Toner i natten

Night Music
Bok av Jojo Moyes
Toner i natten av Jojo Moyes är en roman som utspelar sig på den engelska landsbygden. Huvudkaraktären Isabel har precis lämnat London för en herrgård ute på landet. Tillsammans med sina två barn har hon flytt storstaden och minnena av hennes man, som tragisk gått bort. Isabel försöker bygga upp sitt liv och lära sig leva.
Detta var den första boken jag läst av Jojo Moyes och jag var först inte jätte taggad, den hade legat ganska länge på min att läsa lista men lusten att läsa den hade inte riktigt kommit. Men tillslut så tog jag tag i det och började läsa denna bok som överraskade mig helt! Vilken bok! Den var ganska tjock men jag ville att den skulle vara ännu tjockare. Jag sträckläste den på en kväll. Vi får följa Isabel som förlorar sin man i en bilolycka, efter det inser hon hur dåligt ställt hon och hennes barn har det så dem säljer huset och flyttar in ett hus i en liten stad dem har ärvt av en avlägsen släktning. Men huset är en mardröm. I princip allt måste fixas och då är det bra att grannen har byggföretag, eller? Han har ju faktiskt alltid velat ha detta huset. Och hur reser man sig själv efter en hemsk olycka? Och varför har hennes son slutat prata? En otroligt bra bok där vi får följa hur hemligheter kan krossa en människa och hur man odlar tomater. Rekomenderas starkt!
Isabel bor i ett hus i London med sin man och barn. En dag omkommer mannen och det medför att Isabel blir tvungen att sälja bostaden och flytta med barnen. Isabel ärver ett hus, ”Spanska huset” och dit flyttar de. Dessvärre är det ingen som tagit hand om huset på många år och mycket måste renoveras. Grannen Matt erbjuder sig att göra jobbet. Renoveringen kostar massor med pengar och Isabel får svårt att betala. Tiden går och det visar sig att Matt inte bara har rent mjöl i påsen...

Detta var dessvärre inte en bok i min smak, boken grep inte tag i mig. Jag hade svårt att hänga med i svängarna och jag undrade ofta vem av personerna som det handlade om när jag läste.
Toner i natten handlar om Isabela som är en professionell violinisten som bor i London med sina två barn och man. När hon plötsligt böit änka får hon veta att hennes man både svinlat bort pengar samt haft annat för sig. När hon ärver en herrgård på landet säljer hon huset i London för att flytta dit med sina två barn. Huset är inte alls i det skick jon tror och renovering är ett måste, grannen Matt lovar guld och gröna skogar, men har något helt annat i åtanke.

En väldigt fin bok som man absolut inte vill lägga ner fören man får veta vad som händer.
I centrum av historien finns ett hus som många vill ha. Det har varit ett vackert hus men det har förfallit efter många års försummelse. Isabel är nybliven änka med två barn som ärver det förfallna huset. Hon har ingen annanstans att ta vägen efter makens död. Hon får hjälp av traktens hantverkare, Matt, som hjälper henne med renoveringen. Matt vill å andra sidan ha huset till vilket pris som helst.

En trevlig feelgood om än något ytlig. Störde mig enormt mycket på de kvinnliga karaktärerna som framstår som hjälplösa varelser. Varför slutar Isabel sitt jobb som violinist för att renovera ett hus om man dessutom inte har pengar till det?
Till födelsedagen2017 fick jag flera spännande böcker, bland annat Jojo Moyes bok Toner i natten. Jag har nog läst de flesta av författarens böcker. Skälet är enkelt: de är bra. Böckerna kan vara väldigt olika sinsemellan, men ett har de gemensamt: de skildrar vanliga människors lite ovanliga livsöden. Ofta är huvudpersonen en kvinna som på ett eller annat sätt får kämpa för sin överlevnad och för att kunna gå vidare.

Toner i natten handlar om violinisten Isabel som bor i London med sin familj. Men så blir hon plötsligt änka och finner att hon i princip är ruinerad. När hon ärver en herrgård på landet säljer hon huset i London för att flytta dit med sina två barn. Herrgården är i ett förfärligt skick, men grannen Matt lovar att renovera det. Det Isabel inte vet är att Matt och hans fru Laura känner sig snuvade på det stora huset, som de trott att de skulle få ärva efter att de skött dess ägare på äldre dar. In kliver sen andra figurer som fastighetsmogulen Nicholas och den mystiske Byron. I den lilla byn tas familjen emot oväntat gott, även om det tar ett tag innan alla känner sig tillfreds. Och självklart inträffar en katastrof mot slutet, ett sammanfall som leder till upplösningen av dramat.

Grannar ska en inte lita på, det vet vissa av oss av egen erfarenhet. Författaren skildrar som vanligt skickligt de olika karaktärerna i dramat och grannen Matt är en av den värsta sortens grannar, den som låtsas hjälpa och sen i själva verket stjälper. I övrigt är boken trivsam. Kanske skildras de två barnen lite för grovt, jag saknar mer detaljer i dessa porträtt. Ett bögpar, benämnda Kusinerna, står för HBTQ-temat. I centrum för dramat finns en kvinna som vid första anblicken verkar svag, men som senare visar sig vara genomstark – som så ofta i Jojo Moyes böcker.

Det här är en bok som är lätt att läsa och det går snabbt att sluka de drygt 400 sidorna i pocketutgåvan. Omdömet blir det högsta, Jojo Moyes levererar igen.
Boken Toner i natten är skriven av den kända författaren Jojo Moyes. Romen utspelar sig under nutid i England. Boken handlar om förlust, glädje, kärlek och att hitta tillbaka till sig själv.

Isabel är en välkänd violinist som har spelat i symfoniorkestrar världen över. Hon har en våning i London där hon bor med sin make och deras två barn. Men plötsligt förändras allt när hennes man dör och Isabel förlorar sig själv i sorgen. Tills hon ärver en herrgård ute på landet. Hon bestämmer sig för att lämna storstaden för landet och ett nytt liv.

Men allt blir ändå inte som hon tänkt sig. Herrgården är ett renoveringsobjekt och Isabel är fortfarande som förstelnad i sin sorg. Och vem kan hon lita på i den lilla byn, där alla verkar veta allt om alla men inte säger hela sanning till Isabel.
Tycker om boken särskilt slutet, hade svårt för grannen Matt's beteende som att han var ägaren till hela världen! Gillade Byron's mystiska karaktär och även sonen i huset tycker jag mycket om. Isabel hade jag lite svårt för I början men hon tog sig senare i boken. Inte den bästa bok jag läst men väl värd min tid med tanke på att det var den första boken jag plockade upp på lång tid så var det inte illa med en 4