Darwindeckare, #2

Cyklonvarning

Bok av Christina Wahldén
En våldsam cyklon närmar sig staden Darwin i norra Australien, där polisen Bluey tampas med minnen från barndomen och sin brors död. Kollegan Jess kämpar emot poliskårens ”vita normer”. De båda dras in i brottsutredningen efter att en ung man hittats skjuten till döds. Nu uppdagas en mycket obehaglig historia som involverar ursprungsbefolkningen, allt medan cyklonen närmar sig.
En spännande Uppsala-författare, Christina Wahldén, har en del olika genrer på sitt samvete när det gäller det egna författarskapet. Jag har fastnat för Darwin-serien som utspelar sig i Australien. Hittills har tre böcker i serien kommit ut, sen senaste i januari 2022. Nyss slog jag ihop pärmarna till del två, Cyklonvarning.

Det drar mot jul i Darwin. Vädret är varmt, men en cyklon hotar också. Greta, svensk student, lever där med Cat, dotter till polisen Bluey. (HBTQ-tema, alltså) Tanken är att de tre ska fira jul tillsammans. Precis som jag är Bluey inget fan av julen, för det var då hans lillebror dog – i en cyklon. Samtidigt får Bluey och hans kollega Jess ett mordfall att hantera. Mordet på den unge killen hänger ihop med narkotikaaffärer bland de redan utsatta ”abos”, ursprungsbefolkningen. Såväl fallet som vädret blir allt… farligare.

Det här är både spännande och snabbläst litteratur. Boken är svår att lägga ifrån sig. Men författaren skildrar också en värld, en plats, ett folk som jag inte är bekant med. Det ökar mitt intresse. Det är så roligt att få resa, särskilt i dessa tider när det inte går. Och jag instämmer fullt i Billies, en av bokens bifigurer, ord:

”Böckerna räddar mig.

Detta är en författare som kan skriva. Det ökar min njutning. Personerna hon skildrar känns verkliga. Miljön, med dess annorlunda djur och natur, är så väl beskriven att det känns som om jag nästan är på plats. Med cyklonen som ökar i styrka ökar också spänningen i jakten på mördaren.

Samtidigt är det här en ganska tung bok som skildrar ursprungsbefolkningens tuffa liv och dess utsatthet. Extra intressant är skildringen av Jess som är nåt så ovanligt som en ”abo” och polis och kvinna. I ett efterord skriver författaren att boken har verklighetsanknytning. Utöver det är det en rörande skildring av en vuxen man som gör upp med ett barndomstrauma och som dessutom kan se på sig själv med en viss glimt och ett visst allvar i ögat när han i slutet tänker om sig själv:

”En vuxen man som talar med djur och de döda.

Mitt omdöme blir det högsta.
Det här är den andra delen om poliserna Jess och Bluey. Julen är varm och fuktig i Darwin, regnperioden har kommit och en kraftfull cyklon närmar sig. Användningen av droger ökar framförallt crystal meth och den skördar fler och fler offer. När en ung man hittas skjuten blir det Jess och Bluey som får ta hand om fallet.

Jag har läst den första boken "Nämn inte de döda" och gillade den mycket. Kul att åter få läsa om poliserna Jess, Bluey och den svenska konststuderande Greta. Författaren Christina är otroligt skicklig på att skriva fascinerande och målande miljöbeskrivningar, likaså hennes beskrivningar kring karaktärerna, kulturen och urbefolkningen - som läsare dras man med och både ser och känner av upplevelser och känslor. Det är en bra blandning av spänning, relationer kring de olika karaktärerna och naturupplevelser. Jag hade till en början svårt att komma in i boken och var tveksam om jag skulle fortsätta men eftersom jag gillade hennes förra bok så mycket så fortsatte jag och det är jag glad över, för den tog sig verkligen - Wow! (Därav betyg 3+, eftersom det tog en stund för mig att komma in i boken). Det här är en bra polisroman som håller ett lite långsammare tempo mem som successivt växer, mot slutet ökar både tempot och spänningen till att bli en riktigt bladvändare.
Det är flera månader sen som jag läste Cyklonvarning men på grund av att livet kommer i mellan, så är min recension om boken väldigt sen.. Jag läste Nämn inte de döda förra året och har också läst ett stort antal av Christinas ungdomsromaner, hon är en författare som jag uppskattar och gärna återkommer till.
Precis som i Nämn inte de döda är det fascinerande miljöer som boken utspelas i och det är omöjligt att inte drabbas av en längtan av att vilja resa till Australien och upptäcka landet när jag läser boken. Christina målar upp miljöerna på ett fantastiskt sätt och alla karaktärer känns som gamla trivsamma bekanta som det är roligt att återse. Jag är glad åt att lilla vallabyn Mango fortfarande figurerar i handlingen. Det är roligt att se hur den normalt ganska tuffa polismannen fullkomligt smälter i Mangos närvaro. Berättelsen mejslas ut varsamt i ett ganska stillsamt tempo men utan att för den skull bli det minsta seg. Mot slutet trappas spänningen och tempot upp rejält och jag nästan hetsläser boken bara för att få veta hur allting ska sluta. Den andra boken i serien om Darwin är riktigt bra och jag längtar redan efter en fortsättning, för jag är otroligt nyfiken på hur allt utvecklar sig för Bluey, Jess, Mango och alla de andra i Darwin!
I Cyklonvarning får vi återigen följa poliserna Bluey och Jess och deras arbete i norra Australien. Den här gången har de fullt upp med att lösa narkotikabrott. En död man, skjuten i ryggen, hittas och när poliserna börjar fråga folk i området om de sett eller hört något får de fram uppgifter som kommer bli känsliga att ta tag i...

Greta har skapat en vardag tillsammans med sin nya kärlek och drömmer nu om att besöka en plats som ska ha målningar som påminner om målningar som finns i Sverige.

En cyklon är på väg att dra in och hela samhället förbereder sig för detta. Bluey som har tragiska minnen från en tidigare cyklon är mer påverkad av detta än någon annan. Kommer de klara cyklonens framfart är nu frågan...

Även denna ”Darwindeckare” bjuder på mer än polisarbete då man bland annat som sagt får uppleva en cyklon också. Jag tycker att Christina Wahldén lyckas bra med att väva in dessa naturupplevelser till en spännande historia ihop med polisarbetet. Berättelsen har ett driv och bjuder på överraskningar. Jag uppskattar att man får kunskap om något som cykloner samtidigt som man läser en deckare.

Ursprungsbefolkningen har stor plats i historien även i denna bok.

Jag ser fram emot att läsa fler böcker om poliserna Bluey och Jess framöver.
Så bra!

I andra boken om Darwin-poliserna Jess och Bluey har de motvilligt blivit utlånade till narkotikaroteln. Det närmar sig jul och staden hotas av en cyklon som närmar sig. För Bluey väcker cyklonen svåra minnen till liv från förra gången en cyklon gick genom Darwin och tog hans lillebrors liv.

Narkotikahandeln har ökat och när en ung man från ursprungsbefolkningen dödas försvåras utredningen av att ingen tycks lita på och våga prata med polisen. Jess som själv tillhör ursprungsbefolkningen kämpar med fördomar från kollegor och från de som tycker att hon sviker sitt folk genom att jobba åt de vita.

Svenska Greta är kvar, har fortsatt sina konststudier och hittat kärleken i Blueys dotter. Också hon kämpar mot fördomarna mot deras kärlek.

Det här är tre riktigt starka och lättomtyckta karaktärer som var och en på sitt sätt bidrar till att göra de här böckerna till något alldeles extra. Jess bidrar med med ursprungsbefolkningen historia. Greta ger med sina konststudier en inblick i deras konst. Bluey är en riktig buffel men också en varm person med ett starkt rättspatos och så har han Mango, den lilla vallabyn som han tagit hand om.

En tät polisroman där spänningen stegras i takt med att cyklonen styrka ökar. Kommer säkert att vara på årsbästa listan när året
Genom hela boken finns cyklonen och dess utveckling som en ständigt närvarande kullis och i takt med att  spänningen stiger i fallet Bluey och Jess och arbetar med  ökar cyklonen i styrka.
Deckarhistorien är spännade och välskriven men än mer intressant upplever jag skildringen av cyklonens framfart och Blueys minnen av förlusten av hans bror. 
”Cyklonvarning” är andra delen i kriminalserie som utspelar sig i norra Australien skriven av Christina Wahldén.
Första boken ”Nämn inte de döda” nominerades till Årets bästa kriminalroman 2020.

Vi får återigen träffa poliserna Bluey och Jess samt studenten Greta. Det är jul och den våldsamma cyklonen Scott närmar sig Darwin. Polisen Bluey härjas av minnen från sin barndom, då hans bror dog i cyklonen Tracy på juldagen 1974. Samtidigt ökar brottsligheten och droger i trakten. När en ung man hittas ihjälskjuten dras Bluey och Jess in i utredningen. Snart inser de att majoriteten av de drabbade tillhör ursprungsbefolkningen, och medan cyklonen rycker närmare uppdagas en långt mer obehaglig historia än de kunnat ana.

Christina lyckas återigen att skriva en spännande och upplysande roman. Det är härligt att åter får träffa de lite udda karaktärerna i Darwin och deras vardag i hotet av cyklonen och den ökade drogkriminaliteten. Christina belyser även urbefolkningens liv i dagens Australien. Viktig och spännande läsning - ser fram emot att läsa mer om Bluey, Jess och Greta, hoppas på fler delar!
Det är dagarna innan jul och cyklonsäsongen närmar sig i Darwin. Bluey avskyr både och; de är starkt förknippade med cyklonen Tracy som ödelade staden julen -74 och tog hans lillebrors liv. Varningar har utfärdats att även årets cyklon kan bli intensiv, men Bluey gör sitt bästa för att förtränga det.
Men inom honom börjar det att blåsa upp till storm.
Jess och Bluey är tillfälligt utlånade till narkotikaroteln som förstärkning i en omfattande utredning, knuten till ett område med stor andel ursprungsbefolkning. Jess som slits mellan att göra ett gott jobb som polis, vara sann mot sitt ursprung och vara uttolkare för sitt folks tradition gentemot kollegorna möter motstånd på två fronter. Hon vägrar dock acceptera att det inte skulle gå att vara en bra (kvinnliga) polis samtidigt som man tillvaratar ursprungsbefolkningens intressen. Hennes inställning leder in utredningen på nya spår som får det att blåsa upp till storm även i polisens korridorer.
Ute tilltar stormen, och när cyklonen Scott med full kraft sveper in på juldagen är det en klass 5-cyklon som kommer. Samtidigt når även de bildliga stormarna sin kulmen...

Christina skriver i efterordet att hon inte upplevt någon cyklon. Det känns svårt att tro när man läser boken. Hennes beskrivning känns så trovärdig, så levande, så _intensiv_, så att jag upplever att jag är där och den drabbar (även) mig med full kraft. Det dånar i mina öron och jag inser att jag "glömmer" att andas. När jag släpper boken kan jag inte riktigt greppa att det är så tyst och lugnt, ingen förödelse utanför fönstret (och dessutom snö!).
Miljöbeskrivningar är en av Christinas styrkor, både de som handlar om den yttre miljön och de som beskriver samhällsfrågor. Beskrivningen av ursprungsbefolkningens situation berör, och upprör, å ena sidan men fascinerar också när deras traditioner, historia, förhållningssätt etc. beskrivs.
Jag älskar böcker som Christinas! Böcker som lär mig något nytt och som får mig att ta reda på mer! Är den nya kunskapen dessutom förpackad i en välskriven berättelse blir det full pott!
Jag har fastnat rejält för denna avkrok i norra Australien och fascineras av de vackra miljöbeskrivningarna och skildringen av ursprungsbefolkningen.
Och jag tycker så mycket om karaktärerna. De har blivit verkliga för mig och några man tänker på och undrar hur det kommer gå för.
De är alla så sårbara och utsatta på olika sätt.
Greta, som är svensk och konststuderande som har blivit förälskad i Cat och som dagligen upplever fördomar mot sin läggning.
Jess, som vill jobba som polis men som hela tiden får försvara sitt val för sina släktingar och som möts av många fördomar inom poliskåren.
Och Bluey, som kämpar mot sina demoner och ensamhet och saknaden efter sin bror som dog i den största cyklonen i historien.

Boken handlar om en utredning med narkotika där en ung man blir skjuten och där spåren efter ett tag leder till den egna poliskåren.
Samtidigt växer cyklonen i styrka och för varje kapitel blir vindarna starkare och spänningen byggs upp. Kommer alla att klara sig i denna cyklon som spås bli värre än alla de tidigare?

När Jess och Bluey följer upp ett spår av gärningsmannen är de själva i stor fara.
I dubbel bemärkelse...

Jag kan verkligen varmt rekommendera denna bok.
Läs den om du gillar spänning, fantastiska karaktärer och längtar till Australien 🇦🇺 😀
Du kommer inte bli besviken!