelar sig 2011. Parallellt får läsaren sig till livs en berättelse från 1670-talet, en tid när häxjakten är i full gång. En ung kvinna anklagas, hon både fängslas och torteras, men lyckas fly. Detta ska visa sig få konsekvenser flera hundra år senare.

Jag hade som sagt inte så höga förväntningar på den här boken, men jag blev glatt överraskad. Boken är spännande redan från början. Författaren bygger upp en ruggig stämning. Visst finns det övernaturliga inslag, men dessa tar inte överhanden – i alla fall inte helt. Sen tycker jag att boken blir lite seg och berättelsen aningen långdragen nånstans i mitten. Kanske hade den vunnit på att vara 100 sidor kortare.

Författarens starka sida är personporträtten. Genom att levandegöra karaktärerna och visa på hur osäkra våra bedömningar är av andra människor blir berättelsen riktigt kuslig. Men givetvis är det centralfiguren Raili, bokens jag, som är den mest framträdande karaktären och det är genom Railis ögon läsaren får se övriga inblandade.

Den här boken tilltalar mig mycket. Kapitlen är lagom långa, språket flyter på bra utan grammatiska fel eller konstigheter. Dessutom är boken understundom lite rolig, framför allt när det gäller huvudkaraktären Railis insikter om sig själv och uppfattningar om personer i omgivningen.

Mitt omdöme blir högt.
Hennes ögon blå av Lisa Hågensen:

Om boken:

1671 anklagas en kvinna för häxeri. Hon fängslas och torteras, men lyckas rymma och ta sig hem till Lövaren. Ondskan hon utsatts för har dock lämnat djupa sår. 2011 far Raili till sitt torp i Lövaren. Hon ser fram emot lugnet, men någonting är fel. Vad är det för en galen mördare med onda krafter som jagar henne och kollegan Ylva? Raili & Ylva är en ruskig deckarserie med övernaturliga toner.

Vad jag tyckte om boken:

Jag påbörjade boken tidigare idag och blev färdig med den nu ikväll efter att ha kunnat läsa ostört i några timmar efter läggningen.

Den var spännande och olik andra thrillers som jag tidigare har läst vilket gjorde den lite bättre än väntat.
I normala fall brukar jag inte läsa så mycket böcker med övernaturlig handling och även om den lät lockande när den kom så var det först nu som jag var i rätt känsla för att läsa den vilket är viktigt för mig.

Handlingen var väldigt bra och inte förutsägbar som en del deckare kan vara. Att man har blandat in övernaturligt i en deckare var nytt för mig och det är inget överdrivet övernaturligt utan det kändes som historisk fakta som man har vävt in snyggt.

Läsa om händelser som händer mellan två olika tidsperioder var inget som gjorde att man tappade bort sig då det enligt min åsikt var snyggt uppdelat och väl genomtänkt.

Jag ser framemot att läsa nästa del när den kommer för jag måste bara veta vad som kommer att hända efter det spännande slutet.

Hennes ögon blå rekommenderar jag till er som gillar deckare och häxor/övernaturligt.
Året är 1671 och jakten på häxor rasar med full kraft i Sverige. Kirsti Martasdotter anklagas för häxeri, ett brott som hon fängslas och torteras för. Hon lyckas rymma och tar sig tillbaka till sitt hem i Lövaren.

År 2011 ser Raili fram emot en lugn sommar i sin stuga i Lövaren. Det blir inte alls som hon har tänkt sig. Något är inte som det ska runt sjön. Railis annars så lugna tillvaro tar sig en makaber vändning, så semestern visar sig snart bli en riktig skräcksommar.

I Hennes ögon blå får vi följa Kirsti och Raili i deras respektive tidsepoker, där 1600-talets brutala häxprocess ger konsekvenser för människorna på 2000-talet. Det som förenar dem är platsen, Lövaren. Jag har en förkärlek för böcker som väver ihop historiska händelser med nutid, ännu bättre kan det bli om det finns övernaturliga inslag.

Lisa Hågensen har ett lättsamt språk, bra dialoger som skapar trovärdighet och tillför mycket humor till berättelsen. Raili är en mästare på inre dialoger, hon är fantastiskt kvicktänkt med en skämtlystnad som får mig att skratta högt. Det är bra gjort att lyckas få in humor i en i övrigt grym och spännande thriller, och författarinnan klarar det med bravur. Den humoristiska kryddan i kombination med de två kvinnornas spännade berättelser, skapar ett bra tempo och ett driv, så det går inte annat än att bara sträckläsa boken!

Hennes ögon blå är en bok att rekommenera dig som uppskattar välskriven spänning med historiska och övernaturliga inslag, och inte har något emot ett gott skratt mellan raderna.