Det sista brevet : roman

Postscript
Bok av Cecelia Ahern
Det här är den efterlängtade uppföljaren till succéromanen P.S. I Love You. Sju år har förflutit sedan Hollys man dog, och det har gått nästan lika lång tid sedan hon läste hans gripande avskedsbrev där han uppmanade henne att gå vidare med sitt liv. Holly har på många sätt lämnat det gamla bakom sig, men en dag gör det förflutna sig påmint då en klubb plötsligt kontaktar henne.
Uppföljaren till PS.Jag älskar dig utspelas några år senare. Holly är med i en podd där hon berättar om breven som hon fick efter Gerrys död. Kort därefter börjar några söka upp och stalka henne. De vill ha hennes hjälp och vill att hon ska vara med i en PS jag älskar dig klubb. Hur kommer det påverka Holly och har hon kunnat gå vidare från Gerry eller är hon fast i det hon en gång hade?
Cecilia Ahern har skrivit en uppföljare till succéboken PS. Jag älskar dig. Den nya boken heter ”Det sista brevet”. Holly blir övertalad att vara med i en podd och berätta om de brev hennes man Gerry skrev till henne för att läsas efter hans död. Ett par dagar efter att podden sänts blir kontaktad av en kvinna som vill att Holly ska hjälpa andra i samma situation. Det visar sig att kvinnan startat en klubb som heter Ps. Jag älskar dig. Holly tvekar först, hon vill inte bli påmind om tiden efter att Gerry gått bort. Det har gått sju år och Holly har gått vidare och har inlett en ny relation och försöker skapa en annan framtid. Men till slut tar nyfikenheten över och hon deltar i ett möte med klubben. Hon blir berörd av de fyra udda medlemmarnas öden och deras önskan att sprida glädje efter sin död. De har alla fått en dödsdom och har olika lång tid kvar att leva. De vill ha Hollys hjälp att sprida deras brev efter sin död. Hon kan inte säga nej. Men hur går det ihop med hennes nya relation? Är den stark nog att hålla för detta? Om man bara sett filmen och inte läst boken den bygger på så kan denna bok verka konstig. Filmen och boken skiljer sig åt på många sätt. Både var Holly och Gerry bodde, hur de träffades, brevens innehåll osv. Men oavsett så är denna nya bok lika välskriven med en fängslande historia. Jag kan rekommendera att ha näsdukar nära till hands vid läsning. Det är många sorgliga men fina avsnitt varvat med dråpliga och roliga scener. Jag blir mest berörd av tonårsflickan Ginika och hur hon kämpar för att skriva ett brev till hennes halvårs gamla dotter Jewel så att hon ska minnas sin mamma när hon blir äldre. Men det finns flera andra fina karaktärsbeskrivningar som även de får tårarna att rinna.
Bokrecension och recensionsexemplar: Det sista brevet av Cecelia Ahern

Handling: Den efterlängtade uppföljaren till succéromanen PS. Jag älskar dig är här! Vi fortsätter följa Holly Kennedys resa efter makes död. I det sista brevet följer vi en sju år äldre Holly Kennedy. Ungefär sex år sedan läste hon Gerrys sista brev, ett brev som uppmuntrade henne till att våga släppa taget och gå vidare. Holly har funnit kärleken på nytt, en man som heter Gabriel. En dag söks hon upp av en äldre dam. Holly får reda på att en grupp människor har skapats, med inspiration från Gerry’s brev, PS. Jag älskar dig-klubben. Holly bestämmer sig för att hjälpa de som är medlemmar i gruppen för att kunna ta ett sista avslut innan de lämnar jorden.

Recension: Jag blir alltid så spänd varje gång det kommer en uppföljare efter en otrolig bra första bok, då jag inte vet om den kommer att hålla första bokens mått. Ack vad fel jag hade! Boken var otrolig fin och bra. Jag blev förtjust i författarens språk, från start till slut. Det var även otroligt roligt att få möta de gamla karaktärerna igen och även möta nya. En bra kombination av det gamla och det nya. De nya karaktärerna i boken visar otroligt mycket känslor, så som sorgsna och glada känslor. En perfekt mix av känslor helt enkelt. Miljöbeskrivningen är även fenomenal. En miljö som fångar upp berättelsen extra mycket. Det jag även uppskattade var att författaren tog upp scener med Gerry och Holly som inte tidigare har skrivits om. Scener som handlar om Gerrys sista dagar innan han dog, dagar under tonåren och dagar under deras gemensamma liv. Denna bok är en bok där Holly förbereder sig att släppa taget men även hålla det goda i minnet. Boken kan även läsas för sig själv då du kommer förstå vad berättelsen handlar om. Jag rekommenderar boken starkt för alla som älskar kärlek, utveckling och mod.

Boken får: 4/5 stjärnor
Författare: Cecelia Ahern
Förlag: Bazar Förlag @bazarforlag
GoodReads: ArbereshaSabani
Instagram: @wandersinbookland

Tack för recensionsexemplaret Bazar Förlag!

#detsistabrevet #ceceliaahern #bazarförlag #postcript #bok
Jag gillade "PS. I love you" när den släpptes och blev glad när jag nu rätt många år senare fick fortsätta läsa om Holly. Med den nybildade "PS. I love you"-klubben så kastas Holly tillbaka till tiden efter Gerrys död då hon fick breven från honom, och får tänka tillbaka på hur det påverkade henne då och efteråt.
Varm och hoppfull roman som jag blev mycket berörd av. Den tar upp många ämnen som kärlek, relationer, svek, hopp, nya möjligheter, döden och livet efter för närstående. Den är utvecklande och tankeväckande. En fin och mysig bok som jag inte ville att den skulle ta slut.
Jag blev så glad när jag fick veta att Ahern skrivit uppföljare till boken "P.S Jag älskar dig"! Jag har saknat karaktärerna och det var trevligt att möta de igen i den här boken.
Denna bok, "Det sista brevet" är en på sina ställen tung och sorglig men också en fin berättelse som handlar om rädsla att möta framtiden utan att svika det som varit. Om att möta något man lämnat bakom sig och att se på detta på nya sätt.
Uppföljare till PS. Jag älskar dig.

Det har gått sju år sedan Hollys man Gerry dog, och sex år sedan sista brevet, där han bad henne att gå vidare.

Det var inte lätt att gå vidare, men Holly har hittat kärleken igen.

Holly blir inbjuden att gästa en podd, och går då veta att det finns en grupp som kallar sig PS. Jag älskar dig. Ingenting blir längre sig likt.

Gruppen PS. Jag älskar dig består av människor som alla är obotligt sjuka, och som vill lämna något efter sig.

De vill ha hjälp av Holly, men hon är inte så pigg på att dras tillbaka till alla jobbiga minnen, som hon försökt lägga bakom sig.

Åh vilken bok. Det gick inte att lägga den ifrån sig. Den är så gripande och fin, men även sorglig. Var beredd med näsdukar, för tårarna rinner.

Man berörs verkligen av karaktärerna som är så underbara.Tycker verkligen om de alla.

Trots det sorgliga finns här mycket glädje och skratt.

Även om du inte läst första boken går det att läsa denna.
En fin uppföljare till boken PS jag älskar dig som jag tyckte så mycket om. I denna bok har det gått 7 år sen som Hollys man dött alldeles för tidigt.
Jag läste P.S I love you när den släpptes på svenska för ett antal år sedan. Jag gillade den och blev väldigt berörd av den hjärtknipande historien. Efter sen jag läst boken har jag såklart också sett filmen som spelats in, den var också bra. Jag blev glad när jag såg att författaren efter så många år plötsligt har skrivit en fristående fortsättning på den förra boken. För nog har jag undrat hur det har gått för Holly, skulle hon klara av att gå vidare.?
I det sista brevet har det nu gått sju år sedan Hollys man dog. Hon har en pojkvän, jobbar i en butik hos sin syster och har det egentligen ganska bra. Tills hon dras in i Ps. Jag älskar dig klubben och alla minnen kommer tillbaka.
Jag tror jag hade lite för höga förväntningar på den här boken. Jag hoppades att den skulle vara lika bra som den förra men jag tycker inte riktigt att den lever upp till den nivån. Det är en berättelse som underhåller och jag blir till viss del berörd av den. Men ibland känns det som historien bara står still och stampar utan att det händer så mycket, den kommer inte riktigt framåt utan blir istället lite seg. Men sen mot den senare delen av boken tycker jag den tar sig igen och blir bra. Även om boken inte blev en megahit för mig så är jag ändå glad att jag läste den, för nu vet jag hur det gick för Holly och jag gillar hur författaren knöt ihop säcken till slut, det blev ett bra slut på det hela!