Sista natten i Paris

While Paris Slept
Bok av Ruth Druart
Det här är en finstämd men tragisk berättelse om kärlek och livets kamp. En efterkrigsroman som utforskar människors svårigheter med att hantera livet efter att ha upplevt andra världskriget i Paris. Flera år efteråt, kommer det förflutna ikapp Jean- Luc som numera bor i USA. Inte trodde han att händelser från 1944 skulle kunna göra sig påminda nu.
En bok som handlar om ödesdigra val som kommer att omfatta flera personer.

Jean-Luc arbetar för franska järnvägen och under kriget blir han tvingad att arbeta för tyskarna vid lägret Drancy där franska judar deporterades till bl.a Auschwitz.

Charlotte och Jean-Lucs vägar korsas då hin arbetar på ett sjukhus i Paris dit Jean-Luc kommer efter en olycka vid järnvägsspåret.De två har olika bakgrund,han från arbetarfamilj och hon från en mer borgerlig bakgrund.De blir förälskade och ett par.

Sarah och David är ett franskt -judiskt par som blir deporterade från Drancy till Auschwitz.
De får en son Samuel och det är han som blir knytpunkten mellan de två paren.

Jean-Luc får Samuel av Sarah på stationen när Samuel endast är en månad gammal.Tillsammans med Charlotte flyr de till USA för att bli en familj.

Åren går och Samuel växer upp i tron att han är den äkta sonen till Jean-Luc och Charlotte.En dag får de veta att Sarah och David överlevt Auschwitz och att de vill ha tillbaka sin son.Samuel får flytta till Paris från USA.

Det boken tar upp är vad plötsliga beslut kan få ödesdigra konsekvenser och att det oftast drabbar flera än bara den som tar beslutet.Hur långt sträcker sig föräldrakärlek och vad är man beredd att offra för sitt barns skull?

Boken var lite seg i början och det var först när Sarah dök upp som jag fastnade i berättelsen,det var nära att jag la bort den för den kändes oengagerad.
Persongalleriet är bra och hon låter huvudpersonerna få berätta historien ur sitt perspektiv vilket är ett smart drag eftersom man får allas synvinklar och känsloperspektiv.Miljöerna är bra beskrivna.För mig blev läsupplevelsen en ok läsning.Det finns så många böcker som beskriver saker som hände under 2a Världskriget och alla dess fasor som fick ett långt efterspel.Boken är en ok underhållningsroman som tidvis är lite seg och för mig blev den förutsägbar när det gällde det moraliska dilemmat.Betyget blir en svag 3a.
Paris 1944 - Jean-Luc arbetar på järnvägen, där ser han hur tusentals judar skickas iväg med tåg tidigt i gryningen, ingen vet säkert vart de tar vägen. En tidig morgon vid järnvägsstationen ha en räls gått sönder och folkmassan är enorm, panik utbryter och en ung kvinna bryter sig loss och överlämnar sin nyfödda bebis till honom och ber honom ta hand om den lilla….det här kommer förändra bådas liv….

Vilken bok - WOW! Jag fastnade direkt och kunde inte sluta läsa boken. Jag gillade allt med den, språket, karaktärerna, miljöbeskrivningarna - helt fantastisk. Det är en stark berättelse som berör och den har allt - kärlek, sorg, smärta, mörker, ljus, den är vacker och gripande, den har så mycket, detta är en bok som verkligen är speciell och den kommer ligga kvar lite extra i mitt bokhjärta och det är en bok som jag inte kommer att glömma. Jag rekommenderar verkligen denna bok, att läsa om olika människoöden under krigets tid och hur det påverkar människors beslut, det är starkt, gripande och känslosamt, jag är inte säker men tror inte att boken bygger på en sann berättelse men den känns äkta och det kan absolut ha hänt i verkligheten.
Det är helt omöjligt att inte beröras!
WOW, jag säger bara wow, vilken bok! Jag var helt såld redan efter några sidor.

Andra världskriget rasar för fullt. Jean-Luc arbetar vid järnvägen i Paris när ett tåg spårar ur. Ur boskapsvagnarna väller det ut människor, de är panikslagna och de som försöker fly skjuts. Mitt i tumultet kommer en ung kvinna fram till Jean-Luc och hon göt ett val som för alltid kommer att förändra deras liv.

Sista natten i Paris är en välskriven bladvändare. Den är både spännande och känslosam och jag känner flera gånger hur jag längtar till nästa lässtund. Jag smiter rent av iväg med ursäkten att jag behöver vila men fastnar i boken istället.

Detta är Ruth Druarts debut, vilket känns helt otroligt. En sådan här bok kan väl bara en erfaren författare skriva. Hennes sätt att berätta historien om Jean-Luc, Charlotte, Sam och de andra är enastående. Jag kommer på mig själv flera gånger med att hålla andan av rädsla och nervositet. Detta är helt klart en av de bästa jag läst under 2021!
Det här är en riktig wow-bok. Såpass att jag låg och sträckläste till 02 på natten eftersom det inte gick att lägga ifrån sig den. Jag grät mig igenom slutet. Även om berättelsen är osannolik så känns den otroligt verklig. Den utspelar sig i ett ockuperat Paris under andra världskriget, varvat med nio år senare i Kalifornien. Det är en kärleksberättelse som kretsar kring ett barn och den väcker frågor om vad som egentligen är en förälder, om barns bästa, om att älska någon så mycket att man just därför släpper taget. Vi får även ta del av Auschwitz, om än ganska flyktigt. Riktig bladvändare som får det att knipa i hjärtat!
WOW !!! Vilken bladvändare. Det kändes inte som 452 sidor . 1953 Santa Cruz . Jean-Luc lever med sin familj i Kalifornien. De flydde från det ockuperade Frankrike . De trodde att de lämnat det förflutna bakom sig . 1944 Sarah befinner sig på tåget till Auschwitz . Men rälsen går sönder o under tumultet ger hon bort sin nyfödda till en främling . Hon memorerar hans utseende . Det är kärlek , mod , uppoffringar, våld o grymhet . Spänningen byggs upp så tårarna trillar i slutet av boken . Mitt betyg blir 5/5 Rekommenderar verkligen denna. En riktig pärla 👌🏻.
Sista natten i Paris handlar om livet under andra världskriget, både för judar och icke-judar. Vi får följa krigets fasor och hur det påverkar livet i Paris, och även koncentrationslägret Auschwitz. Men större delen av boken utspelas efter kriget och handlar om hur det är att gå vidare efter att ha upplevt något så fasansfullt och att leva med de beslut som fattades under kriget. Den stora kontrasten mellan kriget under 40-talet och den amerikanska drömmen på 50-talet, med grillfester och vardagsliv, gör på ett sätt skildringarna av kriget ännu värre.

Jag blev väldigt berörd av denna berättelse. Jag tycker om att vi får följa flera olika personer, det ger en större förståelse till varför de handlat som de gjorde under och efter kriget. Jag vill inte skriva mer än så, för att inte avslöja för mycket. Men jag kan verkligen rekommendera denna väldigt gripande debutroman!
Detta är en bok som lämnar spår, en bok du inte kan glömma. Den djupaste ondska möter den starkaste kärlek. Här får vi insikt i en brutala grymhet som utspelade sig under nazitiden. Händelser som inte får falla i glömska. Här kämpar människor för sina och andras liv. Här görs den största uppoffring av alla. Av kärlek. Rekommenderas varmt.
Santa Cruz 1953. Jean-Luc trodde att de hade lämnat allt bakom sig. Ärret som löper över hans ansikte är ett litet pris att betala för att ha överlevt fasorna i det ockuperade Paris. Nu har han ett nytt liv i Kalifornien, med sin familj som han älskar över allt annat. Han hade aldrig trott att det förflutna skulle komma ifatt dem. Men en dag står två män utanför hans dörr.

Paris 1944. En ung kvinnas framtid slits ifrån henne på ett ögonblick. Hopföst på ett tåg på väg mot Auschwitz, handlar hon i desperation. Hon kastar det allra dyrbaraste hon har i armarna på en främling. Allt hon har kvar nu är hoppet.

Ett starkt porträtt av andra världskrigets brutalitet och kärlekens uthållighet. Sista natten i Paris är en vacker och gripande roman där hoppet lever kvar genom hela historien.

En oförglömlig berättelse om hur en osjälvisk handling kan få de mest ödesdigra konsekvenser.
Tårarna rann i slutet av boken då alla känslor som byggts upp genom att pendla mellan hopp och förtvivlan släppte.
Välskriven historia som kommer leva kvar med mig länge.
En riktig bladvändare som jag rekommenderar att läsa.
Allt börjar i slutet av andra världskriget i det ockuperade Paris. Judarna transporteras med tåg från Drancy till arbetsläger i Polen. På Bobignystationen jobbar Jean-Luc under tyskarnas tvång. Han gör ett försök att sabotera tågspåren, men blir så skadad att han hamnar på ett tyskt sjukhus. Där arbetar Charlotte som han lär känna. En dag är det fel på spåren och tågvagnarna måste tömmas på flera hundra judar. I tumultet som uppstår räcker en kvinna över ett nyfött barn till Jean-Luc och säger att han ska ta hand om barnet som heter Samuel. Hon studerar noga ärren Jean-Luc har i ansiktet och den haltande gången för att aldrig glömma.

Det är en enorm fattigdom och rädsla som brett ut sig i staden, ingen går att lita på. Jean-Luc och Charlotte är tvungna att fly från Paris för att rädda både barnet och sig själva. Det blir ingen lätt flykt med ett nyfött barn och allt vad det innebär. De tar sig så småningom till Amerika och bosätter sig där. Att Samuels föräldrar har dött i arbetslägren är de övertygade om – eller är de det.

Nio år senare kommer polisen och knackar på deras dörr. Jean-Luc förhörs men förstår först inte vad det är de vill veta. Hans fru Charlotte blir förtvivlad när hon förstår att Samuels föräldrar lever i Paris och vill ha sin son tillbaka. Det som sen utspelar sig ska jag inte avslöja, men det är många tankar som väcks. Vad är rätt och vad är fel. Två familjer som överlevt på grund av Samuel.

En otrolig berättelse som jag sträckläste.
Så glad att jag fick möjligheten att läsa Sista natten i Paris för det var en väldigt fin och stark läsupplevelse som dröjde sig kvar i hjärtat.

Boken varvar mellan Jean-Luc och Charlotte. Men en bit in i boken får vi även följa Sarah och Davids öde. Det blir en påminnelse om vad som en gång har hänt och aldrig får hända igen.

Sista natten i Paris är en gripande och välskriven debut där hoppet är det sista som överger en. En väldigt fin skildring av två familjers kärlek och välvilja för samma barn.

Slutet är hjärtskärande samtidigt som man blir alldeles varm i hjärtat. Det här är en bok som verkligen är svår att lägga ifrån sig och jag kan inte göra annat än rekommendera den!
I juni 1953 lever Jean-Luc och Charlotte Beauchamps lyckliga med sin son Sam i Santa Cruz, Kalifornien när polisen knackar på för att få upplysningar av Jean-Luc gällande hans liv i Paris under andra världskriget. Jean-Luc får besvara frågor om sitt arbete på järnvägsstationen i Drancy, känt som genomgångsläger för judar inför förflyttning till Auschwitz.

Jean-Luc träffade Charlotte, sköterska på ett tyskt sjukhus i Paris 1944 efter att han blivit skadad i arbetet med att kontrollera och reparera spåren på perrongen. Efter utskrivningen träffas de, förälskade och enade i sin önskan att göra mer nytta i den skrämmande verkligheten i ett ockuperat Frankrike.

Händelser som kommer att påverka deras resterande liv tvingar dem att fly tillsammans, en flykt som kräver styrka de inte trodde sig besitta, i hopp om att kunna korsa Pyrenéerna och ta sig över gränsen till Spanien och vidare till den amerikanska drömmen, friheten, vänligheten, överflödet.

Otroligt välskriven och gripande berättelse om människor som korsar varandras väg under extrema omständigheter och tar beslut med oväntade konsekvenser. En historisk tillbakablick som påminner om de fruktansvärda öden som drabbade så många under en fasansfull tid. Vackert, sorgligt och helt fantastiskt om vartannat. Det blev många tårar på slutet.

Jag har svårt att hitta orden för att ge denna bok full rättvisa, helt klart en fullpoängare som jag sträckläste och kommer att bära med mig länge. Enastående debut av Ruth Druart, rekommenderas helhjärtat!