Klar himmel

Bok av Kristin Fägerskjöld
Karin bor i Stockholm när andra världskriget tar sin start. Violet reser från Stockholm till Storbritannien under kriget och Léonie deltar i det brittiska flygvapnet. Alla tre kvinnor har olika roller under kriget och de kommer att ha påverkats på olika sätt när kriget tar slut och deras liv blir sig aldrig mer likt.
Jag vill först och främst börja med att skriva: WOW! Vilken fin och underbar bok. Bara vid första kapitlet blev jag helt tagen. Bildspråket som används i boken är exemplarisk. Varenda mening som Fägerskjöld har skrivit fångade upp känslor och tankar. När det gäller böcker med olika huvudkaraktärer, olika berättelser och tidpunkter, kan det vara svårt att få ihop den röda tråden. Men så är det verkligen inte i detta fall. Fägerskjöld har verkligen fått ihop en bra berättelse med en tydlig röd tråd kring alla huvudkaraktärer samt andra biroller i boken. Jag tycker det är fantastiskt fint hur boken speglar de olika samhällsekonomiska grupperna och hur de hade det förr. Man märker att Fägerskjöld har läst på kring det andra världskriget och implementerat det i karaktärernas liv. Slutet är underbar. Hur alla liv hänger ihop och hur man kan följt deras liv, från start till slut. Fantastiskt bra! Längtar att få läsa fler böcker från Kristina Fägerskjöld.
En mycket bra deckardebut som jag läste med stor behållning. Man får följa tre kvinnors öden och liv, som förändras av 2:a världskriget och som knyts samman 2005 alltså 60 år senare. Boken innehåller både spännng, kärlek, sorg och vänskap. Ser fram emot fler böcker av Kristin Fägerskjöld.
Klar himmel utspelar sig dels i nutid, dels under åren för andra världskriget. Vi får följa tre kvinnor som på olika sätt påverkas av kriget. Karin är sekreterare i Stockholm och känner att hon vill hjälpa till att förkorta kriget. När hon får frågan om att bli hemlig kurir, säger hon ja utan att tveka.

Violets yngste son av tre är i Oxford för att studera när Hitler börjar bomba Storbritannien. Hon blir så orolig för honom att hon lämnar Sverige för att besöka honom i hemlighet.

Léonie är lotta i det brittiska flygvapnet. Hon är rädd för att lära känna någon för väl eftersom hon i sitt dagliga arbete på flygbasen ser hur närvarande döden är. En dag förändras allt då hon möter en speciell person.

År 2005, sextio år efter krigets slut, hittar Karin en bortglömd koffert på vinden. Den innehåller saker som inte är så trevliga och som väcker gamla bortglömda minnen till liv. I samma veva dyker det upp ett gammalt brev som aldrig hittade fram till sin mottagare 1945 och Karin bestämmer sig för att försöka reda ut hur allt hänger ihop.

Klar himmel är Kristin Fägerskjölds debut och är inspirerad av hennes farfars berättelser om sin tid i flygvapnet under kriget. Den är mycket läsvärd, en gripande roman om kärlek, uppoffringar, sorg, vänskap och mycket mera.
En bok som lämnade stort intryck på mig! Boken är skriven ur flera olika perspektiv och hoppar i tiden. Den är välskriven, beskrivande utan att vara långrandig. Den handlar om en kvinna som träffar sin livs kärlek men som förlorar den på grund av kriget. Rekommenderar den verkligen!
Det är något speciellt att läsa om böcker som utspelar sig under andra världskriget och jag brukar sluka dem. Därför var det ett självklart val att ta sig an boken Klar himmel av Kristin Fägerskjöld. Den här boken är verkligen gripande och skildrar tre kvinnor under och efter andra världskriget. Man får följa Karin, Violet och Léonie som alla påverkas på olika sätt.

Jag gillar hur Kristin har tagit sig an ämnet och skrivit om det på ett trovärdigt sätt trots att det är en roman. Det finns absolut inslag av verkliga händelser och författaren har lyckats gestalta huvudpersonerna på ett bra sätt, deras personligheter och känslor lyser igenom.

För den som är intresserad av andra världskriget och av att läsa om vad som upplevdes under åren som Hitler regerade rekommenderas verkligen att läsa denna bok.
En riktig bladvändare för mig! Korta, men ändå fylliga, kapitel där vi hoppar mellan olika karaktärer och mellan andra världskriget och nutid. Vi får följa hur det var under kriget både i Sverige och England, familjerelationer som skaver och frodas, och ett brev som plötsligt dyker fram efter många många år.
Boken Klar himmel är en välskriven roman som utspelar sig under tidigt 1940-tal och krigets strider pågår för fullt. Vi får följa tre kvinnor; Karin är sekreterare hon bär på mörka upplevelser och hon tvekade inte en sekund när hon blev tillfrågad att arbeta som hemlig kurir. Violet är mamma till tre söner och hennes yngste son befinner sig i England och Violet är så orolig för sin son så under en stormig aprilnatt reser hon i hemlighet till England. L'eoni gör sin plikt som Lotta i det brittiska flygvapnet.
Sextio år efter krigets slut hittar Karin en koffert på vinden med ett obehagligt innehåll och som väcker många minnen till liv. I kofferten finns även ett brev som aldrig nådde sin mottagare 1945.

Jag tycker boken börjar riktigt bra när Karin hittar kofferten med det obehagliga innehållet och brevet och jag fastnar direkt i storyn. Efter hand upplever jag dock boken rörig och jag har svårt att hålla koll på vem som är vem men ju längre jag in jag kommer i boken desto klarar blir bilden och jag fastnar ordentligt i boken. Det är en välskriven Historisk roman som innehåller både kärlek, sorg, vänskap och förluster. En gripande bok med parallella berättelser om de tre kvinnorna. Fina beskrivningar på både miljöerna och karaktärerna och bokens omslag är fantastiskt.
Det här en gripande, spännande och mycket välskriven bok om kärlek, sorg och vänskap. Vi får följa tre kvinnor i olika tider, från andra världskriget fram till nutid och hur deras liv oåterkalleligt förändras av kriget. Genom parallella berättelser vävs historien ihop på ett mycket bra sätt. Jag älskar ett sånt upplägg och jag älskar när en författare lyckas förflytta mig till en annan tid och en annan plats. Det här är författarens debut och jag ser fram emot fler bra böcker av henne!
I Klar himmel får vi följa de tre kvinnorna Karin, Léonie och Violet. Det är 1940-tal och andra världskriget pågår för fullt, vilket kommer påverka alla kvinnornas liv på olika sätt. Violet är hemmafru och ständigt orolig för sönerna och hur de ska klara sig, Karin jobbar som sekreterare och bär ständigt på en rädsla för att bli hittad och Léonie är lotta i det brittiska flygvapnet och lever med döden runtomkring sig hela tiden.

Till en början har jag lite svårt att hålla isär de olika kvinnorna men väldigt snart klarnar det och berättelsen griper tag. Det är en debutroman som känns välskriven och man kan ana att författaren lagt ner ett enormt jobb på att få berättelsen trovärdig och passande för tiden den utspelar sig i. Jag är imponerad av hur väl författaren skildrar hur det att leva med kriget runt sig, att ständigt vara på vakt, leva utan tillgång på mat och alla faror som det innebär. De tre parallella historierna vävs skickligt ihop till en och samma på slutet och den har ett slut som värmer hjärtat. Klar himmel är en läsvärd debutroman som passar alla som gillar historiska romaner som berör!
När Karin och hennes barnbarn hittar en gammal koffert på vinden innehållande en blodfläckad, tysk uniform med tillhörande vapen är det som att få en kalldusch och förflyttas tillbaka i tiden. Kofferten tillhör hennes svåger som är bosatt i England, men eftersom han är svårt sjuk är tiden knapp om de ska hinna få några svar på alla de frågor som fyndet föranleder. Andra världskriget är fortfarande närvarande i familjens minne och nu är det hög tid att rensa luften kring allt det man under decennier har försökt undvika att pratat om.

Huvudsakligen kretsar dock handlingen kring tre kvinnor under 1940-talet. Det är dels Karin själv som är sekreterare med särskilda uppdrag i en tid då hemliga budskap och spionage är en del av vardagen. Vi får även följa Violet som lämnar det trygga livet i Sverige och återvänder till sitt hemland England för att ta anställning i en ammunitionsfabrik. Den tredje huvudkaraktären är Leonie som arbetar på en brittisk flygbas.

Klar himmel är Kristin Fägerskjölds debutroman och det är en historisk berättelse där kvinnornas liv under krigsåren står i fokus. Författaren lyckas bra med att fånga känslan och skapar en tydlig bild av kvinnornas vardag med hjälp av olika tidsmarkörer. Framförallt tycker jag att hon levandegör ovissheten och oron för alltifrån ransoneringen till de anhörigas liv och hälsa. Det är just de känslomässiga skildringarna av allt kvinnorna tvingas förhålla sig till som bär romanen, tillsammans med värmen i karaktärsteckningarna. Det är lätt att engagera sig i huvudpersonerna och Klar himmel är en bok som låter läsaren svepas med och förflyttas i tid och rum. Kristin Fägerskjölds debut lovar gott för alla oss som uppskattar historiska romaner.
Det här är verkligen en sån där typ av böcker som jag älskar. Historisk roman med handling runt andra världskriget, och som dessutom har flera parallella berättelser i olika tider som allteftersom binds samman i ett gemensamt öde.

Klar himmel fångar mig från första sidan och jag njuter av läsningen hela vägen till sista sidan. Den är välskriven med en genomtänkt och bra handling. Den känns genuin och sympatisk. Handlingen innehållet både spänning, kärlek, vänskap, dilemman och svåra beslut.

Jag är genuint imponerad av hur Kristin Fägerskjöld har fångat både oron och känslan av fananamma under den här tiden av krig. Det känns i alla fall trovärdigt och jag börjar fundera vidare på hur folk levde under krigsåren. Hur man ändå måste få vardagen att fungera trots det konstiga undantagstillstånd som rådde. Man kämpade vidare så gott man kunde. Slängde fast i nåhot slags normalitet trots att världen runt en rämnade.

Jag försöker se likheter med situationen med dessa konstiga koronatider vi lever nu och då känns det som att man kanske kan få en liten inblick i hur det kunde vara. Även om vi är långt ifrån samma kris så måste ju även vi nu anpassa våra rutiner för att få livet att fungera trots nya yttre omständigheter.

Jag gillade verkligen Klar himmel och rekommenderar den mycket varmt! ❤Vilken imponerande debutroman. Jag hoppas verkligen att det kommer mera…

Så koka en kopp te, greppa en filt och mys dig ner i soffan med den här underbara romanen