Små eldar överallt

Little Fires Everywhere
Bok av Celeste Ng
Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem. "Små eldar överallt" har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år och sålt i över 1 miljon exemplar i USA. Den vann Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017 och ska filmatiseras till teveserie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare.
Obs! Denna recension kommer innehålla spoilers!

Jag har precis läst klar Små eldar överallt och åh, jag känner mig lite ledsen. I början av boken kände jag att det här var ju lite gulligt och intressant, men vad ska den ens handla om? Sen helt plötsligt kastas man in i några kapitel av pirr, skräck, ilska, glädje och sorgsenhet. Då var jag helt fast i boken och tänkte wow vilken bok! Så fina och djupa kapitel. Men sen, helt plötsligt, har boken slutat och man vet själv inte hur den slutade? Gillar inte böcker med såna här slut. Hur gick det för Pearl? </3 Aja, läs om ni vill. Kan inte bestämma mig om jag gillar den eller inte.
Vilken underbar bok. Så svår att lägga ifrån sig. Man känner med karaktärerna. Ett självklart val på årets bokrea
Jag vet inte vad det är men Celeste Ng skriver på ett sätt som får mig helt fängslad. Karaktärerna är inte perfekta personer men hon skriver ändå på ett sätt som får mig att gilla och förstå dem. Kan verkligen inte förklara men älskade den verkligen!
En helt okej bok men nog inget jag kommer komma ihåg särskilt länge. De första 150 sidorna var oändligt sega beskrivningar av staden "shaker heights" och de sjuttioelva olika karaktärerna (där man kunde tagit bort ungefär hälften i mitt tycke). Trots så mycket fokus på karaktärer tyckte jag ändå inte att man fick lära känna de ordentligt. Efter 150 sidor satte boken igång på allvar och man förstod mer om vad boken skulle handla om, dock kändes jag att handlingen blev en aning hetsig och tusen saker hände samtidigt. Jag tror att boken hade vunnit på att satsa mer på handlingen istället för omgivning och personer. Som den blev så kände jag att både handlingen och karaktärerna var gjort lite halvdant.
Hade hört väldigt mycket bra om Små eldar överallt, så kanske hade för höga förhoppningar. Tyckte att den var lite för långsam och i början var det många karaktärer att hålla reda på. Blev lite mer spännande mot slutet, men kände aldrig att jag riktigt fastnade för varken handlingen eller karaktärerna. Jag tyckte det var en helt okej bok, men absolut inte en historia som jag kommer minnas särskilt länge.
Hur kan en bok vara så bra? Hur kan en bok få en att känna så mycket? Önska så mycket? Och hur kan Celeste Ng skapa karaktärer som känns så verkliga? Jag är mållös. Och jag längtar ihjäl mig efter mer av den här fantastiska författaren. En ny favorit. HELT klart!
En spännande bok om hemligheter och lögner och stark moderskärlek.Det brinner i ett hus i en idyllisk villasamhälle.Det viskas om att minstingen Izzy i familjen är den som tände på.
Vilken bok!
Var inte alls beredd på att älska denna bok så mycket som jag gjorde då jag inte brukar dras till denna typ av bok. Men oj oj vad fel jag hade! Karaktärerna är väldig välskrivna och hela historien har ett viktigt budskap. Språket är även väldigt bra och den är helt enkelt en 5 stjärniga bok!
Nä men vilken fantastisk bok!!

Kämpade lite med läslusten precis när jag började med boken (av olika anledningar) men när jag kommit ungefär 100 sidor in var den tillbaka.

Ng är en skicklig författare med ett språk som var lätt att följa och med vackra formuleringar. Men framför allt var det hennes berättelse som var underbar. Små eldar överallt fick mig att fundera över moderskap, kultur, klass, familjeband, vänskap och lögner.

Det var en läsning som aktiverade mig, utvecklade mina perspektiv och var njutbar. 5/5 helt enkelt!
En bok som fångade mig från första sidan. Var inte beredd på ämnet adoption, varför boken kom att beröra mig på djupet. Intriger och relationer, sorg och glädje. Skulle gärna läsa en fortsättning.
Speciell bok. Hade svårt att komma in i den från början men den blev bättre längre in i boken. Det var dock en bra bok att diskutera och ha i en bokklubb
Boken har en lugn men ändock medryckande handling. Den handlar om en till synes lycklig familj som bor i ett rikt område med allt iordning och en fotograf och hennes dotter som flyttar till området och hyr boende av den lyckliga familjen. Det finns även en barnlös familj som länge längtat efter ett barn och en fattig kvinna som vill ha tillbaka sin dotter som hon lämnat bort i desperation.
Allas öden länkar i varandra och mänskliga drivkrafter beskrivs ur många perspektiv. De vuxnas funderingar nu och tidigare i livet beskrivs. Barnen (tonåringars) tankar beskrivs. Saker som verkar enkla är inte så enkla som de verkar. En löpande dilemma är exempelvis vem som är förälder till ett barn, när är det rätt tid är bli förälder?
Under en lugn yta kan små eldar pyra och de kan närsomhelst öka i styrka.
Boken utspelar sig i USA och ger en insikt i en del av detta lands samhällsstruktur.
Jag stämmer in i hyllningskören för den här boken - vilken fantastisk läsupplevelse!

Det är verkligen en stark berättelse och när jag väl började läsa boken kunde jag inte lägga den ifrån mig. Den här typen av böcker är de jag gillar allra bäst. Celeste Ng har ett väldigt fängslande språk och jag tycker om hur historien växer fram berättad ur olika människors perspektiv. Den är fylld av moraliska dilemman och personerna i boken utsätts för saker som gör att de utvecklas och får nya perspektiv.

Det här är verkligen en perfekt bokklubbsbok för här finns väldigt mycket att samtala kring. Modersrollen är verkligen central liksom klass- och rasperspektiven. Om du är en av dem som inte har läst boken så rekommenderar jag dig att genast göra det. Den är riktigt bra!
Jag har lyssnat på den här och jag tyckte den var bra, jag gillade att det fanns något hemlighetsfullt som låg och puttrade i boken. I första taget vet du inte vad det är för hemlighet. Med tiden får man veta det och jag såg verkligen inte det komma. Men det var riktigt bra gjort och tycker boken helt klart är värd att läsa/lyssna
Kan inte säga att boken fångade mig men efter att ha sett trailern på serien som spelats in så blev jag mer intresserad. Vi hade den som bokklubbsbok och i slutet så finns diskussionsfrågor och det fick igång oss allihop och väckte tankar och frågor som vi först väcktes.

Boken handlar om det välpolerade amerikanska samhället där allt ska vara perfekt. Elena Richardson har hela livet planerat men det blir inte alltid som man planerat.
Mia med dottern Pearl flyttar jämt och ständigt, så fort Mias projekt är avklarat då packar de bilen med sina få tillhörigheter och flyttar igen.
Mor/dotter-relationer känns som den starkaste röda tråden i boken
Hela sitt liv hade Mrs Richardson lärt sig att passion, liksom eld var något farligt. Man kunde så lätt förlora kontrollen över den.
Gnistor hoppade som loppor och spred sig lika snabbt, vinden kunde föra med sig glödande aska kilometervis.
Hellre då kontrollera den gnistan och försiktigt göra den vidare från generation till nästa, som en olympisk fackla. Eller kanske vårda den omsorgsfullt som en evighetslåga.
Noga kontrollerad. Tämjd. I förnöjd fångenskap.
Hemligheten var att undvika en storbrand.

Regler fanns där av en anledning: om man följer dem så lyckades man, om man inte följde dem kunde man riskera att bränna ner hela världen.

När tändes gnistan som fick det idylliska villasamhället Shaker Heights att sjuda av konflikter?
Hur kunde allt gå så snett i en sådan lycklig familj som Richardsons?

En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.
Vi får följa karaktärerna i boken i nutid och dåtid, genom livets resa och om hur olika människor ser på sin egen och andras tillhörighet.
Var hör ett barn hemma? Och vem har rätten till ett barn?

En välskriven och berörande roman där hela registret av känslor spelas upp och små eldar tänds överallt.
En välskriven historia som berör stora frågor - ursprung, identitet, moderskärlek och dess olika uttryck, press och förväntningar i ett litet samhälle och viss samhällsklass och familjen som begränsar eller stöttar. Jag blir gripen av beskrivningen av mamma-dotter relationerna och tar med mig en påminnelse om att det är svårt att helt förstå andras motiv eller vad i deras historia som format hens personlighet.
Jag ville tycka om denna efter alla hyllningar den fått men jag är tyvärr inte övertygad. Viktiga ämnen tas upp men blev oväntat lite berörd, fastnade inte för någon av karaktärerna och de plötsliga perspektivskiftningarna gjorde att det ibland var svårt att förstå. Kändes som att författaren väldigt gärna planterade sina egna åsikter om karaktärerna hos läsaren, vilket lämnade lite rum för eget tänkande och tyckande och det blev lite enkelspårigt. Hela boken kändes även så typiskt amerikansk så jag önskar lite att jag läst den på originalspråk, tror att den kanske gör sig bättre då.
Denna bok har jag hört så otroligt mycket om. Kanske var det därför mina förväntningar var så höga på den. När man läser på baksidan tror man att boken ska handla om en sak men ett par sidor in får boken en helt annan handling en vad man är beredd på. Boken handlar mycket om moderskap och olika sorters familje relationer. Boken lyfter även fram viktiga ämnen. Dock kändes boken något utdragen och väldigt seg i början. Men de hundra sista sidorna var väldigt bra då man fått lära känna karaktärerna. En fin men lite långdragen bok helt enkelt.
En bok som lyfter så många viktiga saker att reflektera kring. Moderskap, syskonskap, rasism och klasskillnader. Boken följer några olika karaktärer och belyser områdena ur deras olika perspektiv utan att ta ställning eller moralisera. En bok som är rörande, gripande och har ett tilltalande språk.
Vi får följa familjen Richardson, som lever i det designade området Shaker heights. De har det gott ställt, bra jobb fint hus och som en del av sin välgörenhet hyr de ut en lägenhet billigt till de som inte annars har råd. Nu flyttar Mia Warren in med sin dotter Pearl. De kommer på sikt familjen Richardson nära. Kanske lite för nära? Snart fallerar den snygga ytan i Shaker heights och det inte helt perfekta innanför väggarna visar sig.
Detta var en bok jag såg fram emot och trodde den skulle likna Stora små lögner av Liane Moriarty som jag gav fem stjärnor. Kunde inte ha mera fel. Språket var mycket mera berättande än visande och nästan alla karaktärer kändes endimensionella. Det kändes som om författaren hade alla svar om vad man skulle tycka om alla karaktärer från start och kändes som hon försökte köra ner i halsen på en sina egna åsikter om karaktären istället för att låta läsaren bilda sina egna slutsatser. Författarens idéer om vissa ämnen som t.ex. moderskap var inget jag kunde hålla med om heller. Det var tydligt att det var författarens egna idéer och inte bara en idé i boken då boken var krefrigt vinklad mot vissa karaktärer och i förlägningen dessa idéer. Så var djupt besviken och relativt arg efter jag jag tvingat mig igenom boken och skulle inte ge boken mer än noll stjärnor. Förstår inte hur denna kan vara så pass populär som den är.
Det var nästan två veckor sedan jag läste ut Små eldar överallt av Celeste Ng och jag har haft ovanligt svårt att formulera mina åsikter. Jag gillade den definitivt och den var snabbläst och underhållande. En del av mig tänker att den kanske inte var så mycket mer än så, att karaktärerna var lite platta och inte riktigt engagerade läsaren till den grad att boken kan klassas som känslosam och gripande. Men måste en bok vara gripande för att vara bra? Är det verkligen hur mycket läsaren bryr sig om karaktärerna avgör hur bra boken är? I vissa fall, ja. I det här fallet, nej. Det jag hela tiden återkommer till är alla smarta saker och bra saker jag uppskattade under min läsning och som verkligen förhöjde bokens slutbetyg. Jag tycker dessutom att handlingen är intressant. Det "perfekta" samhället med den "perfekta" familjen som inleder boken med att se sitt hus brinna ner, en brand de misstänker att ena dottern anlagt. Hur hamnade de här? Är det samhällets nykomlingar som rubbat balansen, den fria konstnärssjälen och hennes dotter? Hänger det ihop med bokens bihandling, det moraliska adoptionsdilemmat som splittrat samhället? I den här romanen används de stereotypa karaktärerna för att på ett effektivt sätt diskutera mer komplicerade ämnen. Jag tolkar karaktärernas stereotypa drag som ett medvetet val från författarens sida. Poängen görs tydligare av karaktärernas stereotypa drag. Författaren har hittat ett nytt konstruktivt sätt att leka med stereotyper för att driva fram en poäng. Relationsmässigt gillade jag relationen mellan Elena och hennes dotter Izzy bäst. De drar inte jämt och när läsaren får förklaringen till hur det blivit så är den oväntat smart, upplysande och verklig. Det finns beskrivningar av hur vi människor agerar, hur vårt undermedvetna och våra hjärnor fungerar som känns trovärdiga och insiktsfulla. Ett exempel är när Lindas dåliga minnen beskrivs ligga i en mental ask som hon tror att hon har begravt för evigt, men sedan dyker upp igen.
Samhällets och den fysiska platsens inverkan på karaktärerna, hur närvarande orten är som del i förklaring av både personligheter och beslut är en aspekt av boken som jag verkligen gillar. Platsen blir som en av karaktärerna eller som en röd tråd romanen igenom. Tydligast märks detta på Elena som verkligen förkroppsligar idén att det som är ordentligt planerat alltid blir bäst. Hon har en djup övertygelse om att regler är en viktig del av tillvaron och att de måste följas till varje pris. Hon anser att skillnaden mellan de som lyckas i livet och de som inte gör det är de val de gör och hur väl de följer reglerna. Men det är stor skillnad på att göra bra val och att bara ha bra valmöjligheter, vilket känns som ett av författarens huvudbudskap. Små eldar överallt handlar mycket om hur vi formas av våra förutsättningar och om vårt självrättfärdigande av den egna livsstilen. Ett tema är regler och hur både närvaron och frånvaron av regler påverkar oss. De regler vi sätter upp för oss själva och andra om hur vi borde leva och vad vi borde tycka och hur vi borde bete oss. Trots ganska tunga, men väldigt intressanta teman och moraliska dilemman är boken i första hand underhållande. Det är en hel del drama och ett ständigt ökande tempo där det händer saker hela tiden. Jag undrar hur det ska gå och vad som ska hända härnäst. Handlingen berättas från flera olika karaktärers perspektiv, vilket gör att läsarens kunskap hela tiden ökar. Jag skrev högre upp att karaktärerna inte engagerade till den grad att de var gripande och det är sant, men jag var fortfarande väldigt intresserad av dem om än inte känslomässigt berörd. Jag brydde mig inte så mycket om exakt hur det skulle gå för dem, men jag ville hela tiden veta mer om dem och uppskattade alla sidospår som letade sig bakåt i de olika karaktärernas (och bikaraktärernas) förflutna. Man kan bry sig på olika sätt och man kan vara engagerad utan att bli berörd på djupet. Jag antar (för att försöka knyta ihop säcken) att min poäng är att allt inte måste vara storslagen romankonst för att vara bra eller läsvärt. Små eldar överallt är intressant och framförallt väldigt underhållande, definitivt läsvärd.
Jag hade svårt att lägga ifrån mig den här boken, även om jag på ett sätt inte gillade storyn och de personer som fanns med i den. Jag tror det var sättet den var skriven på som fängslade mig. En bok som borde tilltala dem som gillar ”Där kräftorna sjunger” och ”Ett litet liv”.
En riktig bladvändare, väldigt lättläst men berör på djupet. En bok som tar upp klasskillnader och fördomar, kärlek och avundsjuka. Bag önskar att jag inte läst den så att jag kunde ha denna fantastiska läsupplevelse framför mig.
Ju mer du läser desto mer inser du att en katastrof är på väg... mycket skickligt skrivet av författaren! Gick inte att lägga ner den.
Först var jag väldigt skeptisk, tyckte den var väldigt seg och det var
svårt att hålla isär alla karaktärer, den var lite svår att förstå.
Men jag märkte att det inte var en bok som man sträckläster utan den behöver verkligen sin tid, tiden att tänka över berättelsen och alla fantastiska personer i boken. Att få möjligheten till att följa varje karaktär och deras bakgrund var väldigt givande och det kom upp mycket olika tankeställningar hos mig.
En bra bok helt enkelt, som är skriven på ett vackert och välutvecklat sätt.
Ser framemot att läsa mer av författaren.
“Små eldar överallt” av Celeste Ng (Albert Bonniers förlag, 2019) utspelar sig i ett pittoreskt samhälle vid namn Shaker Heights. Här finns stora monopolhus med ljusa husfasader uppradade, klargröna gräsmattor och lyckliga kärnfamiljer. Allt i Shaker Heights är planerat in i minsta detalj, men ingen kunde förutse branden som förstörde mer än bara en husfasad. Familjen Richardsson står helt handfallna när de ser på det som en gång var ett hem. Yngsta dottern Izzy är försvunnen och allt pekar på att det var hon som tände på. Och de frågar sig alla varför, fastän de kanske innerst inne vet. Alla vet att branden i Shaker Heights skedde långt mycket tidigare, då sprickorna i idyllen uppenbarandes och konflikter växte till blossande hat.

Jag kan verkligen ställa mig in i hyllningskören till denna bok. Miljön, karaktärerna, språket, handlingen, berättarperspektivet...allt var helt fantastiskt. Det är nästintill omöjligt att inte bli engagerad i läsningen. Författaren bjuder in och låter sin läsare ta del av berättelsen på ett otroligt snyggt sätt. Känslan av att verkligen befinna sig där infinner sig och jag kan inte göra annat än att låta mig ryckas med. Under läsandets gång blir jag hänförd över hur välformulerat och elegant uppbyggt berättelsen är. Allt börjar och slutar med en eldsvåda. Som läsare får vi ta del av, bit för bit, av vad som egentligen ledde fram till scenariot som vi möts av i första kapitlet. Språket sprakar och gnistrar på samma sätt som bokens titel. Ng skriver finstämt med ett mjukt tag om pennan, men man känner ändå en stor omsorg för både hennes karaktärer och val av ord. Karaktärerna är mångbottnade och komplexa och jag blir framförallt fascinerad av dynamiken karaktärerna emellan. Ng får till den perfekta stämningen som under läsandets gång sker stegvist, knappt märkbart, men blir allt mer påtaglig. Upplösningen gör mig andlös och mina ögon blir grumliga av tårar när jag når sista sidan. Läsningen satte mig verkligen i eld och lågor.

Orden räcker inte till för hur mycket jag älskade denna roman. Kanske något utav det bästa jag läst. En mästerlig roman med ett otroligt fint budskap om att vara sig själv.