40 dagar och nätter

40 days and nights
Bok av Iren Rinmad
Att mitt hjärtas röst ropade från ett ställe där jag inte kunde ignorera det, eller att dess ton ofta spelade en helt annan melodi än många andras, förstod jag tidigt. Om detta var min karmiska återbetalning eller min välsignelse, det visste jag ännu inte. Inte heller visste jag att min resa från person till medveten närvaro redan börjat för längesedan. Jag visste inte heller vad jag gav mig in på. Det enda jag visste med säkerhet var att, trots mitt protesterande sinne, så var mina haltande steg på väg mot en segelbåt som var ämnad att korsa Indiska Oceanen. En bok där ni får följa med på en utmanande tid i någons liv, då djupa reflektioner över mänsklighetens existens och syfte uppstår. En bok fylld av visdom, insikter och spänning. En bok som är skriven för att upplevas inte bara med sinnet, utan även med själen/hjärtat.
Jag tror att många kvinnor kan känna igen sig i delar av handlingen. Att få närmanden från en man utan att det är något en varken uppmuntrat eller önskar. När en inte visar intresse så blir mannen sur och en får dåligt samvete. Ja, ni kanske känner igen det från historier som kvinnor delade när #metoo startade. Jag tycker att boken berör ett viktigt ämne, även om det inte är huvudfokuset.
Men nu till vad boken egentligen handlar om, personlig utveckling och existentiella frågor. Jag tror att många gånger behöver människan befinna sig i svåra/kluriga situationer för att hitta vem vi egentligen är och vart vi vill och det är lite så jag upplever sker med  huvudkaraktären och boken.
Språket i boken är lika vackert som omslaget och jag rekommenderar denna bok till den som kanske själv funderar över existentiella frågor.
Trevlig berättelse, lättläst men djup och driv som fångar upp läsaren från första sidan.
Rekommenderar! :)
Fyra själar ska korsa Indiska oceanen. Fyra själar med olika bakgrund och värderingar ska på en båt styra livet mot något befriande. Det blir en resa med etiska dilemman, existensiella frågor och ett tillfälle att utmana sig själv på ett mentalt och fysiskt plan.
Vad är livet? Vad är sinne? Vad är jag?

Jag sett att många har läst den under en kväll. För mig har det tagit ganska lång tid då text och berättelse kräver eftertanke. Det kräver också stor koncentration av mig för att ta emot både språk och den djupa innebörden av handlingen. Jag behövde ha ett visst sinnelag helt enkelt.
Språket och det vackra flytet i berättelsen är det som fascinerar mig mest men jag blir också påverkad av berättelsen om dessa människor och ett tag var jag förfärligt arg på en av karaktärerna. De sista sidorna är starka och väcker mycket tankar, dessutom en och annan tår.
Den som vill bli berörd av existensiella frågor och tankar om livet ska definitivt läsa den här boken.
Den här boken tillhör inte den genre som jag brukar läsa, så det här var en lite annorlunda upplevelse. Men jag är väldigt glad att jag har fått chansen att läsa den. Det är en spirituell resa både för huvudkaraktären Valentina och för läsaren. Jag skulle inte kalla den en bladvändare, men jag sugs ändå in i berättelsen. Språket är otroligt vackert och poetiskt. Det här är en bok som man ska ta sin tid med, jäkta inte igenom läsningen. Läs sakta, ta in det vackra språket, och reflektera över orden, meningarna och budskapen. Varje kapitel slutar med ett budskap eller en insikt, stanna upp och riktigt fundera över det du precis läst.

Skulle nog inte direkt säga att det här är en lättläst bok utan den kräver en del eftertanke. Den fokuserar på den inre resan och den får en att tänka till. Det är en bok om att hitta sig själv, sin inre röst, och om människans egocentriska natur.

En bok som passar den som gillar böcker fyllda med djupa budskap, poesi, och som gillar att reflektera över sin läsning.
Det här är Iren Rinmad's andra bok. En fint skriven och spännande bok men lite annorlunda än vad jag brukar läsa. Jag fick igång lite tankar själv under läsningen. En spirituell skönlitteratur som jag tror att just du skulle gilla att läsa.
En bok att läsa sakta.
Bokstav efter bokstav...
Mening efter mening...
Sida efter sida.
Ingen stress.
Bara suga in vad texten vill säga och njuta av de vackra och kloka meningarna.

I denna bok får man precis som i Coelhos böcker läsa om en persons berättelse, men istället för att fokus ligger på det fysiska så är det mer den resan som pågår inom karaktären man på riktigt upplever och tar till sig.
Det fysiska och mentala svävar ihop i en salig blandning och skapar en häftig helhet som bara svävar förbi i vad som känns som ett ögonblick. Boken är ett helt äventyr det riktigt känns som man upplever samtidigt som tiden står still och flyger fram när man läser.

De korta kapitlen med de korta, rika och bildliga meningarna förstärker bokens strävan till eftertanke. Hjärnan stannar upp och verkligen analyserar det som lästs. Bokens upplägg påminner väldigt mycket om Martels Life of Pi samtidigt som den har en ton och budskap liknande Paulo Coelhos böcker.