Giftmakerskan

The Lost Apothecary
Bok av Sarah Penner
En glömd historia. Ett hemligt kvinnligt nätverk. Ett arv av gift och hämnd. Nella driver ett undanskymt och lite annorlunda apotek i 1790-talets London - i största hemlighet hjälper hon kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Nella har bara två regler som måste följas: Giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste bokföras i apotekets liggare. I nutid hittar historikern Caroline Parcewell av en slump en ledtråd till den över tvåhundra år gamla historien. Vem var egentligen den beryktade och eftersökta giftmakerskan? Hade hon någon medhjälpare, och i så fall vem? Caroline börjar gräva i det förflutna och bit för bit tätnar mysteriet.
Det är alltid spännande att göra nya författarbekantskaper. Ibland kan det rentav vara lyckosamt också. Debutromaner har en tendens att vara alltför mastiga. Sarah Penners hennes debutroman Giftmakerskan visade sig vara en riktig lyckträff. Dessutom är den föredömligt lagom lång, under 300 sidor. I mars 2021 kom boken ut i Sverige, så jag unnade mig en ny, inbunden utgåva.

Boken består av två parallella berättelser, en i dåtidens London (slutet 1700-talet), en i nutiden, på samma plats. Nella driver ett apotek i 1790-talets London. Men det är inget vanligt apotek utan ett ställe dit kvinnor kan vända sig för att få hjälp att giftmörda män som behandlar dem illa. Nella har två regler: giftet får inte användas mot andra kvinnor och allt måste registreras i apotekets böcker. Till Nellas apotek kommer den tolvåriga Eliza – och stannar. Den nutida amerikanskan Caroline Parcewell är historiker och på besök i London för att fira bröllopsdag. Av en slump kommer hon över en medicinflaska med en björn på. Flaskan får henne att gräva i det förflutna och så småningom närmar hon sig sanningen om de så kallade apoteksmorden.

Det här är en mysig bok, trots att den handlar om mord. Tidsperspektiven skiftar mellan 1790-talet och nutid, men platsen är London. Såna romaner är alltdi bra. Det här är ingen direkt spänningsroman, utan jag skulle kategorisera den som en historisk kvinnoroman. Och såna gillar jag. Det blir väldigt lite om nutida Carolines knakande relation med maken James. Tack och lov! De väsentliga karaktärerna i den här boken är nämligen kvinnor, dåtidens och nutidens. Jag läser gärna mer i samma stil och av samma författare. En stark debut, sannerligen!

Mitt omdöme blir det högsta.
Jag fastnade direkt för den här boken, vilken utspelar sig under 1790-talets London och vars nutidshistoria handlar om Caroline som hittar en flaska på Themsens botten och börjar undersöka varifrån den kom. Jag tyckte att nutidshistorien kändes lite för svag och inte riktigt behövdes för bokens skull. Boken är relativt kort, inte ens 300 sidor, och språket flyter på bra. Den är spännande mest hela tiden, och trots att den beskriver miljön på ett vackert och tydligt sätt känns det inte långrandigt eller tjatigt på något sätt. Jag tycker tyvärr att boken tappar lite i slutet. Får inte riktigt ihop det, och när magi börjar komma in i bilden blev jag lite besviken. Men läsvärd, särskilt om man gillar historiska romaner. 4-.
Rekommenderas för den som gillar historiska romaner
En debut som heter duga!
Detta är nog en av de finaste böckerna jag sett på länge. Mjuk som sammet men förrädiskt blänkande.

Historikern Caroline går på "mudlarking" på Themsens strand när hon hittar en flaska med en björn på. Flaskan verkar vara väldigt gammal och Caroline börjar gräva i det förflutna för att ta reda på mer.

Parallellt får vi följa Nella som driver ett lite annorlunda apotek i 1790-talets London. Apoteket ligger undanskymt och hon hjälper kvinnor att giftmörda de män som behandlar dem illa. Allt sker i största hemlighet och allt registreras i apotekets böcker.

Vilken härlig bok! Giftmakerskan är en riktig bladvändare, en sån där bok som man helst inte vill lägga ifrån sig. Det är en spännande, välskriven och lättläst bok.

Sarah Penner har verkligen fått till mixen av nutid och dåtid, sättet som historierna vävs ihop på. Jag tror mig ana en ny stjärna på författarhimmeln som jag gärna läser mer av.
- Visa kortare text
En riktig bladvändare. Den utspelar sig 1690 och nutid. Den utspelar sig i london vid themsen. 1690 jobbade en kvinna med olika medeciner eller örtblandningar för att bla få bort oönskade foster män som gjort kvinnor illa. Så man får följa hennes liv samt så får man följa en kvinna som ska åka från USA och fira sin tioåriga bröllopsdag. Men samma vecka så får hon reda på att maken har en affär så hon åker till London ensam och där hittar hon en blå flaska som hon kommer fram till att den är nog från1690. Så där möts dåtid med nutid ! Historien är underbar och händelser som sker är underhållande
Giftmakerskan lockade mig med sitt otroligt vackra omslag och den lät så bra och spännande och levde den upp till mina förväntningar? Absolut! Jag tyckte att Giftmakerskan var riktigt bra!

Boken tog tag i mig direkt och sedan kunde jag knappt sluta läsa då det var så intressant och spännande! Detta är helt klart en bladvändare.
Handlingen bjöd på som sagt mycket spänning men också intriger och ett kärleksliv som det är en hel del trubbel i.
Jag tyckte att dåtiden och nutiden vävdes skickligt samman och det var så intressant att få veta mer om giftmakerskan i dåtiden.
Vi får följa tre kvinnor, unga Eliza, Nelly och Caroline. Jag hade gärna läst mer om Nelly och den unga Eliza även om jag tyckte om att läsa om Caroline också.

Jag håller tummarna för att författaren kommer skriva något mer historiskt mysterium!

Giftmakerskan bjöd på en helt förtrollade läsning där jag bara ville fortsätta att läsa! Rekommenderas varmt!
Sarah knockade mig fullständigt med sin debutroman om Nella, Eliza och Caroline.
Jag var försiktigt optimistisk av den vackra utsidan (älskar utsidan!) - men som vi alla vet är utsidan inte allt.
Insidan tog mig sedan med storm och jag läste ut boken på en dag.
Sarah målande språk om både historiska och nutida London gör att jag bär med mig bilder av alla de platser och händelser som skedde i boken.
De tre livshistorierna som spänner över 230 år är så skickligt sammanvävda och det enda jag kan känna är att jag vill veta mer samt att boken tog slut allt för snabbt.
Jag hade kunnat förlora mig i Giftmakerskan värld några hundra sidor till.

Jag hoppas så innerligt att Sarah kommer med en fortsättning samt fler historia skildringar.

En fullständigt ljuvlig bok - både på utsidan och insidan.
Jag tyckte att denna bok var fantastisk, både språk och hur författaren väver in historien i nutid. Hoppas på en uppföljare!
Giftmakerskan är en fantastisk debutroman där läsaren får följa tre starka och modiga kvinnor! Två som lever i slutet på 1700-talet och en i nutid. Sakta men säkert binds berättelserna samman på ett skickligt sätt. Det är sträckläsningsvarning på den här boken.
Hade förväntat mig en liiite giftigare historia, lite mer död men historien är riktigt bra. Gillar parallellen mellan årtalen.
Med vackert språk och stor inlevelse berättar Sarah Penner om två kvinnors liv, 230 år ifrån varandra. En historiker som ifrågasätter sina livsval och en giftmörderska.
Deras berättelser vävs samman och nystas upp alltmer med tiden och jag njuter av spänningen varenda sekund.

Giftmakerskan väcker många tankar om vad som är rätt, vad som är fel, vad som är något däremellan. Och hur våra val bygger det liv vi lever. Hur mycket kan vi offra av oss själva innan vi blivit någon helt annan?

Jag älskade att få följa utvecklingen i Nellas och Carolines berättelser, i denna bok som tog slut alldeles för fort. Premissen med hemlighetsmakeri, hämnd och dold historia är verkligen ett lyckat recept för gruvlig underhållning. Den är helt enkelt underbar! Läs den!
Hoppar mellan slutet av 1700 talet & nutid  vilket jag gillar.  Skapar en spännande röd tråd genom historien. Gillar denna stilen den är skriven på.
En kvinna som hjälper andra kvinnor att slippa sina män/plågoandar, med gift. Lite makabert dock. Men också något hålla-ihop-som-kvinnor-feeling.
Där är mycke underliggande sorg som gjort att dom hamnat där de hamnat.
En spännande bok som är som ett historiskt mysterie, sett från den nytida karaktären.
Gillar twisten som man inte hade en aning om.
Sen som extra bonus--wow vilket vackert bokomslag. Love it
                    🔴🟠🟡🟡🟠🔴
"Intressant kille, men inte tillräckligt för att räcka hela vägen"
Det är en bok som innehåller det mesta man kan önska sig. Den har trubbel i kärlekslivet, den har en bra intrig och den är, om vi nu ska vara klyschiga, en bladvändare.

Allt från miljöbeskrivningar till gestaltningar är briljanta och vi bjuds på mycket intressanta relationer.
Sarah väver samman sina tre karaktärers olika berättelser såväl i nutid som i dåtid på ett mycket skickligt och spännande sätt.

Jag hoppas och önskar att det Caroline kommer tillbaka med nya intressanta historiska mysterier?
Jag har både läst men även lyssnat på boken då den inte gick att lägga i från sig. När en bok fyller det kriteriet så får den alltid omdöme 5/5 av mig.

En stark debut som lovar så mycket mer inför framtida böcker av Sarah. Spänning, intriger och ett och annat mord...Det är grejer det!
Caroline reser ensam till London efter att det uppdagats att hennes man varit otrogen. Efter att ha hittat en gammal flaska med en björn på börjar hon söka efter vart flaskan kommer ifrån. En bra story som väver samman nutid och historia.
Alltså!! Jag är svag för vackra omslag och har en förkärlek för historiska romaner. Gärna en berättelse där dåtid och nutid vävs samman. Giftmakerskan gör just detta, den låter nutid och dåtid mötas i en spännande historia och förpackar den i det vackraste av omslag. Ett konstverk som låter mig njuta till fullo. Den här boken hade mig verkligen at hello.

Boken är författarens debutroman och jag är mäkta imponerad. Storyn, karaktärerna, miljön, relationerna, språket. Ja, det är full kanna vi snackar här.
Giftmakerskan får med andra ord ☕☕☕☕☕ och en rejäl 🍰 för det grymt snygga omslaget, inte att betrakta som annat än ett konstverk.