Dödslistan

Bok av Anna Jansson
Anna Janssons populära serie fortsätter här med spänningsromanen med Maria Wern. I centrum finns den tjugoåriga Agnes som berättar om ett tidigare övergrepp i en hemlig Facebookgrupp. Under tiden mördas frigivna våldtäktsmän på löpande band. Maria Wern tar sig an fallet och blir misstänksam mot den kollegan som kommer för att hjälpa till från fastlandet.
Ännu en tät och spännande Maria Wern-deckare. En tjugoårig tjej som blivit utsatt för övergrepp söker sig till en stödgrupp på nätet. En stödgrupp som har namnet Ullsaxen.

När en död man hittas stympad i Visby, med en ullsax bredvid sig, får Maria Wern i uppdrag att hitta mördaren. Var finns kopplingen till stödgruppen?

Anna Janssons böcker är rena bladvändare, det är svårt att sluta läsa förrän man nått slutet och brottet är uppklarat.
Det är alltid en fröjd för mig som läsare att läsa Anna Janssons böcker. Hon har förmågan att skapa twistar och oförutsägbara vändningar vilket jag verkligen uppskattar. Jag har läst alla delar om Maria Wern och det är fantastiskt att Anna lyckas få utvecklingen att gå framåt för det är ändå bok nummer tjugoett i ordningen om Maria och ändå vill jag läsa mer om vad som ska hända.
I januari månad 2020 kunde en förboka signerade exemplar hos Bokus av Anna Janssons kommande bok Dödslistan. Självklart ville jag både äga den tjugoförsta boken i Maria Wern-serien och lika självklart ville jag ha ett signerat exemplar. Anna Jansson är ju en av mina klara svenska favoritförfattare inom deckargenren. I början på mars kom boken ut och hittade hem till mig.

I bokens centrum står, förutom polisen Maria Wern, förstås, den unga Agnes. Agnes har blivit utsatt för sexuella övergrepp sen hon var tolv år. Hon kan varken anförtro sig åt sin mamma eller sin mormor, så det blir barnmorskan Elisabeth som får veta en del av det Agnes har varit med om. Elisabeth har startat en hemlig Facebookgrupp, Ullsaxen. Inte krävs det nån större slutledningsförmåga vad gäller mördarens identitet (eller..?) när plötsligt misstänkta men friade våldtäktsmän hittas mördade. Männen har fått namnet Erinya inristat i huden och intill kropparna ligger… en ullsax. Samtidigt ska det hållas rättegång mot en man som misstänks ha våldtagit en kollega till Maria Wern. Förstärkningen i form av Ragnarsson från Rikskrim blir snarare ett hinder. Maria Wern misstänker att han skyddar nån. Eller är han rent av inblandad själv?

En ung tjej i centrum även i denna bok, alltså. Inget fel på det, även om det känns lite tjatigt. Anna Jansson hanterar emellertid svängningarna mellan unga vuxnas och äldre vuxnas tankevärldar lite bättre och djupare än Viveca Sten. Själv blir jag förstås extra nyfiken på barnmorskan som bär ett namn jag helst skulle vilja radera ut. Vad har hon varit med om som har fått henne till att starta en hemlig grupp på Fejan? Och vilka är de andra som är med i gruppen?

Kapitlen i den här boken är lite längre än kapitlen i de böcker jag senast har läst. Och plötsligt inser jag att det inte är helt fel. Jag har lite svårt att hänga med i persongalleriet, som jag tycker är aningen för stort och som innehåller en del irriterande personer. Dessutom undrar jag om Maria Werns barn aldrig blir stora… Nåja, jag gillar det jag läser, spänningen författaren bygger upp och att vara på Gotland i fantasin. Och jag gissar friskt vem som är vem av ”de skyldiga”, men Anna Jansson överlistar mig. Boken avslutas dessutom med en cliffhanger. Härligt!

Mitt omdöme blir högt.
I den här spänningsromanen av Anna Jansson, får vi åter igen träffa Maria Wern. Det blir en spännande historia där många trådar ska knytas ihop. Det är blir riktigt intressant läsning då misstankarna den här gången uppkommer bland Werns egna kollegor. När en hemlig facebookgrupp bildas för att hänga ut misstänkta våldtäktsmän tätnar intrigen.
För mig hör det sommar och semester till att läsa en Maria Wern (som i år firar 20-års jubileum!🥳) bok av Anna Jansson.

Dödslistan (utgiven av Norstedts) är liksom de andra böckerna väldigt spännande! Jag tror mig veta vem som ligger bakom flera gånger, men sedan kommer nya förvecklingar som kullkastar mina teorier och en ny gärningsman tar form. Boken tar upp det oerhört vanliga ämnet sexuella övergrepp och det är vansinne att vi år 2020 inte får fler personer fällda för detta vidriga och inskränkande brott! I denna bok tar en rättvisare lagen i egna händer och dömer ut straff på eget bevåg och jakten är snart i full gång. Visby-polisen måste få hjälp från fastlandet och som ofta tidigare anses de inte kapabla att lösa så svåra brott själva, fast det är precis det de kan!
Dödslistan är den tjugoförsta boken om polisen Maria Wern. Jag har läst alla delarna och tyckt om dem allihop och denna är inget undantag. Dödslistan är en lättläst deckare med många vändningar, en oförutsägbar upplösning och en cliffhanger som får mig att önska att nästa bok fanns på mitt nattduksbord.

Som vanligt utspelar sig handlingen på Gotland och i denna bok får vi följa tjugoåriga Agnes som under många år utsatts för övergrepp. Hon har blivit sviken av vuxenvärlden och har försökt hantera allt själv vilket har lett till ett ganska destruktivt liv med mycket alkohol och sex. Anna kan konsten att skriva fängslande och spännande och jag slukar boken! Det är en realistisk handling, ett scenario som känns äkta och som med all säkerhet händer i vårt samhälle idag och just nu.

Dödslistan är en bra och spännande bok som jag inte kunde släppa. Rekommenderas!
Agnes är en tjej i 20 årsåldern som inte mår bra. Hennes mamma tycker att hon är lat och oduglig och tjatar rätt mycket på henne om det.
Agnes jobbar hos Hans. Både i hans restaurang och han utnyttjar henne sexuellt, både för egen del och ibland lånar han ut henne till sina bekanta. Det började när hon var tolv och han har hotat henne sedan dess. Han har ju filmer att visa på hur hon ”njuter”, så hon upplever att hon inte har något val än att stå ut och gå med på vad som helst. Det är destruktivt och leder till självskadebeteende och det enda hon vill är att någon ska se henne. Om än bara de äckel som tar henne.
Hon får ett tips om en hemlig facebookgrupp, Ullsaxen, en digital terapigrupp. Där vågar hon för första gången berätta om vad som hänt. Strax därefter påträffas Hans död, naken och stympad, men en blodig ullsax bredvid.
Detta är bara det första offret av flera män som begått svår övergrepp mot unga kvinnor.
Anna Janssons serie om Maria Wern fortsätter. Flera mord på män som våldtagit och utnyttjat kvinnor upptar Marias tid på jobbet. Det verkar vara någon eller några som tagit saken i egna händer. Privat har hon svårt att få ihop alla bitar då hennes man Björn ofta jobbar borta. När hennes privatliv och mordfallen sammanflätas av missförstånd är tragiken nära. Boken är lättläst och spännande, det flyter på bra och slutet är av den karaktären att det inte går att sluta läsa. Ytterligare en Maria Wern bok av hög kvalitet.
Anna Jansson har alltid varit en av mina favoritförfattare, jag har läst de flesta av hennes böcker. Jag har hittills aldrig blivit besviken på hennes deckare. ”Dödslistan” är inget undantag, jag älskade den här boken med. Dödslistan är den 21 boken i serien om Maria Wern. När man har läst i stort sett alla böcker i serien så får man ett speciellt förhållande till karaktärerna. Det är som att man känner dem. Man får följa Maria Wern och hennes kollegor både på jobbet och på fritiden.

Dödslistan tar upp ett väldigt allvarligt ämne, våldtäkter på barn och kvinnor där förövarna går fria. Men i den här boken tar någon som kallar sig Erinya saken i egna händer och straffar männen som går fria på ett sätt som stoppar dem från att någonsin skada någon igen.

En sak jag funderade på när jag läste boken var vilket år det var. Det känns som det är nutid men samtidigt är det en av poliserna som är storrökare. Han röker överallt, även inne på polisstationen. Borde inte det vara olagligt att röka där, det är väl en offentlig plats?