Dotterns berättelse

La hija olvidada
Armando Lucas Correa
Under andra världskriget tvingas Amanda fly med sina två döttrar från Nazityskland. När hon kommer fram till byn Haute-Vienne har hon mist en dotter längs vägen. Tillsammans med den andra dottern sätts hon i koncentrationsläger. Flera år senare, i en helt annan del av världen, mottar Elise ett flertal brev från en okänd kvinna. Hemligheter från de senaste åren kommer upp i dagsljuset. Breven är från Elises mor. Mindre

Under andra världskriget tvingas Amanda fly med sina två döttrar från Nazityskland. När Mer

9 utgåvor
Välj utgåva
Dotterns berättelseSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177990925
Dotterns berättelseSvenska - E-bok
ISBN: 9789177990932
The Daughter's TaleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781501187933
Dotterns berättelseSvenska - Pocket
ISBN: 9789177991618
Dotterns berättelseSvenska - Pocket
ISBN: 9789177991649
The Daughter's TaleEngelska - Okänt
ISBN: 9781471184253
The Daughter's TaleEngelska - Inbunden
ISBN: 9781643584836
Det här är en bok om en mors kamp för sina döttrars liv under andra världskriget. Amanda lever i Berlin tillsammans med sin man Julius. Där driver hon sin älskade bokhandel som har gått i arv från hennes pappa. Julius arbetar som hjärtläkare och är en av landets allra bästa inom sitt område.

Amanda och Julius får tillsammans två döttrar, samtidigt som nazisterna går allt hårdare fram. Hakkors och SS-bindlar på armarna blir allt vanligare i staden. Amanda och hennes familj är judar och de börjar se hur allt fler runt omkring dem försvinner och aldrig mer kommer tillbaka. Till slut invaderas Amandas bokhandel och alla hennes älskade böcker bärs ut för att brännas på ett av alla bokbålen.

När Julius en dag inte kommer tillbaka från jobbet börjar Amanda inse att hon måste försöka rädda sina döttrar från det som är på väg att hända. Hon flyr till en gammal vän i Haute-Vienne men väl framme har hon bara sin yngsta dotter kvar.

Man får sedan följa moderns fortsatta kamp när hon och dottern slutligen hamnar i ett koncentrationsläger. Dottern Lina lyckas komma ut från lägret med hjälp av sin mor men hennes kamp är långt ifrån över. Hon får vara med om fruktansvärda händelser och tampas med känslan av att detta inte är hennes liv att leva.

Boken är fängslande och väldigt beskrivande. Författaren har verkligen lyckats beskriva det fasansfulla som den här familjen tvingades att genomlida. Såväl känslor som händelser och miljöer är väl beskrivna vilket gör att man som läsare lätt kan få en förståelse över vad som sker i boken och man lider med familjen samtidigt som man beundrar moderns lugn och beslutsamhet.

Jag skulle rekommendera boken till vuxna läsare, då språket i boken är mer vuxet. Sedan skulle jag rekommendera boken till de som är intresserade av att läsa böcker som skildrar andra världskriget, för det gör denna bok mycket bra. Det som var mindre bra med boken var att det ibland gjordes långa utsvävningar och det var emellanåt svårt att hänga med i vad som var en sidoberättelse och vad som var den riktiga berättelsen.