Små eldar överallt

Little Fires Everywhere
Celeste Ng

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i släptåg? Eller började det redan vintern innan, när ett spädbarn hittades övergivet utanför brandstationen? En roman om hemligheter och lögner, om starka blodsband och om en moderskärlek så intensiv att den når bortom dem.

"Små eldar överallt" har legat på New York Times bästsäljarlista i nästan ett år och sålt i över 1 miljon exemplar i USA. Den vann Goodreads Choice Awards pris för bästa roman 2017 och ska filmatiseras till teveserie med Reese Witherspoon och Kerry Washington som producenter och skådespelare.

Mindre

Hur kunde allt gå så snett i en så lycklig familj som Richardsons? När började idyllen Shaker Heights att förändras? Var det när Mia Warren flyttade in med tonårsdottern Pearl i... Mer

31 utgåvor
Välj utgåva
Little Fires EverywhereEngelska - Pocket
ISBN: 9780349142920
Little Fires Everywhere - NewEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780525498063
Små eldar överalltSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789176472460
Little fires everywhereEngelska - Pocket
ISBN: 9781408709726
Little Fires EverywhereEngelska - Pocket
ISBN: 9780525498773
Små eldar överalltSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178271481
Små eldar överalltSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100177348
Little Fires EverywhereEngelska - E-bok
ISBN: 9781408709702
Little Fires EverywhereEngelska - Inbunden
ISBN: 9780735224292
Little Fires EverywhereEngelska - Ljudbok
ISBN: 9781984832924
Little Fires EverywhereEngelska - E-bok
ISBN: 9780735224308
Little Fires Everywhere - UsedEngelska - Pocket
ISBN: 9780525522560
Little Fires EverywhereEngelska - Pocket
ISBN: 9780525505556
Little Fires EverywhereEngelska - Inbunden
ISBN: 9781408709719
Tulenarkoja asioitaFinska - Inbunden
ISBN: 9789512412822
Tulenarkoja asioitaFinska - E-bok
ISBN: 9789512414178
Små eldar överalltSvenska - E-bok
ISBN: 9789100177355
Little Fires EverywhereEngelska - Pocket
ISBN: 9780735224315
La saison des feuxEngelska - Pocket
ISBN: 9782355846502
Små eldar överalltSvenska - Pocket
ISBN: 9789175039886
Little Fires EverywhereEngelska - Pocket
ISBN: 9780525507505
Little Fires EverywhereEngelska - Inbunden
ISBN: 9781785418358
Little Fires EverywhereEngelska - Pocket
ISBN: 9780349144337
Små eldar överalltSvenska - Inbunden
ISBN: 9789143014938
Little Fires Everywhere (Movie Tie-In) : A NovelEngelska - Pocket
ISBN: 9780143135661
Little fires everywhere (movie tie-in) - a novelEngelska - Pocket
ISBN: 9780143135166
Tulenarkoja asioitaFinska - Ljudbok
ISBN: 9789512416714
Små eldar överalltSvenska - Pocket
ISBN: 9789100186876
En bok som lyfter så många viktiga saker att reflektera kring. Moderskap, syskonskap, rasism och klasskillnader. Boken följer några olika karaktärer och belyser områdena ur deras olika perspektiv utan att ta ställning eller moralisera. En bok som är rörande, gripande och har ett tilltalande språk.
Vi får följa familjen Richardson, som lever i det designade området Shaker heights. De har det gott ställt, bra jobb fint hus och som en del av sin välgörenhet hyr de ut en lägenhet billigt till de som inte annars har råd. Nu flyttar Mia Warren in med sin dotter Pearl. De kommer på sikt familjen Richardson nära. Kanske lite för nära? Snart fallerar den snygga ytan i Shaker heights och det inte helt perfekta innanför väggarna visar sig.
Detta var en bok jag såg fram emot och trodde den skulle likna Stora små lögner av Liane Moriarty som jag gav fem stjärnor. Kunde inte ha mera fel. Språket var mycket mera berättande än visande och nästan alla karaktärer kändes endimensionella. Det kändes som om författaren hade alla svar om vad man skulle tycka om alla karaktärer från start och kändes som hon försökte köra ner i halsen på en sina egna åsikter om karaktären istället för att låta läsaren bilda sina egna slutsatser. Författarens idéer om vissa ämnen som t.ex. moderskap var inget jag kunde hålla med om heller. Det var tydligt att det var författarens egna idéer och inte bara en idé i boken då boken var krefrigt vinklad mot vissa karaktärer och i förlägningen dessa idéer. Så var djupt besviken och relativt arg efter jag jag tvingat mig igenom boken och skulle inte ge boken mer än noll stjärnor. Förstår inte hur denna kan vara så pass populär som den är.
Det var nästan två veckor sedan jag läste ut Små eldar överallt av Celeste Ng och jag har haft ovanligt svårt att formulera mina åsikter. Jag gillade den definitivt och den var snabbläst och underhållande. En del av mig tänker att den kanske inte var så mycket mer än så, att karaktärerna var lite platta och inte riktigt engagerade läsaren till den grad att boken kan klassas som känslosam och gripande. Men måste en bok vara gripande för att vara bra? Är det verkligen hur mycket läsaren bryr sig om karaktärerna avgör hur bra boken är? I vissa fall, ja. I det här fallet, nej. Det jag hela tiden återkommer till är alla smarta saker och bra saker jag uppskattade under min läsning och som verkligen förhöjde bokens slutbetyg. Jag tycker dessutom att handlingen är intressant. Det "perfekta" samhället med den "perfekta" familjen som inleder boken med att se sitt hus brinna ner, en brand de misstänker att ena dottern anlagt. Hur hamnade de här? Är det samhällets nykomlingar som rubbat balansen, den fria konstnärssjälen och hennes dotter? Hänger det ihop med bokens bihandling, det moraliska adoptionsdilemmat som splittrat samhället? I den här romanen används de stereotypa karaktärerna för att på ett effektivt sätt diskutera mer komplicerade ämnen. Jag tolkar karaktärernas stereotypa drag som ett medvetet val från författarens sida. Poängen görs tydligare av karaktärernas stereotypa drag. Författaren har hittat ett nytt konstruktivt sätt att leka med stereotyper för att driva fram en poäng. Relationsmässigt gillade jag relationen mellan Elena och hennes dotter Izzy bäst. De drar inte jämt och när läsaren får förklaringen till hur det blivit så är den oväntat smart, upplysande och verklig. Det finns beskrivningar av hur vi människor agerar, hur vårt undermedvetna och våra hjärnor fungerar som känns trovärdiga och insiktsfulla. Ett exempel är när Lindas dåliga minnen beskrivs ligga i en mental ask som hon tror att hon har begravt för evigt, men sedan dyker upp igen.
Samhällets och den fysiska platsens inverkan på karaktärerna, hur närvarande orten är som del i förklaring av både personligheter och beslut är en aspekt av boken som jag verkligen gillar. Platsen blir som en av karaktärerna eller som en röd tråd romanen igenom. Tydligast märks detta på Elena som verkligen förkroppsligar idén att det som är ordentligt planerat alltid blir bäst. Hon har en djup övertygelse om att regler är en viktig del av tillvaron och att de måste följas till varje pris. Hon anser att skillnaden mellan de som lyckas i livet och de som inte gör det är de val de gör och hur väl de följer reglerna. Men det är stor skillnad på att göra bra val och att bara ha bra valmöjligheter, vilket känns som ett av författarens huvudbudskap. Små eldar överallt handlar mycket om hur vi formas av våra förutsättningar och om vårt självrättfärdigande av den egna livsstilen. Ett tema är regler och hur både närvaron och frånvaron av regler påverkar oss. De regler vi sätter upp för oss själva och andra om hur vi borde leva och vad vi borde tycka och hur vi borde bete oss. Trots ganska tunga, men väldigt intressanta teman och moraliska dilemman är boken i första hand underhållande. Det är en hel del drama och ett ständigt ökande tempo där det händer saker hela tiden. Jag undrar hur det ska gå och vad som ska hända härnäst. Handlingen berättas från flera olika karaktärers perspektiv, vilket gör att läsarens kunskap hela tiden ökar. Jag skrev högre upp att karaktärerna inte engagerade till den grad att de var gripande och det är sant, men jag var fortfarande väldigt intresserad av dem om än inte känslomässigt berörd. Jag brydde mig inte så mycket om exakt hur det skulle gå för dem, men jag ville hela tiden veta mer om dem och uppskattade alla sidospår som letade sig bakåt i de olika karaktärernas (och bikaraktärernas) förflutna. Man kan bry sig på olika sätt och man kan vara engagerad utan att bli berörd på djupet. Jag antar (för att försöka knyta ihop säcken) att min poäng är att allt inte måste vara storslagen romankonst för att vara bra eller läsvärt. Små eldar överallt är intressant och framförallt väldigt underhållande, definitivt läsvärd.
Jag hade svårt att lägga ifrån mig den här boken, även om jag på ett sätt inte gillade storyn och de personer som fanns med i den. Jag tror det var sättet den var skriven på som fängslade mig. En bok som borde tilltala dem som gillar ”Där kräftorna sjunger” och ”Ett litet liv”.
En riktig bladvändare, väldigt lättläst men berör på djupet. En bok som tar upp klasskillnader och fördomar, kärlek och avundsjuka. Bag önskar att jag inte läst den så att jag kunde ha denna fantastiska läsupplevelse framför mig.
Ju mer du läser desto mer inser du att en katastrof är på väg... mycket skickligt skrivet av författaren! Gick inte att lägga ner den.
Först var jag väldigt skeptisk, tyckte den var väldigt seg och det var
svårt att hålla isär alla karaktärer, den var lite svår att förstå.
Men jag märkte att det inte var en bok som man sträckläster utan den behöver verkligen sin tid, tiden att tänka över berättelsen och alla fantastiska personer i boken. Att få möjligheten till att följa varje karaktär och deras bakgrund var väldigt givande och det kom upp mycket olika tankeställningar hos mig.
En bra bok helt enkelt, som är skriven på ett vackert och välutvecklat sätt.
Ser framemot att läsa mer av författaren.
“Små eldar överallt” av Celeste Ng (Albert Bonniers förlag, 2019) utspelar sig i ett pittoreskt samhälle vid namn Shaker Heights. Här finns stora monopolhus med ljusa husfasader uppradade, klargröna gräsmattor och lyckliga kärnfamiljer. Allt i Shaker Heights är planerat in i minsta detalj, men ingen kunde förutse branden som förstörde mer än bara en husfasad. Familjen Richardsson står helt handfallna när de ser på det som en gång var ett hem. Yngsta dottern Izzy är försvunnen och allt pekar på att det var hon som tände på. Och de frågar sig alla varför, fastän de kanske innerst inne vet. Alla vet att branden i Shaker Heights skedde långt mycket tidigare, då sprickorna i idyllen uppenbarandes och konflikter växte till blossande hat.

Jag kan verkligen ställa mig in i hyllningskören till denna bok. Miljön, karaktärerna, språket, handlingen, berättarperspektivet...allt var helt fantastiskt. Det är nästintill omöjligt att inte bli engagerad i läsningen. Författaren bjuder in och låter sin läsare ta del av berättelsen på ett otroligt snyggt sätt. Känslan av att verkligen befinna sig där infinner sig och jag kan inte göra annat än att låta mig ryckas med. Under läsandets gång blir jag hänförd över hur välformulerat och elegant uppbyggt berättelsen är. Allt börjar och slutar med en eldsvåda. Som läsare får vi ta del av, bit för bit, av vad som egentligen ledde fram till scenariot som vi möts av i första kapitlet. Språket sprakar och gnistrar på samma sätt som bokens titel. Ng skriver finstämt med ett mjukt tag om pennan, men man känner ändå en stor omsorg för både hennes karaktärer och val av ord. Karaktärerna är mångbottnade och komplexa och jag blir framförallt fascinerad av dynamiken karaktärerna emellan. Ng får till den perfekta stämningen som under läsandets gång sker stegvist, knappt märkbart, men blir allt mer påtaglig. Upplösningen gör mig andlös och mina ögon blir grumliga av tårar när jag når sista sidan. Läsningen satte mig verkligen i eld och lågor.

Orden räcker inte till för hur mycket jag älskade denna roman. Kanske något utav det bästa jag läst. En mästerlig roman med ett otroligt fint budskap om att vara sig själv.