Min fars hemlighet

Bedemandens datter
Sara Blædel

När Ilka Jensen förlorar sin pappa väcks många frågor. Hon bestämmer sig att åka till USA för att försöka reda ut vem mannen som lämnade henne när hon var sju år egentligen var. Hans nya familj är dock inte överlyckliga över att hon dyker upp och gräver i deras förflutna.

7 utgåvor
Välj utgåva
Bedemandens datterDanska - Pocket
ISBN: 9788771806366
Bedemandens datterDanska - Inbunden
ISBN: 9788771801545
Bedemandens datterDanska - Ljudbok
ISBN: 9788771803587
Bedemandens datterDanska - Ljudbok
ISBN: 9788771801729
Min fars hemlighetSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177952312
Min fars hemlighetSvenska - Pocket
ISBN: 9789177953234
Min fars hemlighetSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789177952343
Ilka Jensen dök upp i Sara Blaedels idévärld när författaren inom loppet av sex veckor mist både pappa, mamma och en älskad faster, och när den begravningsentreprenör hon anlitat tagit hand om allt på ett oklanderligt och empatiskt vis. Efteråt visste hon att hennes nästa karaktär skulle vara begravningsentreprenör. Och hur bättre spela på denna starka känsla än att skriva en trilogi?

Läsaren kastas in i handlingen meddetsamma, på några sidor har Ilka, 40-årig skolfotograf, inte bara åkt till USA för att närvara vid sin frånvarande fars bouppteckning, hon har dessutom ärvt hans djupt skuldsatta begravningsbyrå. En knapp kvart efter beskedet tvingas hon tala med de första kunderna.

Ilka tar många dåligt underbyggda, förhastade, irrationella beslut. Visst. Men vem skulle inte göra det när man från ena dagen till den andra blir ägare av en död och på alla sätt främmande förälders verksamhet och chefar över en konstnär i hawaiiskjorta och en tillknäppt nunna som jobbar på volontärbasis. Om man därtill kryddar med lite mord,, hotfulla konkurrenter och Ilkas sexuella aptit kanske man inte kan begära att Ilkas beslutsprocess ska vara så jädrans logiskt.

Min fars hemlighet är spännande, en riktig bladvändare. Jag tycker mycket om hur Blaedel skildrar klassamhället och den obarmhärtiga kapitalism som präglar människorna i Racine bokstavligen in till döden. Två saker hakade jag upp mig på, dels att författaren stundtals nöjer sig med att gestalta endast Ilkas del i en dialog hon har, ibland via telefon, ibland personligen, vilket ger ett aningen skyndat intryck. Det andra är att det finns spännande spår i berättelsen som hade kunnat utnyttjas mer. Jag hade önskat känna den vackra men farliga sjön som mer närvarande under hela berättelsen, och Ilkas personliga relationer till män gestaltas nästan lite slumpartat.

På det stora hela ser jag mycket fram emot att läsa resten.Vem vet, kanske framträder sjön än mer framöver, eller kanske utforskar Blaedel Ilkas relationer till män mer djupodlat?
Det här är den första delen i en triologi om Ilka Jensen. Ilka får reda på att hennes pappa har dött och att hon är omnämnd i hans testamente. Det är en chock då hon inte har hört av eller träffat sin far sedan han stack från henne och Ilkas mamma för många år sedan.

Eftersom saknaden efter hennes pappa har präglat henne bestämmer hon sig för att åka för att kanske få några svar på sina frågor. Men det är lite mer komplicerat än så. Hennes far verkar ha haft en del att dölja och Ilka börjar gräva i hans förflutna.
Sara Blaedel är känd för sina deckare, böcker jag läst och som jag gillar. ”Min fars hemlighet” är inte en deckare på det viset, men spännande ändå med familjehemligheter! Det är en välskriven, lättläst och underhållande bok som innehåller färgstarka karaktärer som jag vill veta mer om. Del två kommer ut i juni!
Vår huvudperson är Ilka. Vi lär känna henne när hon precis fått veta att fadern som, en dag plötsligt försvann när hon var liten, har gått bort. I USA finns ett arv att hämta. Ilkas åker dit och upptäcker snabbt att hon ärvt pappans begravningsbyrå som inte direkt är hundraprocentigt välskött. Ilka dras rakt in i att hantera byrån, dess anställda och klienterna. Som om det inte vore nog börjar konstiga saker hända när en person i byn hittas mördad och Ilkas begravningsbyrå blir ansvariga för begravningen.

Boken är mycket varm, mysig och hemtrevlig. Trots lik, ett mord och en miljö som utspelar sig på en begravningsbyrå lyckas den med konststycket att vara riktigt avkopplande att läsa.