Och eken står där än

Bok av Sofia Lundberg
Efter en svår skilsmässa försöker Esther finna sig själv igen. Utan sin son Adrian känns helgerna extremt långa, ensamma och tunga. Promenaderna på ängen till den gamla eken vid vattnet gör gott i själen. Men vem står där denna lördag? En äldre dam vid namn Rut. Vänskapen utvecklas och livet börjar åter kännas bra. Men vad är det Rut döljer? Ska en resa till Comosjön i Italien ge Esther svaret?.
Underbar bok om två kvinnor och deras liv. De träffas under en ek och samtalar om det som har varit om det som är nu. Man kan inte sluta läsa, den flyter på så lätt .
En fin historia om vänskap över generationer. Om Esther, som full av sorg över att ha splittrat sin familj genom skilsmässa, träffar Ruth. Ruth är en äldre kvinna som har en massa klokskap att dela med sig av. De träffas regelbundet nere vid eken och pratar om sina liv.
Fin berättelse. Gripande samtal om livet och att hitta tillbaka och börja leva igen.
När jag börjar läsa boken fastnar jag inte alls. Flera gånger tänker jag lägga undan den och ta en annan bok. Men något håller mig kvar. Och jag är glad att jag fortsatte. Boken börjar rätt så dystert och känns grått o trist. Men allt eftersom blir man mer fast. Boken handlar framförallt om Esther och Rut. Om ensamhet, vänskap och sorg. Välskriven, och vacker bok.
Jag vet inte riktigt var jag ska börja med den här boken.
Den är så mysig, rolig, söt, gullig, sorglig och känslomässig om vartannat.
Jag gråter när boken är slut och av någon anledning så vet jag inte riktigt om det är av sorg för att boken är slut eller om det är glädje tårar för Esther.
I början har jag lite svårt att komma in i boken då jag inte riktigt kan relatera till Esthers känslor, men ju mer in i boken man kommer så förstår och relaterar man mer och mer.
Den är välskriven, rolig och lättsam även när det är de tunga perioderna i Esthers liv.

Boken handlar om Esther som har precis gått igenom sin skilsmässa som enligt ex maken är hennes beslut för att förstöra familjen.
Hon har en sexåring son som är hela hennes värld och som hon delar vårdnaden om.
En dag när hon kommer till sin ek som står vid en äng där hon brukar sitta under hittar hon en äldre kvinna Rut sittande på hennes plats.
De två blir vänner och de pratar om allt möjligt, men det är väl ändå mest Esther som pratar.
En dag är inte Rut under eken och Esther får panik då hon känner att hon inte pratat klart eller lärt känna allt om Rut riktigt.

Jag rekommenderar boken till alla som gillar feel-good böcker eller som bara vill ha en mysig stund.
En bok som överraskade mig och grep tag i mig. En fin historia om vänskap där ålder inte spelar någon roll. Lite besviken på slutet som kändes lite som en "cliffhanger"
Esther och Rut träffas vid en bänk där det växer en ståtlig ek. Esther, en ensamstående mamma som saknar sin son varannan vecka och Rut med en lång historia av kärlek bakom sig. Dessa två själar möts och de blir goda vänner. En dag dyker inte Rut upp vid eken.

Det här är en bok om vänskap, kärlek, sorg, skuldkänslor, minnen och familjeband. Det går rakt in i hjärtat. Den här boken börjar med en känsla som stannar men jag tycker inte att berättelsen tar sig förrän drygt halva boken. Efter att Esther åkt till Italien. Efter det vill jag inte släppa den.
Det är en fin och välskriven berättelse som handlar om skuld, vänskap, sorg och kärlek. Men också om att släppa det förflutna för att koncentrera sig på nuet.
En fantastisk eller rättare sagt två fantastiska berättelser.En om Ester och en om Rut.En otrolig vänskap som spänner över flera generationer.
En vacker bok. En feelgood med djup som handlar om stark vänskap mellan ung och gammal, den stora kärleken som förvandlas till destruktiv tragik. Om att lämna, sörja och börja om. Jag älskar denna fina bok
Mycket fin bok. Spännande och svår att lägga i från sig. Jag sträckläste den från början till slut. Älskar denna författare
Jag älskade Sofia Lundbergs ”Den röda adressboken” och denna når nästan upp i samma klass.
Även denna bok handlar om vänskap över generationsgränserna men även om familjehemligheter, sorg och drömmar. En fin och berörande roman
Och eken står där än är en sorgsen, men samtidigt väldigt vacker bok. Boken var dock för långsam, och en svag frustration växte inom mig över att handlingen aldrig riktigt satte fart. Sofia Lundberg har väldigt vackra och långa beskrivningar av naturen och relationerna i boken, men det blev lite för mycket till slut. Beskrivningarna är en stor del till varför boken blev långsam, man läser samma sak hela tiden – fast olika meningar.

Jag tycker att handlingen är genomtänkt och fin, men den saknar händelser. Jag hade velat se fler problem, fler händelser som sätter fart på bokens handling och som för karaktärerna framåt. Trots alla fina detaljer i boken, hamnar jag ändå på den besvikna sidan. Jag hade höga förväntningar på denna, och jag blev faktiskt lite besviken.