Sista natten i Paris

While Paris Slept
Ruth Druart
Det här är en finstämd men tragisk berättelse om kärlek och livets kamp. En efterkrigsroman som utforskar människors svårigheter med att hantera livet efter att ha upplevt andra världskriget i Paris. Flera år efteråt, kommer det förflutna ikapp Jean- Luc som numera bor i USA. Inte trodde han att händelser från 1944 skulle kunna göra sig påminda nu.
4 utgåvor
Välj utgåva
While Paris Slept: A NovelPocket
ISBN: 9781538735183
Sista natten i ParisSvenska - Inbunden
ISBN: 9789113110103
Sista natten i ParisSvenska - Okänt
ISBN: 9789113115818
Sista natten i ParisSvenska - Okänt
ISBN: 9789113115825
Så glad att jag fick möjligheten att läsa Sista natten i Paris för det var en väldigt fin och stark läsupplevelse som dröjde sig kvar i hjärtat.

Boken varvar mellan Jean-Luc och Charlotte. Men en bit in i boken får vi även följa Sarah och Davids öde. Det blir en påminnelse om vad som en gång har hänt och aldrig får hända igen.

Sista natten i Paris är en gripande och välskriven debut där hoppet är det sista som överger en. En väldigt fin skildring av två familjers kärlek och välvilja för samma barn.

Slutet är hjärtskärande samtidigt som man blir alldeles varm i hjärtat. Det här är en bok som verkligen är svår att lägga ifrån sig och jag kan inte göra annat än rekommendera den!
I juni 1953 lever Jean-Luc och Charlotte Beauchamps lyckliga med sin son Sam i Santa Cruz, Kalifornien när polisen knackar på för att få upplysningar av Jean-Luc gällande hans liv i Paris under andra världskriget. Jean-Luc får besvara frågor om sitt arbete på järnvägsstationen i Drancy, känt som genomgångsläger för judar inför förflyttning till Auschwitz.

Jean-Luc träffade Charlotte, sköterska på ett tyskt sjukhus i Paris 1944 efter att han blivit skadad i arbetet med att kontrollera och reparera spåren på perrongen. Efter utskrivningen träffas de, förälskade och enade i sin önskan att göra mer nytta i den skrämmande verkligheten i ett ockuperat Frankrike.

Händelser som kommer att påverka deras resterande liv tvingar dem att fly tillsammans, en flykt som kräver styrka de inte trodde sig besitta, i hopp om att kunna korsa Pyrenéerna och ta sig över gränsen till Spanien och vidare till den amerikanska drömmen, friheten, vänligheten, överflödet.

Otroligt välskriven och gripande berättelse om människor som korsar varandras väg under extrema omständigheter och tar beslut med oväntade konsekvenser. En historisk tillbakablick som påminner om de fruktansvärda öden som drabbade så många under en fasansfull tid. Vackert, sorgligt och helt fantastiskt om vartannat. Det blev många tårar på slutet.

Jag har svårt att hitta orden för att ge denna bok full rättvisa, helt klart en fullpoängare som jag sträckläste och kommer att bära med mig länge. Enastående debut av Ruth Druart, rekommenderas helhjärtat!