De rättslösa

Bok av Malin Thunberg Schunke
När några unga utländska säsongsarbetare försvinner på den italienska landsbygden startas en internationell utredningsgrupp med Ester Edh och Fabia Moretti i spetsen. Spåren leder till en enslig gård ägd av en välkänd maffialedare och den karismatiske polisen Corrado Sanna fattar det kontroversiella beslutet att skicka dit en undercoveragent. Bakom en mur av tystnad uppdagas sakta en verksamhet präglad av grymhet och en farlig katt-och-råtta-lek börjar, med ett brottssyndikat som inte tycks ha något att förlora. Samtidigt, på en ort inte långt därifrån, bor en mamma som varje natt skickar ut sin lille pojke på ett uppdrag som kommer att få ödesdigra konsekvenser. I Stockholm dras Esther Edh in allt djupare i det laddade förhållandet med sin älskare. Men Johnny följer en ondskefull plan som snabbt utvecklar sig till ett hot, även för Esther. De rättslösa är en berättelse om ett cyniskt spel där människor skoningslöst offras. Där en europeisk rättskipning ställs mot brottslingar som inte skyr några medel för att nå profit. Och om hur det är att stå helt utanför samhällets skydd och vara rättslös. Romanen är den andra fristående delen i serien om Esther Edh och Fabia Moretti och deras kamp mot internationell brottslighet. Malin Thunberg Schunke är docent i straffrätt och har arbetat som åklagare. Hon är född i Skövde men bor i Hannover och på Sardinien med sin familj. Det här är hennes andra roman. Den första, Ett högre syfte belönades med Svenska deckarakademins debutantpris.
”De rättslösa” är en välskriven roman som känns som en blandning av reportagebok, fiktion och deckare. Det ÄR ingen reportagebok alltså, men allt är ändå inte fiktion. Jag var övertygad om att jag hade läst den första fristående delen (”Ett högre syfte”), men insåg efter ett tag att jag inte alls hade gjort det. Kanske bidrog det till att jag upplevde viss förvirring kring alla personer och hade svårt att hålla reda på dem? Oavsett så är det en lättläst spännande roman om modernt slaveri, om olagliga kemikalier och internationell organiserad brottslighet. Det märks tydligt att författaren är kunnig (docent i straffrätt, hello!) och väl insatt.
”De rättslösa” är Malin Thunberg Schunkes uppföljare till boken ”Ett högre syfte”. Vi får återigen träffa svenska Esther Edh och hennes italienska chef Fabia Moretti på Eurojust i Haag. Den här gången arbetar de tillsammans med en internationell grupp för att försöka lösa ett fall med några utländska säsongsarbetare som försvunnit spårlöst från en gård i Italien. De skickar in en undercoveragent som snabbt upptäcker vilken fruktansvärd arbetsmiljö som dessa säsongsarbetare får utstå. Men när han undersöker gården lite närmare upptäcker han ännu värre saker som händer i skydd av nattens mörker.

”De rättslösa” är en spännande och hemsk bok som gör att man verkligen kommer skölja sina grönsaker och frukt ordentligt framöver. Den tar upp det moderna slaveriet som fortfarande pågår på gårdar runt om i Europa. Säsongsarbetare som skoningslöst offras för att man ska tjäna så mycket pengar som möjligt. Malin har skrivit en intressant och trovärdig historia om hur saker och ting inte alltid är så bra som de verkar på ytan. ”De rättslösa” är en fristående fortsättning men jag rekommenderar att läsa ”Ett högre syfte” först för att lära känna Esther och Fabia bättre och hänga med lättare i det som händer dem privat i denna bok.
Ytterligare en otroligt bra och välskriven thriller. Precis som den första Ett högre syfte tar hon oss med på en hissnande färd. Här är det spänning från första till sista sidan.
Den här historien är även en väckarklocka på vad som händer ute i samhället. Utnyttjade av arbetskraft men även hur människor skoningslöst offras för pengarnas skull. De olika parallellhandlingarna är intressanta fast på ett mycket skrämmande och på ett obehaglig sätt. Jag frågar mig saker detta i verkligheten. Och mitt svar är nog tyvärr, säkert oftare än vad man tror.
Trots tungt ämne så tycker jag att Malin lyckas få med mig som läser på ett briljant sätt. Mycket tack vare att boken har rappa korta och lättlästa kapitel och en hållbar story. Det märks att hon är påläst och att det ligger mycket research bakom, hög trovärdighet genomsyrar det hela
Malin har även en oerhörd förmåga att på ett makalöst sätt knyta i hop alla trådar och det utan att hamna i någon svacka. Lysande!

Jag har fortfarande ett stort minus för mig, samma minus som jag upplevde i förra boken. Ett för stort persongalleri, jag tycker det blir jobbigt att hålla ordning på alla namn.
”De rättslösa” är den andra fristående delen i serien om Esther Edh och Fabia Moretti på Eurojust och deras kamp mot internationell brottslighet.

När några unga utländska säsongsarbetare försvinner på den italienska landsbygden startas en internationell utredningsgrupp med Ester och Fabia i spetsen. Spåren leder till en enslig gård ägd av en välkänd maffialedare och den karismatiske polisen Corrado Sanna fattar det kontroversiella beslutet att skicka dit en undercoveragent. Samtidigt, på en ort inte långt därifrån, bor en mamma som varje natt skickar ut sin lille pojke på ett uppdrag som kommer att få ödesdigra konsekvenser.
I Stockholm dras Esther Edh in allt djupare i det laddade förhållandet med sin älskare Johnny. Men Johnny följer en ondskefull plan som snabbt utvecklar sig till ett hot, även för Esther.

”De rättslösa” är en spännande och otäck berättelse om maktspel, juridik och människooffer. Det är en välskriven bok där bokens handling är intressant och nytänkande. Boken har ett bra flöde med lagom långa kapitel.
En brottsmålsroman som samtidigt behandlar camorran, miljögifter, sjuka barn och de anställda inom Eurojurist blev rätt mycket att hålla reda på, på ganska få sidor. Det blir som om man ögnar igenom en rapport efter det som är mest intressant för stunden.
Författaren klarar dock att hålla ihop boken från Stockholm till skumma tomatodlingar i Italien.
Det är mycket roligt att återse radarparet Fabia Moretti och Esther Edh på Eurojust i Haag. De är väldigt olika, färgstarka på olika sätt, men samarbetar bra mot brottsligheten i Europa.
Denna gång är det ett par gästarbetare som har försvunnit och utredningen riktar in sig på några fruktodlingar som kanske är styrda av maffian i Italien.
Jag uppskattar mycket samhällskritiken, blottandet av den ekonomiska girigheten, mänskliga tillkortakommanden och att allt sker över statsgränserna, allt är beskrivet mycket trovärdigt. Fast allra mest är det en välskriven spänningsroman, författaren Malin Thunberg-Schunke vet vad hon skriver om.
"De rättslösa" är den fristående uppföljaren till Malin Thunberg Schunkes prisade debutroman "Ett högre syfte". Även nu får vi följa Fabia Moretti och Esther Edh med flera på Eurojust. Den här gången handlar det om gästarbetare som försvunnit spårlöst från en jordbruksanläggning i trakten av Neapel.
Det är välskrivet, spännande - och mycket Italien.
De rättslösa är Malin Thunberg Schunkes andra spänningsroman om Esther Edh och Fabia Moretti som jobbar vid internationella Eurojust. Unga gästarbetare som kommer från Europas fattigaste länder utnyttjas och i blickfånget finns en italiensk tomatodling där flera unga män tycks ha försvunnit. Ägaren har kopplingar till maffian och man beslutar att låta en polis under täckmantel söka jobb på grönsaksodlingen. Det som avslöjas i form av korruption, brott mot regelverk och en form av modernt slaveri går bortom allt medarbetarna på Eurojust har kunnat föreställa sig. Men att infiltrera verksamheten är heller inte ofarligt då enorma penningvärden står på spel för ägarna.

I De rättslösa visar Malin Thunberg Schunke återigen vilken fenomenal utgångspunkt Eurojust är för en modern internationell thriller. Esther Edh och Fabia Moretti kan på ett trovärdigt sätt bli involverade i ärenden med spännvidd över hela kontinenten. Vi närmar oss sakta men säkert karaktärernas inre i den här boken, de växer och blir allt mer livskraftiga. Men det finns också en bihistoria med koppling till Esthers privatliv som skaver och den lämnas som en smått enerverande följetong. Kanske konkurrerar den ibland väl mycket med den här bokens huvudintrig.

De teman som boken bygger på känns relevanta och skrämmande realistiska. Tomatodlingen som sätts i fokus fuskar med det mesta, från att använda giftiga bekämpningsmedel på grönsaker som säljs som ekologiska till de odrägliga förhållanden som arbetskraften tvingas leva under. De rättslösa är en spänningskryddad ögonöppnare som utmanar och manar till eftertanke kring saker som pågår i vår samtid, mitt framför våra ögon. Det är just den kombinationen av obehagliga sanningar och smart skriven underhållning som gör Malin Thunberg Schunkes böcker så väldigt bra.