Skärmhjärnan

Bok av Anders Hansen
"Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda" av Anders Hansen handlar om hur den digitala livsstilen påverkar våra hjärnor negativt. Hjärnan är inte byggd för att hantera dessa mängder av information och intryck. Detta leder till ökad stress och psykisk ohälsa.
Så viktig bok, läs den!
Oj, oj, oj, snacka om tankeställare. Jag vet ju att många har svårt att vara utan sin mobil, men att hjärnan får dopaminkickar när vi klickar och surfar visste jag inte. Jag hade heller ingen aning om att mobilen försämrar både inlärning och minnet.

Vår hjärna är i osynk med vår tid! Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna och vårt mående. Vi får allt svårare att fokusera, vi sover dåligt, vi umgås allt mindre med varandra IRL, vi är avundsjuka på varandras upplevelser på sociala medier - och vi blir allt mindre empatiska. Den psykiska ohälsan håller på att blir ett stort hälsohot.

Skärmhjärnan är som en psykologiskt thriller men med den lilla skillnaden att den är sann, den har heller inte något lyckligt slut. Man blir ju faktiskt lite rädd när man läser den. Samtidigt känns det inte ett dugg konstigt när man får "bakgrunden" till hur vår hjärna är konstruerad och hur den funkar.

Anders Hansen förklarar på ett enkelt sätt hur vår hjärna funkar och hur den inte är anpassad till vår moderna livsstil. Han gör många och bra liknelser mellan våra jagande och samlande förfäder och hur våra liv ser ut idag. Detta är en riktigt bra bok!
- Visa kortare text
Anders Hansen skriver om hur sociala medier och en digital livsstil påverkar vår mentala hälsa och vilka konsekvenser det har att alltid vara uppkopplad.
Den här borde nog alla läsa som hanterar sociala medier och absolut alla föräldrar.

Det finns många bra förklaringar hur och varför sociala medier är så bra på att hacka sig in i hjärnans belöningssystem. Varför vi tillbringer allt mer tid framför alla slags skärmar.

Bara de senaste tre generationer känner en någorlunda tekniserad värld, bara 1 känner inget annat en smartphone och sociala medier. Hjärnan hänger inte med.
Hundratals små dopaminstöt varje dag genom att vi tar mobilen i handen.
Hjärnan älskar skvaller, nyheter och också ovissa utgång. Det drev oss fram, motiverade. Och det var livsviktig att veta vem som kanske skulle vilja ha ihjäl oss.
Men nu gör allt överflöd, allt som händer hela tiden, allt man kanske missar, alla push upp meddelanden osv oss stressade. Såpass, att tonåringer kollar sin mobil en eller fler gånger PÅ NATTEN också. Vi sover sämre och vi tävlar mot hela världen i alla discipliner, alltid finns någon smartare, vackrare, vältränade, framgångsrikare med väluppfostrade barn och fina hus.
Men är vi lyckligare då? Nej, långt ifrån. Att permanent jämföra oss hjälper absolut inte välmåendet på traven - vi mår faktiskt mycket bättre när vi avstår mobilen

Och en till viktig budskap, kanske den viktigaste med tanke på våra barn - om vi missar att umgås face to face utvecklas vår förmåga till empati och förmågan att kunna inleva oss i hur andra har det INTE tillräckligt.
Rekommenderas för den som är intresserad av psykologi
En viktig bok där Anders Hansen drar paralleller mellan vår digitala livsstil och psykiskohälsa på ett nästan skämmande vis! Han förklarar pedagogiskt hur vår hjärna är skapad för en helt annan tid än den vi lever i idag med Facebook, Instagram, Snapchat och alla andra sociala medier samt hur dessa påverkar vår hjärna.
Hansen har ett klokt och sunt sätt att se på skärmar, och han förklarar på ett pedagogiskt och bra sätt vilka faror det finns med skärmar. Utan att för den skull komma med pekpinnar och moralkakor. Han har sota kunskaper om hjärnan och kan förmedla det på ett lättillgängligt vis.

Mest skrämmande är kanske att se hur det påverkar våra barn och unga, när hjärnan utvecklas som mest. Bra bok som jag rekommenderar starkt!

Han har även skrivit en kortare version av Skärmhjärnan.
Rekommenderas för den som vill minska skärmtiden
Mycket intressant fakta skrivs fram på ett sätt som är lätt för läsaren att följa med i. Många tänkvärda poänger som får en att fundera över ens vanor och beteenden.
Anders Hansens förra bok, Hjärnstark, blev en storsäljare när den kom ut för några år sedan och det är väl ingen vild gissning att hans nya populärvetenskapliga bok, Skärmhjärnan, också kommer att bli en försäljningssuccé. Den här gången beskriver han hur vår hjärna är konstruerad för ett jägar-samlarsamhälle och därför hamnar i osynk med dagens digitala värld med en helt annan form av stress och ett mer stillasittande liv med mindre sömn.

Det som gör boken Skärmhjärnan så värd att läsa, är att den inte bara är högaktuell och enormt intressant, utan också väldigt välskriven. Anders Hansen har en förmåga att kunna beskriva avancerade och komplexa forskningsresultat på ett relevant och enkelt sätt. Förutom att han själv är överläkare i psykiatri vittnar källförteckningen om att han är påläst i det ämne han skriver om. Han beskriver på ett lättfattligt sätt inte bara att dagens samhälle kan leda till att vi upplever stress, ångest och depression, utan förklarar också varför. Han berättar om hur mobilen blivit vår nya drog och hur den kan påverka vår psykiska hälsa och vår sömn.

Jag har trott att det är pengar, mat, bekräftelse, sex och nya upplevelser som sätter igång vårt belöningssystem i hjärnan, men enligt Anders Hansen är det förväntan om detta som sätter igång det. Han beskriver hur vi klickar runt i digitala medier och hur vi verkar gilla nästa sida betydligt mer än den vi just är inne på. Belöningssystemet går igång av att vi förväntar oss något intressant och spännande på nästa sida. Det skulle i så fall förklara varför man så lätt glömmer tid och rum och fastnar mycket längre tid på sociala medier än man tänkt.

För mig var det en ögonöppnare att läsa att den främre delen av vår hjärna inte är tillräckligt utvecklad förrän i 25-30-årsåldern. Och det är just den delen som reglerar vårt risktagande och vårt belöningssystem. Det innebär att barn och ungdomar har mycket svårare än vi vuxna att styra mobiltelefonanvändandet, eftersom deras hjärna ännu inte är fullt utvecklad för att kunna avstå från sådant som får dem att må bra för stunden, som att hela tiden använda mobiltelefonen. Vi har väl alla upplevt hur våra egna och/eller andras barn reagerat förvånansvärt kraftfullt när mobiltelefonen tagits ifrån dem, eller när begränsning av skärmanvändandet kommit på tal. Orsaken är den ännu outvecklade frontalloben bakom pannan, den som bromsar impulser.

Ni vet hur det ofta är med forskning; vissa resultat pekar åt ett håll och andra åt ett helt annat. Så är det också med forskning om hur vi påverkas av det digitala samhället. Anders Hansen påpekar att man skall vara medveten om att det är just så, och att vissa faktiskt mår bättre och upplever ett ökat stöd genom till exempel sociala medier, men att det finns andra grupper som tycks påverkas väldigt negativt. Särskilt passiva användare som bara tittar på andras bilder och läser andras inlägg, och aldrig lägger upp något själv och inte heller deltar i diskussioner, verkar må sämre än de som är mer aktiva.

Sammantaget ger Skärmhjärnan ett bra underlag för beslut om hur man bör förhålla sig till sitt eget skärmanvändande och hur man som förälder bör förhålla sig till barnens och ungdomarnas användning av mobiler och surfplattor. Anders Hansen rekommenderar exempelvis att barn behöver röra på sig minst en timme varje dag, sova mellan nio och elva timmar och använda mobiltelefonen max två timmar per dag, och i boken motiverar han väldigt väl varför.

Bloggen Justnujusthar
"Skärmhjärnan : hur en hjärna i osynk med sin tid kan göra oss stressade, deprimerade och ångestfyllda" av Anders Hansen är en tankeväckande bok om psykisk ohälsa. Den handlar om hur digitaliseringen och den ständiga uppkopplingen medför stress. Hjärnan är inte skapad för det konstanta informationsflödet som den digitala livsstilen medför.

Denna bok sätter fingret på ett av den moderna livsstilens största problem - skärmtiden. Det finns fortfarande relativt lite forskning kring ämnet, men med mer kunskap om hur hjärnan fungerar så inser man snabbt att det inte är bra att utsätta sig själv och sin hjärna för så mycket tid vid datorn och telefonen som vi gör idag. Mycket välskriven bok som ger flera aha-upplevelser.