Ett litet liv

A Little Life
Bok av Hanya Yanagihara
Det här är en historia om fyra vänner i New York och de prövningar som deras vänskap utsätts för genom årens lopp. Jude är en berömd advokat med ett mörkt förflutet som aldrig verkar släppa greppet om honom. Han slits ständigt mellan sitt självförakt och en kärlek som han inte vågar tillåta sig. Det är bara vännernas trofasthet som gör att han orkar med tillvaron.
I Ett litet liv får vi följa ett kompisgäng genom flera decennier. Framförallt kommer det att handla om Jude som är en av karaktärerna i gänget.

Först och främst är boken lång och med mycket text. Den är dock väldigt välskriven så jag kan förstå hur man kan tycka att detta är ett mästerverk.
Den är tung att läsa, och svår att komma in i. Både i början, samt efter varje paus. Jag fastnar inte och känner mig inte motiverad till fortsatt läsande. Jag kommer på mig själv med att göra massa annat istället för att just läsa.
Det är dock en fin historia och en väldigt välskriven bok så av den anledningen får den ändå en 3a.
Kan nog vara en av de bästa böckerna jag läst! Karaktärerna är så otroligt välskrivna - det känns nästan absurt att de inte existerar på riktigt. En hjärtskärande historia men som också har vissa ljusglimtar som gör att man blir alldeles varm inombords. Tycker det är allt som behöver sägas, tror det är bäst att läsa den utan att egentligen veta så mycket om handlingen. Läs den!
Den här romanen fullständigt golvade mig! Få gånger har jag blivit sådär innerligt berörd, ända in i själen, av en berättelse och av karaktärer som dessa.

Berättelsen kretsar kring fyra män som är vänner och som efter collage flyttar till New York och fortsätter att hålla ihop. Jude, JB, Willem och Malcolm har alla olika bakgrund, och läsaren lär känna dem och deras historia steg för steg. Jude är central i boken, och hans bakgrund har mystiska inslag och tycks vara full av hemligheter som sakta börjar nystas upp.

Det här är så mycket mer än en bok om vänskap, även om den inledningsvis skildrar ett gäng killar som har kul ihop. Men berättelsen utvecklas och pendlar i nyans mellan ljust och mörkt. Under läsningen blir jag tagen av beskrivningen av det goda, som mitt i det mörka finns där. Det är en vacker och ljus berättelse på samma gång som den bjuder in läsaren till något fruktansvärt och mörkt.

Jag får en sådan känsla för, framför allt, Jude, denne oroliga själ som egentligen inte framstår som särskilt sympatisk. Men hans längtan är det som lyser igenom. Hoppet. Det är en känslomässig bergochdalbana att ta del av hans historia.

Det är drygt två år sen jag läste boken och jag tänker fortfarande på den och karaktärerna ofta. Personerna blev något mer än bara fiktiva karaktärer för mig. Jag känner samma som de känner. Det är en bok som berörde mig ända in i märgen. Lika mycket som den speglar ondska, rädsla och hopplöshet, visar den styrkan i kärlek, hopp och framtidstro. Den är en känslomässig utmaning som gör ont att läsa och författaren håller tålmodigt kvar i berättandet om händelser som är avgörande för formandet av Jude och den han är. Efteråt var jag helt utmattad.

Jag älskar den här romanen. Det här är en bok som stannar kvar och inte liknar någon annan jag läst.
Det här är förmodligen den bästa boken som någonsin skapats. Behöver egentligen inte säga mer än att du verkligen borde läsa den!
En av de bästa böckerna jag någonsin har läst. Jag fick gråta på vissa punkter och hamnade med att kasta boken på vägen. Det är en bok som får dig att känna; lycka, glädje, sorg, frustration. Rekommendera stort.
Trollbindande roman som som för ett par dagar hade min odelade uppmärksamhet. Vi får följa ett kompisgäng över tid och författaren skildrar skickligt deras liv. Både karaktärerna och omgivningen målas upp på ett fantastiskt vis och jag vill inte lägga ifrån mig boken. Jag kämpar tillsammans med karaktärerna med vemod, plågor och olika samvetskval. Mycket berörande!
Min hittills starkaste och finaste bok alla kategorier 2020 och kanske någonsin. Den är lång, men hade gärna fått vara dubbelt så lång med det fantastiska arbetet Yanagihara, i from av karaktärsuppbygge, händelseutveckling och vänskapsskildringar, åstadkommit. En bok att gråta till (!!!) , rasa över, chockas av och glädjas med.
Tänkte försöka sammanfatta mina tankar och känslor om denna boken. Det råder definitivt ingen tvekan om att berättelsen berör inpå djupet. Jag hade väldig svårt att komma in handlingen, de första 250 sidorna var väldigt sega, men hade lovat mig själv att inte ge upp då jag kände att de troligtvis kommer lossna,och de gjorde de verkligen.
Boken liknar ingenting annat jag har läst innan. Den starka vänskapen och kärleken, kampen om överlevnad samt ett hemskt och förfärligt livsöde kantat av brutalitet och övergrepp berör mig så djupt att känslan för berättelsen och dess huvudkaraktärer följer med långt efter jag läst färdigt boken.
De är svårt att sammanfatta en bok som har så många bottnar och en sådan stark berättelse...säger bara en sak, läs den!
Trots att boken har väldigt många sidor (732) är den spännande och underhållande nästan hela tiden. Handlingen utspelar sig i New York där fyra unga män utvecklar en stark vänskap under collegetiden. De har olika bakgrunder vilket präglat dem till att bli unika individer. Som vuxna gör de karriär inom olika områden: Malcolm som arkitekt, JB som bildkonstnär, Willem som skådespelare och Jude som advokat. Det blir aldrig några större konflikter vilket det borde med så många olika personligheter. Två av männen har en lite djupare relation med varandra, men de är alla väldigt sammansvetsade. En skiljer sig dock från de övriga då han bär på ett mörkt och mystiskt förflutet som han håller för sig själv. Han kämpar med sina tankar och minnen, sitt självskadebeteende samt att dölja detta. Hans självhat och själviskhet gör det slutligen omöjligt för vännerna att hjälpa. En mycket bra och läsvärd bok!
Den hör boken ska du ta dig tid att läsa, stressa inte. Den drabbar dig, du känner ilska, förtvivlan och sorg men också en stark vänskap. Det var nog min bästa bok under 2018. Fullkomligt underbar!!
Ni vet hur det finns vissa saker som griper tag i en mer än andra? Berättelser, böcker, filmer, låtar. Den här boken är en sådan. Du får följa Judes liv, genom honom själv och genom hans vänner. Genom smärta, glädje, sorg och tvivel. Den gör stundtals ont att läsa men det finns också så mycket fint i den. Visst, boken är en tegelsten med sina 732 sidor och den har väldigt långa kapitel. Men den är så läsvärd. Du sugs fast i berättelsen och det är svårt att lägga boken ifrån sig. Det är bok som du inte glömmer. Och en bok som du förmodligen kommer att fälla en och annan tår medan du läser.

Boken handlar framför allt om vänskap. Det är en berättelse om fyra vänner – Jude, Willem, Malcolm och JB. Den spänner över flera decennier och utspelar sig i New York. De fyra vännerna träffades i skolan och sedan tar deras liv olika spår. Deras vänskap prövas genom åren men det som alltid håller dem samman är Jude. Jude är en väldigt privat person med en uppväxt som har satt djupa spår och som präglar hela hans liv. Han döljer sitt förflutna för sina vänner och i större delen av boken döljs hans förflutna även för läsaren. Mörkret i hans liv vägs upp av vänskapen till hans vänner. Framför allt till Willem. Jude är en framgångsrik advokat, Willem är skådespelare. Att Willem älskar honom och håller fast vid honom är vad som håller Jude vid liv. Jude har svårt att tillåta sig själv kärlek och det självförakt han känner inför sig själv styr till stor del hans tillvaro. Som läsare får du bit för bit veta mer om Judes förflutna allteftersom åren går.

Boken har bland annat blivit utsedd till en av årets bästa böcker av The New York Times, The Washington Post och The Guardian. Den blev även nominerad till Man Booker Prize.