Min fars hemlighet

Bedemandens datter
Bok av Sara Blædel
När Ilka Jensen förlorar sin pappa väcks många frågor. Hon bestämmer sig att åka till USA för att försöka reda ut vem mannen som lämnade henne när hon var sju år egentligen var. Hans nya familj är dock inte överlyckliga över att hon dyker upp och gräver i deras förflutna.
Min fars hemlighet är den första delen i en trilogi där vi får följa Ilka, skolfotograf från Danmark, som ärver en begravningsbyrå i USA med ekonomiska bekymmer från sin far, som försvann ur hennes liv när Ilka var liten.

Jag gillar boken och jag ser fram emot att följa Ilka i de två kommande böckerna.

Svårt att sätta betyg dock, skulle egentligen nog vilja ge den 3,5 men det får bli en 4a här.
Min fars hemlighet är första delen i trilogin om Ilka. Lättläst och välskriven bok om familjehemligheter.
Ilka, en dansk skolfotograf, får ärva en begravningsbyrå i USA efter sin pappa som försvann när hon var barn. Hon åker dit och hittar en verksamhet med ekonomiska besvär, märkliga medarbetare och en ny familj till pappan som inte vill ha kontakt. Påminde lite om Six feet under, på ett bra sätt! Härlig balans mellan Ilkas äventyr och historierna kring familjerna som kommer i kontakt med begravningsbyrån.
När Ilka Jensen får veta att hennes far har dött i USA och att hon är omnämnd i hans testamentet kommer nyheten som en chock. Den 40-åriga skolfotografen har nämligen inte hört av honom sedan han stack ifrån familjen när Ilka var sju år. Eftersom saknaden efter pappa har påverkat Ilka djupt beslutar hon sig för att resa till USA. Inte för att hon är intresserad av själva arvet, utan för att försöka få svar på sina frågor. Varför stack han bara och lät bli att höra av sig? Hur blev hans liv? Och vem var han egentligen?

Det blir dock mer komplicerat än Ilka förutsett. Hon möter pappans nya mycket skeptiska familj och det verkar som om hennes far haft en hel del att dölja. Ilka är dock inte den som låter sig avvisas, hon börjar gräva i pappans förflutna.

En spännande roman som jag tycker bjuder på lite lätt deckarkänsla,
spänning, liv och död på en Begravningsbyrå.
Välskriven och underhållande, lättläst och bjuder på flera frågetecken. Som tur är finns redan del ll och lll ute så det är bara att läsa vidare i trilogin om Ilka Jensen.
"När Ilka Jensen får veta att hennes far har dött i USA och att hon är omnämnd i hans testamentet kommer nyheten som en chock. Den 40-åriga skolfotografen har nämligen inte hört av honom sedan han stack ifrån familjen när Ilka var sju år. Eftersom saknaden efter pappa har påverkat Ilka djupt beslutar hon sig för att resa till USA. Inte för att hon är intresserad av själva arvet, utan för att försöka få svar på sina frågor. Varför stack han bara och lät bli att höra av sig? Hur blev hans liv? Och vem var han egentligen?

Det blir dock mer komplicerat än Ilka förutsett. Hon möter pappans nya mycket skeptiska familj och det verkar som om hennes far haft en hel del att dölja. Ilka är dock inte den som låter sig avvisas, hon börjar gräva i pappans förflutna."

Jag gillade den här boken och eftersom jag visste att den är den första delen i en trilogi så blev jag inte förvånad över att den slutar med fortsättning följer...
Den är lite svår att sätta in i ett fack. Från början tänkte jag att den kanske är en feelgoodroman (trots att den mestadels utspelar sig på en begravningsbyrå) men det stämmer inte. Inte heller är den en deckare även om det bitvis blir spännande och man kan ana sig att den spänningen kommer att fortsätta i kommande böcker. Men mixar man dessa båda genre så får man en välskriven bok som i mitt fall blev en riktig bladvändare och man längtar efter att få reda på hur det hela kommer att sluta.
Bokrecension — ”Min fars hemlighet” av @sarablaedel är en varm, mycket speciell bok, som ändå har en del spänning i sig. När Ilka får reda på att hennes far är död och har med henne i sitt testamente beger hon sig till faderns nya hemland, USA, närmande bestämt Wisconsin och staden Racine. Hon har ärvt hans begravningsbyrå med allt badet innebär. Med i detta arv följer begravningsentreprenören Artie och nunnan Syster Eileen.
De är båda speciella på sitt lilla vis och något i mig dras till dem bägge. Och Ilka. Jag gillar att hon är en kvinna som inte rädd för att ta för sig av livet. Att gå utanför ramarna. Det påminner lite om mig själv.. 😂
Mycket handlar om Ilkas vilja att lära känna sin pappa, få svar på frågorna om varför han lämnade dem? Varför han aldrig hörde av sig.. väl på plats försöker hon räcka ut en hand till halvsyskonen som finns där. Hon får dessutom en knivig begravning på halsen som ställer till det på byrån och som ibland är rent farlig för dem.

Jag tycker väldigt mycket om den här boken och kan knappt vänta på att läsa del 2 i trilogin om Ilka Jensen. Jag tycker mycket om Saras sätt att skriva, tycker att hon är duktig på att beskriva känslorna hos karaktärerna, att beskriva platserna. Tycker helt enkelt väldigt mycket om det. Den här boken får 🟣🟣🟣🟣 av fem möjliga, men den får också 💗💗💗💗💗 för det fantastiskt vackra omslaget.
Näe Alltså jag vet inte. Visste inte att det var första av en trilogi. Fastnade inte riktigt för boken så när den slutade med fortsättning följer blev jag lite sur. Tyckte den handlade alldeles för lite om faderns hemlighet och alldeles för mycket om begravningar. Tyckte inte den var så spännande heller tyvärr.
Ilka Jensen dök upp i Sara Blaedels idévärld när författaren inom loppet av sex veckor mist både pappa, mamma och en älskad faster, och när den begravningsentreprenör hon anlitat tagit hand om allt på ett oklanderligt och empatiskt vis. Efteråt visste hon att hennes nästa karaktär skulle vara begravningsentreprenör. Och hur bättre spela på denna starka känsla än att skriva en trilogi?

Läsaren kastas in i handlingen meddetsamma, på några sidor har Ilka, 40-årig skolfotograf, inte bara åkt till USA för att närvara vid sin frånvarande fars bouppteckning, hon har dessutom ärvt hans djupt skuldsatta begravningsbyrå. En knapp kvart efter beskedet tvingas hon tala med de första kunderna.

Ilka tar många dåligt underbyggda, förhastade, irrationella beslut. Visst. Men vem skulle inte göra det när man från ena dagen till den andra blir ägare av en död och på alla sätt främmande förälders verksamhet och chefar över en konstnär i hawaiiskjorta och en tillknäppt nunna som jobbar på volontärbasis. Om man därtill kryddar med lite mord,, hotfulla konkurrenter och Ilkas sexuella aptit kanske man inte kan begära att Ilkas beslutsprocess ska vara så jädrans logiskt.

Min fars hemlighet är spännande, en riktig bladvändare. Jag tycker mycket om hur Blaedel skildrar klassamhället och den obarmhärtiga kapitalism som präglar människorna i Racine bokstavligen in till döden. Två saker hakade jag upp mig på, dels att författaren stundtals nöjer sig med att gestalta endast Ilkas del i en dialog hon har, ibland via telefon, ibland personligen, vilket ger ett aningen skyndat intryck. Det andra är att det finns spännande spår i berättelsen som hade kunnat utnyttjas mer. Jag hade önskat känna den vackra men farliga sjön som mer närvarande under hela berättelsen, och Ilkas personliga relationer till män gestaltas nästan lite slumpartat.

På det stora hela ser jag mycket fram emot att läsa resten.Vem vet, kanske framträder sjön än mer framöver, eller kanske utforskar Blaedel Ilkas relationer till män mer djupodlat?
Det här är den första delen i en triologi om Ilka Jensen. Ilka får reda på att hennes pappa har dött och att hon är omnämnd i hans testamente. Det är en chock då hon inte har hört av eller träffat sin far sedan han stack från henne och Ilkas mamma för många år sedan.

Eftersom saknaden efter hennes pappa har präglat henne bestämmer hon sig för att åka för att kanske få några svar på sina frågor. Men det är lite mer komplicerat än så. Hennes far verkar ha haft en del att dölja och Ilka börjar gräva i hans förflutna.
Sara Blaedel är känd för sina deckare, böcker jag läst och som jag gillar. ”Min fars hemlighet” är inte en deckare på det viset, men spännande ändå med familjehemligheter! Det är en välskriven, lättläst och underhållande bok som innehåller färgstarka karaktärer som jag vill veta mer om. Del två kommer ut i juni!
Vår huvudperson är Ilka. Vi lär känna henne när hon precis fått veta att fadern som, en dag plötsligt försvann när hon var liten, har gått bort. I USA finns ett arv att hämta. Ilkas åker dit och upptäcker snabbt att hon ärvt pappans begravningsbyrå som inte direkt är hundraprocentigt välskött. Ilka dras rakt in i att hantera byrån, dess anställda och klienterna. Som om det inte vore nog börjar konstiga saker hända när en person i byn hittas mördad och Ilkas begravningsbyrå blir ansvariga för begravningen.

Boken är mycket varm, mysig och hemtrevlig. Trots lik, ett mord och en miljö som utspelar sig på en begravningsbyrå lyckas den med konststycket att vara riktigt avkopplande att läsa.