Sticka

Aktivitet
Kommer du inte ihåg vad syfröken sa på lektionerna om stickning? Vad var det nu för skillnad på luftmaska och stolpmaska? Och hur gör en för att ens för att börja? Här är mina bästa tips för att komma igång med stickning.

Om du känner någon som är duktig på att sticka kan du be den lära dig stickningens ädla konst. Annars finns det mycket litteratur att tillgå i ämnet. Böcker om stickning, stickmönster i veckotidningar och framför allt internet kryllar av beskrivningar av vantar, tjocksockor och halsdukar. På nätet kostar vissa mönster att beställa medan andra är gratis att ta del av. Det finns mönster i olika svårighetsgrad för allt från nybörjare till veteraner. Se därför till att inte ge dig på ett för avancerat mönster för då riskerar du att tröttna och ge upp.

I stickmönstren finns specificerat vilket garn samt vilken tjocklek på stickorna som lämpar sig för just det mönstret. Som novis på stickning är det en god idé att följa dessa rekommendationer för att öka chanserna för ett lyckat slutresultat.

Många stickmönster hänvisar också till så kallade markörer. Det kan stå ”sätt en markör” och ”sticka fram till markör”. Stickmarkörer kan bli din bästa vän om du ska sticka något med mycket varierat mönster, med flera olika maskor och inte minst om du är nybörjare. Stickmarkörer ser ut ungefär som nyckelringar med olika färger och/eller former och du fäster dem på stickorna mellan maskorna. De hjälper dig då att hålla reda på när du ska byta masktyp. Stickningen blir mer rogivande då du slipper hålla på och räkna maskor.

En nackdel med stickning kan vara att garnet trasslar ihop sig och särskilt om du stickar med flera färger och har flera nystan. Du kan förhindra trassel genom att klippa av botten på rengjorda mjölkpaket som du placerar var sitt nystan i och sedan ställer i en korg.

Stickning är en behändig hobby. Du kan enkelt ta med dig stickor och nystan och sätta dig nästan var som helst. Tur är väl det för när du väl börjat sticka kommer du vilja hålla på med det ofta.

Stick iväg nu och lär dig att sticka.
Sticka är både roligt och avkopplande. Du kan lyssna på en ljudbok eller musik samtidigt som du stickar. Har du öppen spis är det mysigt att sitta framför den under de kalla kvällarna.

Själv gör jag numera som min mormor gjorde. Hon stickade raggsockor som hon la i en korg. När vi barnbarn var på besök fick vi välja vilka sockor vi ville ha.

Nu stickar jag raggsockor i olika färger och storlekar så både mina barn och barnbarn kan välja mellan och det är mycket uppskattat.

Det är även utvecklande att sticka, prova på nya och svårare mönster. När jag klarat av sticka exempelvis en tröja med nytt mönster, känner jag mig stolt och glad.

Det finns många bra sidor på nätet som visar hur man stickar, prova gärna själv.
Koppla av med en stickning! Att sticka är meditativt, produktivt och sinnligt - samtidigt. Funkar utmärkt att göra till tv-nyheterna, favoritserien eller när man lyssnar på ljudbok eller podcast. Faktum är att stickningen gör en till en bättre lyssnare som lyssnar bättre istället för att tankarna vandrar iväg på annat.
En perfekt avslappnande syssla samtidigt som jag lyssnar på en bra ljudbok, samtidigt som varma vantar och sockor sakta växer fram!
En stunds avkoppling och aktivitet i ett och samma. Så bra balans mellan att slappna av och samtidigt kunna vara aktiv i samtal/lyssna på poddar samtidigt :)
Sticka är roligt och avkopplande man kan göra stora eller små projekt. Jag brukar lyssna på en bok när jag stickar om det inte är för komplicerat mönster.
Så mysigt och går dessutom att kombinera med att kolla på TV, lyssna på podcast eller liknande. Dessutom väldigt roligt att få färdiga alster av sitt stickande!
Förra året hade jag som mål att lära mig sticka. Det var svårt i början och trodde aldrig att jag skulle lära mig. Nu har jag stickar flera par sockor(som är det enda jag kan sticka just nu) men det är faksilt väldigt roligt. Bättre att sticka medan man ser på TV än att sitta med mobilen.
Någon timmes stickning varje dag får mig att må så bra! Hjärnan fokuserar på att skapa något och jag varvar ner och bara kopplar av.
Sticka är nyttigt för hela mig. Får jag ett sticke i min hand blir jag lugn och avslappnad. Man kan sticka så mycket olika saker och på så många platser.
En aktivitet som jag alldrig tröttnar på är stickning. Lärde mig i unga år och det är många plagg som stickats under åren både till mig själv och som presenter till familj och vänner. Det finns många fördelar med stickning. Det är lätt att ha med sig ett litet projekt i väskan att ta fram när man t.ex. sitter i väntrummet hos läkare/tandläkare och sticka några varv. Man kan sticka ensam eller i sällskap, vilket numera sker i stickcaféer, där man kan inspirera och hjälpa varandra. Det kan också till viss del jämföras med meditation, när man stickar maska efter maska och varv efter varv.
Att sticka är en så mysig aktivitet som man både kan sitta koncentrerat och göra men man kan även göra det när man läser, lyssnar på podcast eller ljudbok eller när man kollar på TV. Jag är inte expert på att sticka direkt men det finns många bra tutorials på youtube till exempel. Det känns även kul att man liksom tillverkar grejer som man kan använda, jag har gjort både halsdukar, mössor och vantar som jag använder dagligen.
Sticka är perfekt sysselsättning av många skäl. Det är lätt att lära sig grunderna, även för barn och det är enkelt att utföra på nästan alla platser, dvs det är lätt att ta med sig. Dessutom kan man sticka många både praktiska och användbara saker som varma muddar, halsdukar, sockor, sjalar... Inget av det är speciellt svårt om man väljer något beskrivning utan avancerade mönster, färgbyten eller annat som krånglar till stickningen.
Resultatet kan man sen vara stolt över själv eller ge bort till någon som present.
Sticka är något man kan göra i Coronatider. Man kan ta vara på gamla garner och tex sticka en halsduk, en mössa, vantar eller sockor att värma sig med i vinterkylan! Det finns många trevliga böcker att låna/köpa och har du inget garn så finns det att beställa på nätet! Uppskattade presenter av dem som inte kan eller hinner sticka!