I krigets skugga

When I was Yours
Bok av Lizzie Page
När sjuåriga Pearl flyttar in som evakueringsbarn hos Vivienne, i början av andra världskriget, vet hon inte att detta barn kommer att förändra hennes liv i grunden. Det kommer att visa sig att Vivi och Pearl delar samma historia vilket får Vivi att konfrontera sitt förflutna och kanske till och med öppna sig för kärleken igen.
Det är en lika ljuvlig historia som omslaget lovar. Visst är det smärta med i berättelsen och sorgliga bitar, men samtidigt en berättelse som får hjärtat att smälta.

Berättelsen växlar mellan första världskriget då man får följa Vivienne som tillsammans med sin syster tar värvning som ambulansförare i Frankrike och andra världskriget då Vivienne som tar emot ett evakueringsbarn från London. Jag får se krigen ur ett annat perspektiv och boken kombinerar alltså det bästa av två världar - en gripande berättelse att uppslukad av och en möjlighet att lära sig något nytt.
Vi får följa Vivienne under både första och andra världskriget.

Under första världskriget är Vivienne en ung kvinna, som hoppas få gifta sig med sin älskade Edmund.
När kriget bryter ut åker hon och hennes syster Olive till Frankrike för att göra en insats som ambulansförare.

När andra världskriget börjar är Vivienne och Edmund gifta. De blir mot Edmunds vilja tvingade att ta emot ett evakueringsbarn, en sjuårig flicka som heter Pearl.
Det blir inte lätt för någon av dem att anpassa sig.

Det visar sig att Pearl och Vivienne har något gemensamt.

En varm och fin berättelse som varvar mellan dåtid och nutid. Här finns mycket smärta, sorg, fördomar, hemligheter och förlorad kärlek men även hopp, fin vänskap och att tänka på sig själv.

Boken som är välskriven griper verkligen tag i mig och jag har svårt att sluta läsa.

Gillar man som jag böcker om andra världskriget så är detta en bok man ska läsa.
En varm och bra berättelse som berör tiden under och kring både 1:a och 2:a världskriget. Det är en berättelse som handlar om förlorad kärlek, vänskap och hemligheter som ligger djupt begravda.

Jag tycker om historien som växlar mellan dåtid och nutid, det ger boken ett mer djup. Boken är välskriven och svår att släppa. Jag vill veta hur det ska gå för Vivienne och Pearl. Att vara evakueringsbarn under andra världskriget kan inte ha varit lätt, inte heller att ta emot barn. Men Lizzie skildrar det så fint. De lär sig leva tillsammans och upptäcker saker tillsammans.

Gillar du berättelser som utspelar sig under andra världskriget är det här en bok för dig.

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken. Tempot är inte för högt utan handlingen får ta sin tid. Rekommenderas.
En bok som lyfter fram kvinnors roll under de två världskrigen. Samma kvinnor men under olika tider. Så läsvärd och välskriven!
Boken handlar om en familj med två döttrar som är väldigt olika. De genomgår både första och andra världskriget i paralellhistorier i boken. Berättarjaget är en kvinna, Vivienne, som vill göra "det rätta" hon är storasyster och lovar sin pappa att ta hand om lillasyster Olive som är lite halvvild konstnär och troligtvis lesbisk.
De tar värvning för att hjälpa fosterlandet i första världskriget. I andra världskriget blir Vivianne tilldelat ett barn från London som får hennes tillvaro att lysa upp och hon minns tillbaka över livet.
Det är en varmt skriven bok med små oväntade vändningar som tar oss tillbaka till en tid då mycket var ovisst och krossade familjer hörde till vanligheterna men trots det fanns kärleken där.
Vi får följa Vivienne från London som ung kvinna under första världskriget och som gift medelålders kvinna under andra världskriget. Handlingen utspelar sig parallellt under dessa två tidsepoker. Under båda dessa krig deltar Vivienne tillsammans med andra kvinnor i landets civila försvar. Under andra Världskriget, då hon lämnat London, tvingas hon och hennes make att ta emot ett evakueringsbarn, Pearl från London. Det visar sig så småningom att Pearl leder Vivianne tillbaka i tiden, till något i Viviennes förflutna.
Vi får följa Viviennes tankar och beslut, hennes förhållande till sin familj, speciellt syster och pappa, till sin make och svärföräldrar. Vi får ta del av samtalsämnen och aktuella politiska frågor. Vi får se baksidorna av krigen. Dessutom får vi ta del av en spirande romans.

Jag tycker att det är spännande att få läsa om kvinnors roll och deras betydelse under krigen. Kvinnorna är fint porträtterade. Boken är lätt att läsa men den tog inte tag i mig förrän efter ca halva boken. Det är också bra att boken tog upp antisemitism och en del av de konsekvenser och som kommer ur krig.
Boken varvar parallellt med att beskriva en kvinna som är ung under första världskriget och som under andra världskriget är en medelålders kvinna. Under första världskriget hjälper hon till som ambulansförare/sjukvårdare i Frankrike, och under andra världskriget tar hon hand om en liten judisk flicka som evakueras från London och kommer till henne på den brittiska landsorten där Vivienne blir hennes värdmamma. Vivienne gifter sig med sin ungdomskärlek men livet blir inte riktigt som hon tänkt sig med honom, då det visar sig att han har hemligheter han undanhållit henne. Boken har potential då den behandlar intressanta ämnen och intressanta tidsepoker. Språket flyter på, boken känns svår att komma in i men är sedan intressant och spännande. Slutet blir lite platt fall och jag tycker att författaren hade kunnat gjort mer av det. Relationen mellan värdmamman och evakueringsbarnet känns väldigt torrt och kort beskrivet, och väcker inga särskilda känslor hos mig. Barnet beskrivs inte som särskilt sympatiskt i mina ögon. Ganska medioker bok, och långt ifrån den bästa krigsboken jag läst.