Mörkret inom honom

Bok av Andreas Ek
Niklas Fridh kommer tillbaka till jobbet som kriminalinspektör efter en tids sjukfrånvaro. I samma veva mördas en kvinna bestialiskt. Niklas tankar går till ett fall som aldrig lämnar hans minne. Det hänger på något sätt ihop med det som nyligen inträffat. Han och kollegan Jannica Brandt har att göra med en hänsynslös massmördare.
2 utgåvor
Välj utgåva
Mörkret inom honomSvenska - Pocket
ISBN: 9789151928098
Mörkret inom honomSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178618699
Det här är en mycket bra kriminalroman. Välskriven, spännande rakt igenom och den är svår att lägga ifrån sig. Det är flera oväntade och spännande vändningar och slutet är ett blankt kort ända in i det sista. Att författaren Andreas Ek arbetar inom polisen gör att han beskriver polisarbetet på ett trovärdigt sätt. Ibland kanske väl detaljerat.
Handlingen: Kriminalinspektör Niklas Fridh vid enheten för grova brott förväntar sig en lugn återgång till arbetet, efter några månaders sjukskrivning. Men när en ung kvinna hittas brutalt mördad i ett friluftsområde, blir jakten på en kallblodig gärningsman högst personlig. Tillsammans med sin ambitiösa kollega Jannica Brandt tar Niklas helt nya vägar för att hitta fram till sanningen. När det visar sig att mördaren har fler liv på sitt samvete, avslöjas kopplingar till ett av Niklas tidigare fall - ett ärende som han aldrig kunnat glömma.
Mörkret inom honom är första delen i en ny deckarserie om Jannica Brandt och hennes kollegor.
.............................................
Mörkret inom honom är min första bok av författaren. Jag vet att han skrev två böcker innan denna, men jag har inte läst.
Denna bok är en spännande och framförallt välskriven deckare av Andreas.
Andreas själv jobbar som kriminaltekniker och det är nog därför hans bok är så trovärdig och lite skrämmande.
Kapiteln är korta, har själv kommit på mig med att säga bara ett kapitel till - men det visade sig att jag läste halva boken. Man är fast redan vid de första raderna.
Boken är vansinnigt tätskriven med trovärdiga karaktärer, vanliga människor som lever och gör misstag. Handlingen är spännande och tempot gör så att din hjärna jobbar på högvarv.
Mörkret inom honom är både genomtänkt, underhållande och det viktigaste för mig, oförutsägbar - vilket gör att den levererar det mesta man kan önska sig av en bra deckare.
Oj vilken bra bok detta var! Högt tempo, snyggt driv, spännande karaktärer och en ruskigt otäck historia. Vissa stycken där polisen Patrik är på utryckning jagandes en förövare känns det faktiskt som jag sitter bredvid i polisbilen. Snabba växlingar och polisuttryck skapar en äkta upplevelse. Lite som se ett avsnitt av 112 På liv och död, tv-serie där man bla följer polisen i deras arbete. Att det hela känns väldigt genuint och äkta är inte så konstigt då författaren är polis samt jobbar som kriminaltekniker.
Jag kände ungefär halvvägs in i boken att jag nog anade hur upplösningen skulle bli. Jag hade delvis rätt men hela slutet var otäckare och mer tragiskt än vad jag väntat mig. Otroligt skickligt uppbyggd historia med högt driv utan att författaren tappar bort detaljerna.
Enda felet är väl att jag genast vill läsa mer om Jannica och Patrik. Båda är intressanta karaktärer som jag gärna vill lära känna mer. Men än finns inte fler delar.
Andreas Ek är kriminaltekniker till yrket och det märks att han haft nytta av sin stora kunskap om polisarbetet i Mörkret inom honom. Han beskriver arbetet på en polisstation och jargongen i mellan kollegorna väldigt trovärdigt. Polisarbetet är detaljerat och kan för den oinvigde emellanåt bli lite väl detaljerat, som t.e.x i utryckningsarbetet där vi får ta del av varenda steg. Författaren bjuder på en kriminalroman som är oförutsägbar och med flera oväntade vändningar och jag var inte alls beredd på upplösningen. Boken är lite lagom spännande hela tiden och jag gillar att huvudkaraktärerna har flera lager. Jag kan dock tycka att det är lite mycket objektifiering och kommentarer i synnerhet om kvinnors kroppar och utseende i boken, det hade gärna fått tonats ner. Mörkret inom honom är den första delen i en ny deckarserie med Jannica Brandt i huvudrollen, Jannica är en trevlig ny bekantskap och det ska bli roligt att följa henne i fortsättningen!