Flickebarn nr 291

Bok av Ninni Schulman
Ninni Schulman är en firad deckarförfattare men inom henne ryms ett mörker. Efter sju framgångsrika spänningsromaner kommer nu en hudlös självbiografisk roman. Ninni Schulman befinner sig på botten efter en uppslitande skilsmässa. I samtalen med sin terapeut inser hon att hon måste ta itu med de barndomsupplevelser som har format henne, och hon beställer fram sina gamla sjukhusjournaler. Född med en ryggskada som hotade att ta hennes liv genomlevde Ninni en uppväxt präglad av sjukhusvistelser, ensamhet och utanförskap. Vad gör det med ett barn att skiljas från sina föräldrar och alltid känna sig annorlunda? Och hur gör man för att våga tro på att man är värd att bli älskad just så som man är? Ninni Schulman är född 1972 och uppvuxen i bruksorten Lesjöfors i Värmland. Hon bor i dag i Stockholm med sina två barn. Hon har tidigare skrivit sex böcker i den bästsäljande Hagfors-serien om journalisten Magdalena Hansson och en psykologisk spänningsroman. Hennes böcker har sammanlagt sålt i fler än 1 miljon exemplar. Nu firar hon tioårsjubileum som författare genom att ge ut den självbiografiska romanen Flickebarn nr 291.
En mycket stark självbiografisk bok. När författaren skiljer sig hamnar hon i en livskris och på psyket och hon inser att hon kanske måste ta itu med vad som hände när hon var liten. Hon föddes med bland annat en allvarlig ryggskada och låg länge på sjukhus och opererades och genomgick smärtsamma behandlingar under många år. Under en tid när föräldrar inte fick vara närvarande på samma sätt som de är idag. Detta har naturligtvis traumatiserat författaren. Vi får följa med i olika barn- och ungdomsminnen varvat med nutudiden.
Det är en relativt tunn bok (220 sidor) men innehåller så mycket. Det är utlämnande gripande, hudlöst berättat och Schulman väjer egentligen inte för några känslor eller saker som hon tidigare skämts för och det ska vi som läsare vara glada över. Det är tungt men samtidigt viktigt att vi pratar om psykisk ohälsa och annat som är svårt. Detta är en bok som jag kommer bära med mig länge.
Det här är Ninni Schulmans självbiografi, en naken, ärlig, berörande bok.
Ninni föddes med en svår ryggskada, skolios. Detta gjorde att hon som barn och under sin uppväxt tillbringade mycket tid på sjukhus. Hon berättar om den här tiden, om utanförskap och hur det är att känna sig annorlunda och inte vara och se ut som alla andra. Bl.a är hon bara 140 cm lång.
Boken växlar mellan uppväxttiden och livet nu som vuxen.
Det är en mycket tankeväckande bok och jag kom på mig själv med att flera gånger bli lite våt i ögonvrån, tror inte någon som läser den här boken inte kommer bli berörd!
Stort tack till Ninni som delar med sig, du är en modig kvinna!
För de flesta känner vi Ninni som författare till de spännande böckerna i Hagfors-serien, denna bok är en självbiografisk. Ninni har nyligen gått igenom en skilsmässa och mår dåligt. I sin kontakt med en terapeut börjar hon ta itu med sina upplevelser från barndomen och hon beställer sina sjukhusjournaler och läser om allt hon varit med om. Ninni föddes med en ryggskada och och till en början visste de inte ens om hon skulle överleva.

Den här boken fångade mig verkligen, det är en stark berättelse. Ninni berättar väldigt öppet och ärligt om sina tankar, känslor och upplevelser genom det hon upplevt från sin tid som barn fram till idag. Boken är välskriven och med ett språk och en story som fängslar mig som läsare och den känns väldigt personlig. En läsvärd bok som sätter igång många tankar hos mig, bland annat hur vården fungerade och tänkte kring barn, att ha trygghet och sin familj i närheten vet vi idag har stor betydelse för både barnet och hela familjen. En gripande bok som berörde på många plan.
Den som går genom livet utan kriser är nog unik. När författaren Ninni Schulman genomgick en skilsmässa drabbades hon också av en livskris. I boken Flickebarn nr 291 berättar hon om de upplevelser i barndomen som har format henne (på flera sätt än ett), men som hon inte riktigt har bearbetat.

Separationer gör att inte bara par går sönder. Även en enskild kan gå sönder. Det är vad som hände Ninni Schulman. Hon söker hjälp inom psykiatrin. Så småningom leder de samtal hon har med en psykolog fram till att hon bestämmer sig för att ta itu med vissa barndomsupplevelser. Ninni Schulman föddes med en ryggskada och tvingades till många, långa och även svåra behandlingar och operationer för att överleva. Detta ledde förstås även till långa sjukhusvistelser där föräldrarna i princip inte fick vara med. Frågan är vad det gör med ett barn. Hur påverkar den här frånvaron av dem som borde stå en närmast ett barn? Hur påverkar detta en senare i livet, som vuxen?

Ninni Schulman skriver en naken bok där hon lämnar ut många känslor, tankar och upplevelser som gör ont. (Den hon lämnar ut minst av alla är maken som lämnar henne för en ny kärlek. Det är i princip det enda läsaren får veta om skilsmässan.) Hon skildar sin livshistoria i en rak och konstaterande ton. Ändå känner jag som läsare så tydligt hennes smärta.

Den här lilla boken är på drygt 220 sidor. Nutid varvas med författarens minnen från sin barn- och ungdomstid. Jag läser dess korta kapitel snabbt, men jag måsta ta täta pauser. Det blir så… tungt. Detta är emellertid en viktig bok på flera plan. Ett av dem är hur sjukvården behandlar små barn, barn som är så små att de kanske inte kan uttrycka sig verbalt, men även barn som kan det. Jag hoppas att vården av barn är bättre idag än den var på 1970- och 1980-talen när Ninni Schulman var barnpatient.

Mitt omdöme är det enda möjliga, det vill säga det högsta.
Efter en tärande skilsmässa och kommer till psykavdelning inser hon varför hon har svårt för att vara ensam och bli lämnad. Hon kommer till insikt med om hennes första levnadsår.

Gripande, naken, modig! Denna sträckläste jag och påverkades djupt av denna! Säger bara: LÄS DEN!!!!
Gripande självbiografi. Hon är en stark kvinna som berättar om hur hennes uppväxt varit och hur det varit att växa upp "annorlunda" med en allvarlig ryggskada (skolios har jag för mig?) men också att lära sig att inte låta det hindra henne.

Fin och läsvärd! Och säkerligen mycket viktig för andra att läsa som har liknande historia.
När Ninnis man berättar att han vill skiljas faller hon ner i ett stort svart hål. Hon mår dåligt långt in i själen och efter en tid på sjukhusets psykavdelning börjar hon träffa (ännu) en terapeut. Hon berättar, som vanligt, lite lättsamt om sin första tid i livet: hur hon spenderar de första tre månaderna separerad från föräldrarna eftersom hon inte vill äta, hur hennes skolios är så grav att hon måste både opereras och ligga i gipsvagga - intvingad i den under gråt och förtvivlan. Sakta lär hon känna sig själv ihop med terapeuten och varför hon mår som hon gör och hur hon ska hantera det. Sakta kommer en tanke om att, förutom deckarna, skriva en bok om sitt liv - men vem är intresserad av det?!
***
En mycket stark och utlämnande historia! Jag lider med henne. Jag gråter med henne. Jag kämpar med henne. Vissa saker känner jag igen från min egen ungdom, även om det var av andra orsaker.
Jag rekommenderar verkligen den här boken!
En bok av Ninni Schulman, om Ninni Schulman. Vi får följa med Ninni på en oerhört stark resa genom hennes liv och hur det är att födas med en skada som inte bara sätter fysiska utan också psykiska hinder men även möjligheter i händerna på henne. Hon har precis skiljt sig och vid möten med sin terapeut får hon bland annat lära sig hur viktig kroppskontakt under livet första månader är för ett fortsatt bra mående och hur Ninni på grund av att hon var tvungen att vistas på sjukhus som liten gick miste om det här. En bok som berör.
Wow! Vilken berättelse! Och vilket mod Ninni Schulman besitter som vågar dela den med oss. Utlämnande och ärligt om hennes liv som skoliospatient, deprimerad, utanför, osäker.. och kär. Maka, mor och dotter. Oerhört väldisponerat och gestaltat med värme och humor. LÄS!
En otroligt gripande berättelse om Ninnis uppväxt med en svår ryggskada, som gjorde att hon separerades från sina föräldrar direkt vid födelsen. Det tog tre månader innan hennes mamma höll henne för första gången. Vi får följa det som hände och även vilka spår det har satt i Ninnis liv. Utlämnande naket och starkt.