Cyklonvarning

Darwindeckare, #2
Christina Wahldén
En våldsam cyklon närmar sig staden Darwin i norra Australien, där polisen Bluey tampas med minnen från barndomen och sin brors död. Kollegan Jess kämpar emot poliskårens ”vita normer”. De båda dras in i brottsutredningen efter att en ung man hittats skjuten till döds. Nu uppdagas en mycket obehaglig historia som involverar ursprungsbefolkningen, allt medan cyklonen närmar sig.
3 utgåvor
Välj utgåva
CyklonvarningSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137155500
CyklonvarningSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137158549
CyklonvarningSvenska - E-bok
ISBN: 9789137155517
Genom hela boken finns cyklonen och dess utveckling som en ständigt närvarande kullis och i takt med att  spänningen stiger i fallet Bluey och Jess och arbetar med  ökar cyklonen i styrka.
Deckarhistorien är spännade och välskriven men än mer intressant upplever jag skildringen av cyklonens framfart och Blueys minnen av förlusten av hans bror. 
”Cyklonvarning” är andra delen i kriminalserie som utspelar sig i norra Australien skriven av Christina Wahldén.
Första boken ”Nämn inte de döda” nominerades till Årets bästa kriminalroman 2020.

Vi får återigen träffa poliserna Bluey och Jess samt studenten Greta. Det är jul och den våldsamma cyklonen Scott närmar sig Darwin. Polisen Bluey härjas av minnen från sin barndom, då hans bror dog i cyklonen Tracy på juldagen 1974. Samtidigt ökar brottsligheten och droger i trakten. När en ung man hittas ihjälskjuten dras Bluey och Jess in i utredningen. Snart inser de att majoriteten av de drabbade tillhör ursprungsbefolkningen, och medan cyklonen rycker närmare uppdagas en långt mer obehaglig historia än de kunnat ana.

Christina lyckas återigen att skriva en spännande och upplysande roman. Det är härligt att åter får träffa de lite udda karaktärerna i Darwin och deras vardag i hotet av cyklonen och den ökade drogkriminaliteten. Christina belyser även urbefolkningens liv i dagens Australien. Viktig och spännande läsning - ser fram emot att läsa mer om Bluey, Jess och Greta, hoppas på fler delar!
Det är dagarna innan jul och cyklonsäsongen närmar sig i Darwin. Bluey avskyr både och; de är starkt förknippade med cyklonen Tracy som ödelade staden julen -74 och tog hans lillebrors liv. Varningar har utfärdats att även årets cyklon kan bli intensiv, men Bluey gör sitt bästa för att förtränga det.
Men inom honom börjar det att blåsa upp till storm.
Jess och Bluey är tillfälligt utlånade till narkotikaroteln som förstärkning i en omfattande utredning, knuten till ett område med stor andel ursprungsbefolkning. Jess som slits mellan att göra ett gott jobb som polis, vara sann mot sitt ursprung och vara uttolkare för sitt folks tradition gentemot kollegorna möter motstånd på två fronter. Hon vägrar dock acceptera att det inte skulle gå att vara en bra (kvinnliga) polis samtidigt som man tillvaratar ursprungsbefolkningens intressen. Hennes inställning leder in utredningen på nya spår som får det att blåsa upp till storm även i polisens korridorer.
Ute tilltar stormen, och när cyklonen Scott med full kraft sveper in på juldagen är det en klass 5-cyklon som kommer. Samtidigt når även de bildliga stormarna sin kulmen...

Christina skriver i efterordet att hon inte upplevt någon cyklon. Det känns svårt att tro när man läser boken. Hennes beskrivning känns så trovärdig, så levande, så _intensiv_, så att jag upplever att jag är där och den drabbar (även) mig med full kraft. Det dånar i mina öron och jag inser att jag "glömmer" att andas. När jag släpper boken kan jag inte riktigt greppa att det är så tyst och lugnt, ingen förödelse utanför fönstret (och dessutom snö!).
Miljöbeskrivningar är en av Christinas styrkor, både de som handlar om den yttre miljön och de som beskriver samhällsfrågor. Beskrivningen av ursprungsbefolkningens situation berör, och upprör, å ena sidan men fascinerar också när deras traditioner, historia, förhållningssätt etc. beskrivs.
Jag älskar böcker som Christinas! Böcker som lär mig något nytt och som får mig att ta reda på mer! Är den nya kunskapen dessutom förpackad i en välskriven berättelse blir det full pott!
Jag har fastnat rejält för denna avkrok i norra Australien och fascineras av de vackra miljöbeskrivningarna och skildringen av ursprungsbefolkningen.
Och jag tycker så mycket om karaktärerna. De har blivit verkliga för mig och några man tänker på och undrar hur det kommer gå för.
De är alla så sårbara och utsatta på olika sätt.
Greta, som är svensk och konststuderande som har blivit förälskad i Cat och som dagligen upplever fördomar mot sin läggning.
Jess, som vill jobba som polis men som hela tiden får försvara sitt val för sina släktingar och som möts av många fördomar inom poliskåren.
Och Bluey, som kämpar mot sina demoner och ensamhet och saknaden efter sin bror som dog i den största cyklonen i historien.

Boken handlar om en utredning med narkotika där en ung man blir skjuten och där spåren efter ett tag leder till den egna poliskåren.
Samtidigt växer cyklonen i styrka och för varje kapitel blir vindarna starkare och spänningen byggs upp. Kommer alla att klara sig i denna cyklon som spås bli värre än alla de tidigare?

När Jess och Bluey följer upp ett spår av gärningsmannen är de själva i stor fara.
I dubbel bemärkelse...

Jag kan verkligen varmt rekommendera denna bok.
Läs den om du gillar spänning, fantastiska karaktärer och längtar till Australien 🇦🇺 😀
Du kommer inte bli besviken!